Kun tuossa nurkissa pyörii ihan käyttökelpoinen nettikoneena palvellut vanha raakki, niin iski innostus laittaa siihen testailun vuoksi linux. Olen aina halunnut nähdä millainen värkki se on, ja jos kokeilu todella innostaa voisin yrittää jotain pingviiniä omalle ykköskoneellenikin Xp:n kaveriksi laittaa, se onkin sitten jo toinen juttu. Vaikka täällä on hienoja aiheita valinnan helpottamiseksi ja "helppoja" linux-versioita yms kerrottuna, en oikein valintojen merestä osannut itselleni summassa mitään kalastaa. Hakisinkin siis kevyttä, graafisella käyttöliittymällä olevaa, aloittelija-ystävällistä linuxia vanhemmalle koneelle. Mikä mahtaisi täyttää moisia kriteerejä? Mieluiten myös sellainen että sen saa ladattua netistä, en jaksaisi alkaa millään kirjeellä tilaamaan tai vastaavaa. Pingviinin tulevan kodin perustiedot, hahmottaa vähän minkätasoista konetta on tarkoitus käyttää: 450Mhz Pena 128Mb muistia 8Gb kovalevy 2xVoodoo2 = 16Mb näyttis (tykki värkki, Sli ja kaikkee) Oikeastaan muuhun kuin nettikäyttöön tuolla siis ei olisi tarkoitus pystyä, mitä nyt musiikinkuuntelu ja nettiselailu onnistuisivat. Kysyisin vielä, onko linuxin kanssa miten kauheita ajuriongelmia (äänet, verkkokortti yms) vanhemman puoleisen raudan kanssa? Ehdotuksia ja vinkkejä, hyvät ihmiset!
windowsintapasiella, käyttäjäystävällisellä käyttöliittymällä (gnome tai kde) varustettuna linuxi on aikalailla tehosyöppö. Jos sinä jokun linuxin haet jossa on mukana esim xfce graafisena ympäristönä, niin se on varsin mainio wanhempiin koneisiin. Siinäpä joutuu kuitenkin opettelemaan vähän uutta. ubuntu-tuoteperhe on ihan ookoo, xubuntussa on tuo xfce, kubuntussa KDE ja tavallisessa ubuntussa on sitten Gnome. Myös Mandriva ja Suse on kai aika helppokäyttöisiä, mutta molemmissa taitaa tulla oletuksena raskaimmanpuoleiset KDE tahi Gnome. Ajuriongelmia ei pitäisi wanhojen laitteiden kanssa olla: ongelmia aiheiuttavat enemmänkin nämä uusimmat laitteet ja niiden ajurit. Voihan se olla, että "xing-xang-chu-gi-xi" -virityksille ei ajureita ole mutta harvassa on semmoiset tapaukset.
Kuinkas raskaita nuo Gnome ja KDE ovat? XP:n luokkaa? Xfce näyttää aika karulta, mutta varmasti onkin sitten kevyempää sorttia. Jos nuo kaksi raskaampaa ovat jotakuinkin Xp:n luokkaa, harkitsen niitä. Xp tuossa ennen oli, ja tuskaista välillä vaikka olikin, ei hidastelu kovin haitannut.
