1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Mistä jään paitsi linuxilla...?

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi ChampCap 17.07.2006.

  1. ChampCap

    ChampCap Member

    Liittynyt:
    27.03.2005
    Viestejä:
    78
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tässä parisen viikkoa sitten kannettavastani sekosi windowsin xp home edition. Kun sain sen jälleen toimimaan jotenkin, emäntäni pöytäkoneesta sekosi xp professional... Vieläkin asetellaan ajureita +muuta. Tämän raskaan 2 viikon aikana on iskenyt syvä viha xp:tä kohtaan. Ja päähäni tuli että asentaisin molempiin koneisiin jonkin linux- jakelun.

    XP:tä käytän:
    1. ET:n pelaamiseen
    2. Musiikin kuunteluun
    3. Officen käyttöön
    4. Netissä surffailuun
    5. digikuvien ja digivideoiden tulostamiseen/polttamiseen levylle
    6. TV:katseluun anyseen digikortilla

    Eli mistä kaikesta jäisin paitsi jos asentaisin pelkän esim. ubuntun?

    Sen tiedän että esim. Enemy Territory toimii (ehkä jopa paremmin) linuxilla, mutta entä muut pelit? (esim. Heroes 5, settlers,yms...)

    Ubuntua olenkin jo vähän koettanut eli tiedän että kohdat 2,3 ja 4. Mutta millaiset ongelmat kohtaan kun pitäisi saada kuvat digikameralta tai videot digivideokameralta.

    Ja olisikohan mitenkään mahdollista saada tuota tv-korttia toimimaan linuxilla?

    Ja jos vielä tulee mieleen jotain mistä jäisin paitsi olisi kiva jos kertoisitte?

    Edit: typo
     
    Viimeksi muokattu: 17.07.2006
  2.  
  3. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    No netissä surffailuun Linux sopii erinomaisesti. Samoin musan kuunteluun on loistavia ohjelmia. Mulla ainakin Amarok rokkaa usein koko päivän. Digikuvat tuskin muodostavat ongelmaa. Tulostaminen riippuu taas siitä kuinka yhteensopiva printeri sulla on. OO2 korvannee aika hyvin Officen. TV-kortista en tiedä, eiköhän google löydä... Monet TV-kortit toimivat jopa paremmin Linux-systeemissä. Voi kyllä vaatia pientä säätämistä ja jopa ajureiden kääntämistä jos ei löydy paketinhallinnasta.

    Voihan sitä XP:tä pitää linukan rinnalla pelaamista varten. Ja ei XP:tä myöskään kannata ajaa admin oikeuksilla.

    Kun käyttis sekoo varmuuskopiosta olisi aina iloa. Itse koetan pitää käyttistä mahdollisimman pienellä osiolla. XP on tallessa Norton Ghost 2003 ja Gentoo Linux tallentuu ihan Knoppix CD-levyn partimage ohjelmalla.

    XP:n asentaminen on hurja työ verrattuna Linukkaan. Gentoo on sitten asia erikseen. Onneksi monien merkkikoneiden mukana tulee muokattu XP, jossa suurin osa päivityksiä ja ajureita mukana. Mutta jos on aito 4 vuotta vanha XP CD niin kyllä aikaa saa kulumaan.. ja sata-levyjen kanssa pitää löytyä korppuasemakin.


    Linukan hyviä puolia:

    Vakaus
    - kesähelteen kuumuus on mulla kerran kaatanu koneen. Ei juuri
    tarvii käynnistellä uusiksi.

    tietoturva
    - kunnon käyttäjäoikeudet heti oletuksena. Oletustunnuksella ei asennella softia, eikä lueta toisten tiedostoja. Eikä www pöpöt asennu

    ei paisu
    - jos oikein säädetty, niin /tmp lokit ym roina poistetaan automaattisesti. Eikä ihmeellisiä filuja kerry täyttämään levyä.

    levyt
    - levyjä voi olla Linux systemissä paljon. Eri tiedostojärjestelmillä ja erilaisilla oikeuksilla. Levyt voi liittää minne vain - automaattisesti tai mount komennolla. Myös imaget, kryptatut ja pakatut ym Kirjaintunnukset ei lopu...

    ohjelmien asennus

    -ohjelmien asennus ja poisto todella helppoa. Komentorillä tai graafisessa ikkunassa. Paketinhallinta lataa ja asentaa kaikein puolestasi. Esim Gentoossa OpenOfficen asennus #emerge openoffice-bin. Ja joissakin distroissa asentuu jopa suomeksi oikolua myöten.

    pysyy ajassa.

    ntpd pitää mulla koneen kellon ajassa..taustalla ja huomaamattomasti. Ehkä joku vastaava systeemi on myös XP:ssä

    kernelin modulit ja palvelut

    kernelin moduleita voi poistaa ja lisätä muistiin. Äänikortin ym ajureita voi vaihdella ilman koneen sammuttelua. Samoin laitteita voi lisätä ja poistaa ajon aikana. Erilaisia palveluita voi käynnistää ja sammuttaa helposti. Esim ftp #/etc/init.d/ftp start Gentoossa. Esim äänikortti uusiksi /etc/init.d/aslasound restart. Käsittääkseni nykyään jopa kernelin pystyy vaihtamaan konetta sammuttamatta.

