Saako Ubuntu:n toimimaan verkossa HomePNA:n avulla (sijaitsee USB-portissa) ja voisiko tämän vielä testailla ennen asennusta, kun tuo uusi Desktop CD sisältää tuon Live-puolenkin.
No tottakai HomePNA:n saa toimimaan. HomePNA ei kuitenkaan ole kovin yleinen yhteystapa. Vaatii PPP-asennuksen. USB on hieman ongelmallinen verkkoyhteysväylä. Laitteen merkki/malli ja erityisesti piirisarja voisivat olla merkittävät. No, tottakai voit kokeille, sillä mikään laitteistotasi ei mene rikki. Tosin epäilen, että HomePNA:n laittaminen kuntoon Live-CD:llä vaatii modulien ja verkkomääritysten asennuksen. Automaattisesti yhteys ei voi toimia. Eikös noihin HomePNA-yhteyksiin tarvita salasanaa yms., joita mikään jakelu ei pysty arpomaan. Ubuntu-live-CD:stä en tiedä, mutta Knoppix on aatelia jonkin Mepiksen ohella (perustuu nykyisin kyllä Ubuntuun). Ehkä parhaiten pääset tiedonlähteille lukemalla aiheesta: http://linux.fi/index.php/HomePNA (PS. Kernel 2.6:n ohjeiden uudelleenkäynnistys ei ole tarpeen, eikä edes toimisi Live-CD-versioiden kanssa (jos määrityksiä ei ole talletettu kovalevylle)).
Yhteyslaite on Homeline:n USB-to-10/100Mbps-Ethernet-konvertteri, jota tuon Sonera Taloyhtiön laajakaistojen mukanan jaellaan asennuksen yhteydessä. Mallia ei paketista löydy ja en tarpeellista tietoa osaa suodattaa. Kuvan laitteen laatikosta löydät täältä. http://koti.mbnet.fi/wiili/yhteyslaite/laatikko.JPG . Lisätietoa laitteesta www.daimler.fi edit: Infolähteitä lisätty.
Asensin nyt sen Ubuntun koneelle Winukan vieree helpottaakseni tuota testauspuolta. Joudun kuitenkin buuttaamaan jostakin syystä kiertämään grub:in buuttaamalla CD:n kautta ensimmäiseltä kovalevyltä. Mitenkäs saisin tuota USB-härveliä konfiguroitua? Laite ainakin löytyy USB-väylästä komennolla lsusb.
Eikös tuon laitteen voi tavallisella ethernet-kaapelilla yhdistää koneeseen? Jos voi, pitäisi kaiken toimia aika automaattisesti.
Kyseessä on USB-palikka, joka on koneessa USB-liitännällä, josta lähtee puhelinpiuha suoraan pistokkeeseen ja yhteystapa on HomePNA. Mitään vaihtoehtoista verkkoyhteyttä ei ole, eikä tule. Rahaa en nimittäin Ubuntuun tuhlaa.
Mallinumero suomenkielisen käyttöohjeen mukaan (jota en josatin syystä ole ennen paketista löytänyt) on HomePNA USB-sovitin HA1660/1666.
Heikosti google löysi asiaa, mutta uutisryhmästä löytyi aika lupaava tekstinpätkä (vuodelta 2002): http://groups.google.fi/group/sfnet...&q=ha1660+linux&rnum=1&hl=fi#4ea2bb51cac029b1 Luullakseni HomePNA usein toteutetaan pppoe:n avulla. http://fi.wikipedia.org/wiki/PPPoE http://linux.fi/index.php/HomePNA Ubuntulle pppoe-paketit löytyvät jakelusta (apt-get/synaptic/aptitude): http://packages.ubuntu.com/cgi-bin/...on=names&subword=1&version=dapper&release=all Mutta... On olemassa laitteita, jotka toimivat vain Windowsissa, eikä niitä saa Linuxissa toimimaan, koska laitteelle ei ole tarjolla toimivia Linux-ajureita.
Mutta Linuxin käyttäjiä tulee koko ajan lisää ja varsinkin tätä laitetta voisin ehkä kutsua jopa yleiseksi ratkaisemattomaksi ongelmaksi, jonka yleisin loppuratkaisu on PCI-paikkaan kiinnitettävä sisäinen HomePNA-sovitin.
Eipä taida tolle laitteelle linuxiin tukea löytyä. Mutta varmaankin pci paikkaan asennettava mikä tahansa home pna adapteri toimii. Eiköhän noita saa hintaan 10-20 euroa. Tuntuu vähän kummalta että sonera jakaa usb paikkaan noita kun usb paikoille voi olla muutakin käyttöä digikameraa sun muuta. Ja voihan sinne soneralle soittaa ja kysyä jos vaihtavat sen pci adapteriin.
Siirryn varmaan HomePNA-reitittimeen. Se kun ei taida vaatia normaalia verkkokorttia kummosempaa härveliä itse koneelta. Nyt kun noita verkkohalukkaita on oikeastaan jo kaksin kappalein. Asentelin ajan kuluks Debianin IP MMX:llä ja 32 Mt muistil varustettuun romuun.