Näin karkeasti voisin arvioida että defaullti asetuksilla käyttöliittymän raskaus suhteet menevät jotakuinkin näin: kde > xp > gnome > xfce Toisaalta kun kaikki turhat kilkkeet ottaa pois niin varmasti pyörii vaikka kde hitaammallakin koneella. Eikä tuo kone nyt aivan niin hidas ole, kovalevytilan kanssa voi enemmänkin tulla tukalaa jos enemmän rupee tavaraa asentelemaan. Omasta mielestäni kannattaa kyllä xfce:tä ainakin kokeilla, itse siitä tykkään ja käytänkin, varsinkin mahdollisesti lähiaikoina tuleva 4.4 päivitys tuo joukon ihan kivoja päivityksiä kute ehdottomasti linuxin parhaan graaffisen filemanagerin, Thunarin. (itselläni xfce4.4_rc1 käytössä tällähetkellä)
Kyl tuomoinen kone jo pyörittää gnomea suht hyvin . Ite olen asentanut mutsin 333mhz celeronilla varustettuun koneeseen ubuntun no ei se hirveen nopea ollu mutta käyttävä. nykyään koneella on xubunttu xfce käyttöliittymällä, Mandivassa on ainakin asenusvaiheessa tarjolla kde&gnomen lisäksi icewm ja windowmaker kevyet käytikset. kuvia mitä olen tuosta windowmaker nähnyt niin aika näyttävän siitä saa, tuossa olis kuvia windowmaker:sta http://www.windowmaker.info/gallery.php .Kantsii koitta mandrivaa sit olisi viellä puppylinux http://fi.wikipedia.org/wiki/Puppy_Linux ja http://www.puppyos.com/ http://www.puppylinux.org/user/viewpage.php?page_id=1
Jos muistia olisi enemmän, voisi tuohon asentaa, minkä jakelun hyvänsä. Tuolla kokoonpanolla suosittelisin Vector-Linuxia (perustuu Slackwareen). Minulla on Voodoo 3000, joka toimii ok. 16-bittisin värein. http://www.vectorlinux.com/
Muistia ei kyllä löydy tähän hätään laittaa enempää (vaikka olisikin 2 sopivaa 128Mb kalikkaa, mutta ovat luultavimmin rikkinäisiä sillä kone kaatuu niiden kanssa) Olen kuitenkin tottunut hitaamman puoleiseen käyttöön tuolla koneella (Xp oli jopa 64Mb muistilla käytössä hetken) joten tässä on syysloma aikaa käydä läpi erilaisia vaihtoehtoja. Suurin osa vaan näkyy olevan suhteellisen kookkaita asennuksia (3-5 levyä) joten meidän pikku adsl-yhteytemme on kovilla moisten lataamisessa järkevään tahtiin. 512/512:sella ei nääs tehdä ihmeitä. Vectorlinux oli kyllä aivan uusi nimi, en ollut koskaan kuullutkaan. Mahtaako olla käyttäjäystävällinen? Varsinkin linux-keltanokalle kuin minä E: perehdyin hieman tuohon Vectoriin, ja ihmeen hyvältä näytti. Yhden levyn kokoinen latauskaan ei hirvitä, voisi laittaa testin vuoksi valumaan. Kertoilen kokemuksia / ongelmia tänne päin kunhan saan jotain aikaiseksi.
Fluxbox ois loistava/kevyt/nopea ikkunointi systeemi vanheempaan koneeseen. Itse käytän sitä ihan uusissakin koneissa. Laitan vielä kuvan mukaan:
Koitin sitten tuota VectorLinuxia asennella tuolle pikkukoneelle mutta menestyksettä. Hain siis Vectorin sivuilta standard editionin ISO-imagen, poltin Nerolla RW-levylle (Disc image or saved project, pitäisikö se tuolla polttaa vai ihan normaalina datalevynä?) ja heitin pikkukoneen asemaan buutin yhteydessä. Jotain tekstiä alkoi vilistä, sitten kyseli eri kerneliversioiden valintaa (ide/sata, käytin defaulttia) ja pääsinkin toisten tekstivilinöiden jälkeen asennusvalikkoon. Siitä vaihdoin näppiksen asetukset suomalaiseksi ja koitin asennusvaihtoehtoa (search for Vector install data tai jotain siinä luki) ja se alkoi etsimään sitä kunnes lykkäsi erroria. Itki että ei löytynyt, ja pitäisi olla joko Vectorin CD asemassa tai Iso:n kovolla valmiina. Sitähän se kyllä oli, levy siis kökötti vielä asemassa. Mikähän tuossa mahtaa olla? Errorin jälkeen kikkailin jossain commandissa ja käytin fdiskiä ja cfdiskiä joilla formatoin kovon, mutta sama errori toistui asennuksessa, samassa kohtaa. Tässä vaiheessa nostan kädet pystyyn, ensimmäinen erä linuxille 10-0. Viisaammat auttakoot.