    Joku voi keksiä lisää hyviä puolia, mitä XP:ssä ei ole


    Vaihtoehtoja on paljon. Kestää aikansa kun niistä löytää itselleen sopivimmat. Täytyy muistaa että Linux ei ole tehty Windows systeemiä korvaamaan ja muistuttamaan sitä. On ja pysyy erilaisena. Kyllä autolla ja moottiripyörälläkin voi mennä paikasta toiseen. Mutta ihan samoja asioita ei niillä kuitenkaan voi tehdä. Esim moottoripyörällä ei lähdetä perhelomalle lapset mukana. Eikä moottoripyörää edelleenkään voi ajaa samalla tavalla kuin autoa. Ja linukan käytössä pitää opetella konsolin tärkeimmät komennot. Ainakin ylläpitäjän. Vaimokkeelle piisaa ne pari nappia...selain ja sposti.

     
    Viimeksi muokattu: 18.07.2006
  4. Hz4

    Hz4 Guest

    Onnistuu myös linuxilla. Tietokone.fi on tehnyt artikkelin "digiboxeista ja tietokoneen digikorteista" joissa kehuttiin erityisesti Linuxin ohjelmistoa. Miinuksia sai siitä, että on vaiheessa(silloin oli n. 4kk sitten) ja ajureita piisaa. Analoginen varmasti toimii myös.

    Linuxiin kannattaa todellakin paneutua pitemmän aikaan ei kannata räkästä koneeseen ja takoa Windowsin ohjelmistoja CD/DVD asemaan huutaen "Ei toimi, paska linux!" kuten minä tein aikoinani Suse 9.x kanssa:)

    Monista linuxeista minuun eniten kolahti Ubuntu. Jotenkin vain niin paljon muista poikkeava ja tässä kaikki on helposti käsillä. Kaikesta voi itse päättää eikä luojankiitos enään "Seuraava, seuraava, seuraava, ok, ok, ok, Oho *tiltpoks*" tyylistä windows BSssää.

    Sakarias kyllä kertoi kaiken tarvittavan:)

    Onnistuu ongelmitta ainakin Ubuntu 6.06 eli siinä "dapperissa". testasin Canon Ixus50 digikameraa eikä kovin vanha malli ja ubuntu sen näppärästi tunnistaa:
    [​IMG]

    Sitten Valokuvientuonti vastaa yllättävän paljon Adoben vastaavaa ohjelmistoa:)
    [​IMG]

    [EDit: Laajennusta digikamera kysymys vastaukseen]
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 18.07.2006
  5. bscd

    bscd Active member

    Liittynyt:
    02.03.2003
    Viestejä:
    1,947
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Omassa Suse 10.1:ssä olen ainakin kovasti tykästynyt digiKam ohjelmaan...onnisuu kuvien lataus ja hallinta todella näppärästi. Windows-puolella en törmännyt yhtä kätevään ohjelmaan, ja tässä susesta sitten tuommoinen on ihan vakiona...

    Videoeditoinnin pariin en ole vielä ehtinyt, mutta joitakin ohjelmia olen kuullut kehuttavan:
    Kino (http://www.kinodv.org/article/static/4 )
    Cinelerra: (http://www.heroinewarrior.com/cinelerra.php3 )
     
  6. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    :eek:

    kuulostaa aika hullulta. Jotain dokumenttia olisi kiva lukea..

    Kernelin käyttäytymistä ja sen parametreja voi kyllä vaihdella lennosta. Mutta tuo kernelin käytöksen vaihteleminen lennosta (/proc hakemistorakenteen tietämys) on semmoista mitä tavallinen XP -> Linux -siirtymää tekevä käyttäjä ei tarvitse.. ikinä.

     
  7. ChampCap

    ChampCap Member

    Liittynyt:
    27.03.2005
    Viestejä:
    78
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kiitoksia vastauksista. Viime yönä asentelin jo omalle kannettavalleni ubuntu 5.10 ja päivitin samantien sen 6.06, ja ainakin vielä olen tyytyväinen...

    ps. ainakin kuvien siirto on todella vaivatonta...

    Edit: Miten muuten saan enemyterritoryn ladattua ubuntuun?
     
    Viimeksi muokattu: 18.07.2006
  8. Bluekkis

    Bluekkis Active member

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    2,235
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Uusimmista kerneleistä löytyy experimentaaliksi merkitty kexec tuki jolla voi vaihtaa linuxin kerneliä ilman varsinaista buuttausta. kyseessä on kuitenkin ns. softabuuttaus eli siinä käyttöjärjestelmä buutataan mutta ohitetaan bios/post kokonaan.
    http://lwn.net/Articles/15468/
     
  9. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    enemyterritory asennusohje ubuntuun löytyy https://help.ubuntu.com/community/EnemyTerritory
    jos ei vielä ole löytynyt.

     

Jaa tämä sivu