1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

keskustelua maataloustuista

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi kiiveri 08.08.2006.

  1. kiiveri

    kiiveri Active member

    Liittynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    1,615
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    tuossa eräässä ketjussa (http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/375592] tuli hieman offtopicinna keskustelua maataloustuista, että jos vielä keskustelu siitä kiinnostaa niin asiasta voisi tässä threadissa puhua
     
  2.  
  3. NUIJJA

    NUIJJA Active member

    Liittynyt:
    12.01.2005
    Viestejä:
    4,410
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Laitettaas aluksi toisesta näkökulmasta, Mummo vainaan kertomaa siskonsa Maatalon emäntä edesmennyt hänkin oli kuulema tokaisut "helppoahan kaupungissa on kun ilmaista rahaa tulee töistä".
    Lausunto perustuneen aikoihin jolloin kyseiseltä tilata kaksi poikaa kävivät kaupungissa sahalla töissä ja tuskin antoivat kotio ns. ruokarahaa.
    Näin "kaupunkilais poikana" kuitenkin tuolla maaseudulla viettänyt "hommiakin harrastaneelle" meinaa mummon sisko tokaisi "ei se leipä ilmaiseksi tule" ja laittoi viinimarjoja keräämään, yli kymmen vuotiaaksi kaikki loma-ajat.

    Enpä kuitenkaan muista milloin tuo tukiasista jauhaminen on alkanut, oiskohan ollut tuossa 70/80 luvun taitteessa mitä itse muistan.
    Ilmeisesti koko hoito alkoi systeemillä, kun duunarit saivat palkankorotuksen nostettiin maitolitran/ voikilon hintaa korvaukseksi maatalouden harjoittajille. Systeemihän olisi ollut kestämätön, hinnathan voisivat olla maito 12€/L voi 25€/kg luultavasti tuon takia on siirrytty tuotantotukeen joku tietäneen tarkastikin tuon historian.

    Ehkä nykyisin mielestäni tuki asiassa mennään metsään tappamalla pienet tilat pois. Uskoisin että monikin saattaisi harjoitta maataloutta, jos siintä jäisi käteen 5000-20000€ vuodessa. Tällä summalla tarkoitan pakollisten kulujen yli jäävää osaa, sitä jolla päivitellään rautaa pc. "mersuja" ulkomaan matkoja ynm.

    Joku tuolla toisessa ketjussa mainitsikin koneet, kyllähän maatalouden lopettaminen veisi suomesta sivuvaikutuksineen kymmeniä tuhansia työpaikkoja elintarviketeollisuus metalliteollisuus kuntien/ valtion virat kaupan alan "agri marketit sun muut maatalous keskot".

    Sen verran tuossa kyllä pitäisi vetää kotiapäin, laitteistojen koneiden investointi vähennys oikeus alaspäin kotimaisuus asteen mukaan, jos kotimaisia vaihtoehtoja löytyy. Eu.han sen tietysti kieltää, mutta lainattaneen tuolta etelä-euroopasta muutama virkamies eiköhän he siihen keinot keksi.

    Typöja?
     
    Viimeksi muokattu: 09.08.2006
  4. d_2ned

    d_2ned Regular member

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    309
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    no näinhän se on. voidaan lähteä laskemaan suomen pienen maatalouden työllistäneen epäsuorasti esim. valtion metallin ynnä muiden kautta historian saatossa tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia ihmisiä. siinä mielessä maatalous on turvallinen satsauskohde, että kiina-ilmiö on yllättävän hitaasti siirtynyt elintarvike/raskaskone-puolelle, kotimaisuusaste on aika suuri.

    lienisikö amerikan mantereellakaan myyty ikinä valmetin koneita ellei suomessa olisi tuota puuhaa harrastettu? siitä on kuitenkin aika moni perhe aikojen saatossa leipänsä tienannut.
     
  5. Dell44

    Dell44 Regular member

    Liittynyt:
    04.09.2005
    Viestejä:
    429
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Jotkut eivät enää arvosta maataloutta ja pitävät viljelijöitä rikkaina.Asia ei ole näin koska on menojakin valtavasti.

    Esimerkiksi kun maidon hinta on tippunut on täytynyt ostaa lisää karjaa että saisi vanhat laskut maksettua.Se taas johtaa tilanpuutteeseen jolloin täytyy laajentaa navettaa joka maksaa.Samalla rehunkulutus kasvaa ja silloin tarvitaan lisää rehua elukoiden syöttämiseksi.Kasvanut tila vaatii tietenkin isommat koneet jolloin varastotila käy vähiin.Kuka muka jättäisi koneitaan ruostumaan paljaalle taivasalle? Siispä uusia varastoja tekemään joka maksaa myöskin.Ja tietenkin koneet reistailevat ja ongelmia tahtoo aina tulla pahimpaan aikaan.

    Maataloudessa sää on isossa roolissa ja tänä vuonna ei ole satanut paljoa joka on johtanut pieneen satoon.Tiukilla siis mennään, niin karjataloudessa jossa täytyy säännöstellä todella tarkasti rehun syöttäminen karjalle, kuin pelkillä viljelijöilä joiden koko elintulo määräytyy viljasadon mukaan.Esimerkiksi jos mallasohran valkuaispitoisuus on liian suuri, ei se käy kaupaksi joka on varsin ikävä asia jos on viljellyt sitä yli sadan hehtaarin edestä.

    Maanviljelijän täytyy osata tietenkin osata korjata koneita, pitkän pennin siinä säästää kun ei korjaajaa tarvitse aina soittaa.Hitsiä ja rälläkkää tarvitsee aktiivisesti, samoin hermoja ja kärsivällisyyttä.Työssä joutuu pistämään itsensä likoon ja vaivoja tulee.Pientiloilla kun ei ole moderneja navettoja yleensä eikä lypsyrobotteja jotka helpoittaisvat työtä.

    Ilman tukia viljelijät eivät kertakaikkisesti jaksaisi.EU muutti paljon myös...
     
    Viimeksi muokattu: 11.08.2006

Jaa tämä sivu