Joskus ite asensin ton vectorin kokeiluun. Siinä pitää itse tehdä osiot eli fdiskillä swap, root ja boot osio jonne käynnistyksenlataaja laitetaan. Helpoin tapa on ensin tehdä noi osiot ja ladata vector live cd (jolla voi kokeilla että tykkääkö ennen kuin asentaa ja live cd:ssä kun sen käynnistää roottina on installeri. Ja siinä live cd:ssä on joku osioiden teko-ohjelma ja käsin onnistuu näillä ohjeilla:http://www.gentoo.org/doc/fi/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=4
Sain jopa tehtyä swap, boot ja root osiot, ja otin ne käyttöönkin. Edelleen erroria lykkäsi, ja huomasin etten ollut laittanut "käynnistyksenlataajaa" sinne boottiosiolle. Antamasi linkin ohjeistuksella selvisin tuonne asti, mutta koska kyse oli gentoon asentamisesta niin siinä vaiheessa kun piti alkaa mounttimaan kansioita, niin ei onnistunut niin mikään. Ajattelin kokeilla tuota livecd:tä, jos sillä pääsisi hieman vähemmällä. Laitoin myös xubuntun livelevyn tulemaan, xubuntuhan varsin kevyt lukemani mukaan.
Se live cd versio ainakin toimii hyvin ja on helppo asentaa kuhan noi osiot on valmiina. Muuta en oo kokeillukkaan. Ja siinä on se hyvä puoli, että voi kokeilla ensin cd:ltä miltä vaikuttaa.
Juujuu. Eli osiot pitää noissakin olla valmiina? Onko se ihan ehdoton pakko? Mahdottoman vaikeaahan se ei ole, mutta ajattelin vetää uuden formatoinnin tuolle sitten kun livelevyä kokeilen (tuli testittyä niitä mounttimisia yms ja kuka tietää kuinka sotkussa tuo kovo nyt on) ja se nyt lähinnä vie aikaa. Kysyisin vielä, että mahtaako tuo xubuntun livelevy edes toimia tuossa? Taisi olla ubuntun sivuilta mistä luin että minimivaatimus livelevyn käynnistämiseen on 192Mb ramia, jota minulta ei löydy. Vai onko tuo vain suositus? Kiitän kaikkia vaivannäöstä
Ei se välttämättä sotkussa ole. Ja xubuntu kyllä osaa tehdä asentaessa osiot. Kokeilemallahan se selviää, että riittääkö muisti.
Jos siellä kovalevyllä on valmiina swap-osio, xubuntun livelevy käyttää sitä buuttaamiseen ja pitäisi toimia.
Kyllä on näin ettei löydy linuxia joka tuossa pyörisi. Mitkään pienimmätkään livelevyt eivät mene päälle. Vectorin livelevykin jumittaa kohtaan "looking for usb devices...." eikä etene siitä vaikka kuinka odottaa. Taisi jäädä linuxkokeilut siihen.
Sun ongelma saattaa johtua siittä, että polttelet rw levyille. Koitappas polttaa ihan normi cd:lle. Kyllä tolla kokoonpanolla isompikin linuxi pyörii. Varsinki jos siinä xp:kin on pyöriny.
Syön kyllä sanani, eipä jäänyt linuxkokeilut siihen. Juuri tätä kirjoittaessa poltan xubuntun livelevyä Rw-levylle, jos ei toimi sekään niin kokeilen uhrata normaalin levyn. Jos ei toimi niin saapahan koristeen siitäkin. Ilmoitan toki jos saan tuon xubuntun liven toimimaan. E: toki kokeilen myös josko polttamani livelevyt toimisivat ykköskoneellani, jos eivät, sitten vika on poltossa/levyissä. E2: Kokeilin Rw-levylle poltettua xubuntua pikkukoneella, ja jotain I/O erroria löysi /dev/hdc:stä blokeista 1-7 (eli cd-asema, eikös). Kokeilin myös ykköskoneella käynnistellä, eikä ollut mitään ongelmia. Sitten yritin polttaa imagea normaalille levylle, mutta nero ensin itki jotain ja epäonnistui poltossakin 3 kertaa (levyissä vikaa tai jotain) ja viimein onnistunut poltto ei tuonut sen parempaa tulosta sekään. Levystä tuli näköjään epäkelpo (kone sanoo heti alkuun että virhe ladattaessa käyttöjärjestelmää). Rw-levyn käytöstä ei siis toimivuus ollut kiinni, vaan luultavimmin pikkukoneen cd-asemasta, pitikin melkoista mekkalaa.
http://www.debian.org/devel/debian-installer/ Tuolta "netinst" CD image (i386), se vaan CDlle ja buuttaamaan.