Terve! Eli olisin ehkä tekemässä vähän reipas 300mhz koneesta serverin missä pyörii mahdollisesti Gentoo ja Simple Machine Forum. Tulisiko toimimaan hyvin? Kuorma olisi maksimissaan 200 käyttäjää yhtä aikaa. Elikkä ilmeisesti tarvitsisin X:än ja selaimen, että voin foorumin asentaa, mutta sitten saisikin pyöriä mahdollisimman vähän virtaa vievässä tilassa. Myöskin kotikoneelta pitäisi päästä salatun yhteyden kautta korjailemaan mahdollisia virheitä ja saada foorumi takaisin pystyyn jos kaatuu. Mitkä ohjelmat olisivat tarpeellisia? En ole ikinä ennen käyttänyt Gentoota. Olisiko parempi distro serveriksi Debian stablena? Toinen kysymys: Tarkoituksena olisi antaa kyseinen palvelin kauemmas kotoa, joten tarvitsisin jonkun salatun yhteyden millä pääsen koneelle käsiksi omalta koneeltani. Miten siis olisi järkevintä rakentaa etäyhteys?
1) ei gentoota tuohon, debian olisi hyvä valinta gentoolla jaksa odotella 2) 200 käyttäjää hmmm.. monta tietokantakyselyä, olisi kyllä varmaan aika jumissa, paljon keskusmuistia on laittaa?? 3)ssh yhteydellä vain et tarvitse X:ää, kun purat smf:n paketin johonkin "forum" hakemistoon, otat vain [bold]kotikoneelta[/bold] http://ip.osoite/forum/ ja aukeaa asennus -jutut, pyytää sua chmodaamaan parit hakemistot jonka jälkeen annat niihin ruutuihin tietokannan nimet ja tunnukset ja passut jne. ja lopuksi vain luodaan sun käyttäjätunnus.. sitten poistat install.php:n ja smf on valmis käyttöön.. edit: melkein unohtui eli tarvitset apachen, php:n ja mysql:n debianissa asennukseen kävisi: [bold]# apt-get install apache2 libapache-mod-php4 php4-mysql[/bold] tuo hakisi tarvittavat paketit ja asentaisi riippuvuudet.. edit vielä: ssh:n portin kun muutat muuksi kuin 22 niin yrityksiä ja pommitusta siihen ei tule niinkään.. lisäksi jos nyt gentoon oikeasti haluat tuohon laittaa niin varmista että /etc/make.conf on USE="apache2 php mysql" jotta oikeat tuet tulevat mukaan, sitten vain emerge -av apache niin se ottaa mukaan php:t ja myslit jne.. Gentoolla on loistava apache2/mysql alotus -dokumentaatio, mutta tuolla koneella kääntäminen on hidasta..
Jannejt (Moderator) 31. heinäkuuta 2006 @ 16:19 No sieltähän tuo kaikki fakta tulikin. Mutta www-palvelimen (Apache) vaatimukset näkee mm. seuraavista linkeistä: (Ubuntu) http://packages.ubuntu.com/dapper/web/apache (Debian) http://packages.debian.org/stable/web/apache Siis periaatteessa palvelinkoneen vaatimukset ovat paljon vähäisemmät kuin työpöytäkoneen.
gentoo koituu kyllä kuolemaksi asennuksen aikana, ainakin tuossa vehkeessä :-D Periaatteessa kaikki linux-distrot käy kun poistaa X:n (kuten on sanottu) käytöstä ja jättää vain ne palvelut käyntiin joita OIKEASTI tarvitsee. Debiania, Slackwarea tai ArchLinuxia itse suosittelisin.
Kiitos jo nyt vastauksista! En tiedä yhtään keskusmuistista vielä, kaippa se joku 128 on.. Upload kaista on 1mb. Riittääkö mihinkään? Mites sitten tuo Apache ja MySQL. En ole ikinä käyttänyt, joskus yrittänyt MySQL:ää saamatta mitään tolkkua. Täytyykö konfiguroida jotenkin ihan ihmeellisesti vai jättää kokonaan konffaamatta, vain salasana asettaa? Tosiaan Debianin stable menossa sitten kun edes saan koneen jos saan. Ihan vain senkin takia että osaan käyttää sitä
apache ja mysql, apacheen ny debianissa tarvii oikein mitään laittaa jotta toimii mitä nyt yks kohta ettei se redirectaa apachen root hakemistoo /var/www -> /var/www/apache2-default automaattisesti, jossain on siitä mulla postikin täällä... =) http://keskustelu.afterdawn.com/thread_jump.cfm/234604/1355250 ja mysql:ään kun rootin passun laitat niin voit luoda vaikka ihan oman käyttäjän jolla on oikeus "smf" tietokantaan ja tunnus on "smf" eli mysliin passu jonka jälkeen komento[bold] # mysql -u root -p[/bold] jonka jälkeen aukee mysql:n komentorivi.. siihen: [bold]grant all privileges on smf.* to 'smf'@'localhost' identified by 'passu';[/bold] ja sit vaan "quit" ja smf:n kysyessä tietokantaa, konetta ja useria sekä passua laitat vaa että smf, localhost, smf, passu edit: 128 muistilla mysli osoittautuu nopeesti raskaaks ja 200 useria (200 tietokanta kyselyy vähintään kokoajan) se ei jaksa pitkään, ei oikeestaan ollenkaan vaan joutunet ostaa lisää rautaa rajalle 1mb uppi, 200 käyttäjää jota käytit aiemmin vie sen hetkessä loppuun 120kb/s jaettuna 200 on alle kilobitti per useri (jos ne jokaine samaa aikaa klikkailee jotain..) niin se on monta kertaa hitaampi ku modeemiyhteys joka sentää on ~4-6kb/s
OK, täytyy tosiaan vielä katsella että mitä kaikkee pitäs olla... Huomenissa testailen kaikkia ominaisuuksia tossa toisella koneella. PS. Huomaa toki janne, että 1mb maksiminopeus on 120kt/s, ei kilobittiä. Silloin se tekee reipas puoli kilotavua sekuntia kohden, eli ei hyvä siltikään ;-)
Hmm. Ongelmia. Eka asia: Miten voin asentaa SMF:än tähän koneeseen tältä koneelta? Aina kun yrittää aukaista selaimella se haluaa tallentaa sitä filua jonnekin ja jos yrittää tiedostoselaimella, se aukeaa tekstieditorissa. Ubuntu 6.06. Toinen: Mulla oli ennen Xampp -niminen ohjelma jossa tuli mukana apache, mysql ja muuta krääsää. No yritin poistaa sitä koska sillä ei saa edes mysql konsolia auki suoraan. No huomasin sitten että mulla ei ole oikeuksia poistaa sitä roskaa. Kysyisinpä siis että miten chmodataan kansio, alikansio ja kaikki tiedostot sieltä 777? Kolmas: Asensin mysql apt-getillä, väittää että on asetettu jo salasana?? Eli mitä ihmettä.
tarkistappas palvelinpään apachen konffeista että php ladataan JA php-tiedostot käsitellään palvelinpäässä oikein. Erityisesti suosittelen lukemaan sivun http://www.php.net/manual/en/install.unix.debian.php myös php asennusohjeista voi joskus apua löytyä: http://www.php.net/manual/en/install.unix.php chmod -R 0777 /polku/jonnekkin tai vaihtoehtoisesti chmod a+rwx /polku/jonnekkin
Eli siis: Tässä toisessa koneessa on Ubuntu 6.06. Siihen olen asentanut tarvittavat ohjelmat. MySQL ei toimi vielä koska valittaa salasanasta. Haluaisin nyt testata [bold]tällä koneella miten foorumi toimii eli pystyttää sen tähän koneeseen, en nettisivuille.[/bold] Onko mahdollista? Koska mulla on kotisivutilaa vain MBnetissä joka ei tue MySQL:ää. install.php skripti voitiin ajaa siellä, kotikoneella se ei suostu ajamaan sitä oikein.
samalla tavalla kuin laittaisit sen palvelimellekin; eli asenna apache, php, mysql. sitten foorumin tiedostot oikeaan paikkaan (apachen alle htdocs-hakemistoon, voi olla esim /var/apache/htdocs/smf) ja sitten selaimella laitat urliksi vaikka http://localhost/smf niin käynnistelet sen phpskriptin jolla se foorumi asentuu. Se ei suostu ajamaan sitä oikein kotikoneellasi juuri sen takia kuin minä olen aikaisemmassa postauksessa maininnut. Väliäkö sillä onko ubuntu tai debian tai slackware. Katsoppas, apache+php toimii siten että jos joku pyytää apache-palvelimelta PHP-tiedostoa, niin apachen PHP -moduuli tulkkaa php-komennot ja muodostaa siitä HTML-sivun. Se valmis HTML-sivu tungetaan selaimelle. Toisinsanoen weppipuolen PHP:ssä kaikki taika tapahtuu palvelimella, selain ei saa yhtään pätkää PHP-koodia. Jos apachen konffeissa ei ole määrätty mitkä tiedostot ovat php-tiedostoja niin homma ei toimi. jos mysql:ssä on joku salasana oletuksena, se on ububububububntun porukan päättämä ja se pitäisi selvitä ubuntun dokumentaatiosta.
En tiennytkään että pitää laittaa htdocsin alle. Noh ei sellaista edes tässä ole niin asennan nyt sorsasta noi. Menin katsomaan sen salasanan, syötin sen ja se sanoo ettei pysty lataamaan jotain moduulia. No ei kai kun sellaista ei ollut edes siellä.
debianissa ainakin laitetaan suoraan /var/www alle ubuntusta ei kyl tietoa, muistelen että olis samalla tavalla. mut voin muistaa väärinkin okei, kb on väärin, kt tai kB ois oikein mut käytän yleensä kb ja porukka ymmärtää sen kB (kt)
no se on taas distrokohtainen juttu pilkkua kun polkastaan, niin tuon paikahanhan voi määritellä apachen konffitiedostossa.. siellä pitäs olla semmoinen kuin DocumentRoot
Mites tohon MySQL:ään asetetaan rootin passu ja miten tehdään oma käyttäjä? Koitin jotain mitä sanottiin MySQL:än sivuilla mutta pukkasi aina jotain erroria. En voi antaa tarkempaa kuvausta koska sammutin vahingossa terminaalin.
itse löysin pari vaihtoehtoa tuolle rootin salasanan vaihdolle.. kumpaahan lie kokeilit? itse kerran tein vaihdon seuraavasti: 1) etsistelin ps:llä mysqld:n prosessinumerot px -aux |grep mysqld ja niitä löytyi kaksi: "mysqld_safe" ja "/usr/local/libexec/mysqld --basedir=/usr/local..." 2) sitten tapoin molemmat komennoilla kill -9 <pid> 3) tuuppasin mysqldn uudelleen käyntiin ILMAN mitään käyttäjäoikeus-tarkistuksia komennolla mysqld_safe --skip-grant-tables --user=root & 4) ota yhteys mysql -palvelimeen komennolla mysql -u root 5) anna seuraavat komennot mysql:ssä, siten että "newpwd" on se salasana mitä haluat käyttää.. 6) sitten vaan tapat taas nuo prosessit ja käynnistät sen mysqld:n normaalisti. Jos sinulla on ubuntussa Gnome, niin kannattaa varmaan asennella MySQL Administrator, niin helpottuu noiden taulujen ja käyttäjien luominen. se on saatavilla osoitteesta http://dev.mysql.com/downloads/administrator/1.1.html
ps sanoi näin: <nimi>@ylakerta:~$ ps -aux |grep mysqld Warning: bad ps syntax, perhaps a bogus '-'? See http://procps.sf.net/faq.html root 5835 0.0 0.2 3708 1496 ? S 19:34 0:00 /bin/sh /usr/bin/mysqld_safe mysql 6016 0.0 3.3 127208 17100 ? Sl 19:34 0:00 /usr/sbin/mysqld --basedir=/usr --datadir=/var/lib/mysql --user=mysql --pid-file=/var/run/mysqld/mysqld.pid --skip-locking --port=3306 --socket=/var/run/mysqld/mysqld.sock root 6017 0.0 0.1 2656 728 ? S 19:34 0:00 logger -p daemon.err -t mysqld_safe -i -t mysqld <nimi> 9545 0.0 0.1 1640 552 pts/0 R+ 21:10 0:00 grep mysqld ja tappokomento tätä: <nimi>@ylakerta:~$ sudo kill -9 mysqld_safe mysqld ERROR: garbage process ID "mysqld". Usage: kill pid ... Send SIGTERM to every process listed. kill signal pid ... Send a signal to every process listed. kill -s signal pid ... Send a signal to every process listed. kill -l List all signal names. kill -L List all signal names in a nice table. kill -l signal Convert between signal numbers and names.
pid, eli Procces ID, se on se numero siinä heti käyttjän jälkeen. esim: "root 5835 0.0 0.2 3708 1496...." ja "mysql 6016 0.0 3.3 127208 17100 ? Sl 19:34 0:00 /usr/sbin/mysqld.." kokeiles siis sitä sudoa ja komentoja kill -9 5835 ja kill -9 6016
Onko toi siis ihan tavallinen PC-kone vai kenties ihan oikea vanha palvelinkone? Koska veikkaan, että ihan tavallinen vanhempi kone (varsinkin sen kovalevy) ei kestä tollasta rasitusta, kun (muutaman) kuukauden, vaikka se muuten toimisikin tollasella kuormalla. EDIT: fix
Ihan tavallinen PC-kone. Tosiaan homma kaatuu tohon rautaan juuri, täytyy odotella että jostain suunnasta taas vapautuu tuoreampaa rautaa