Löytyykö mitään yleispätevää playeria suseen (siis mahd. montaa formaattia tukevaa, MPEG, AVI jne)? Ja jos löytyy, niin mistä ja miten sellaisen saa asennettu ilman, että täytyy suorittaa loppututkinto linuxista? Auttakee hyvät immeiset, etti tarvi asentaa winkkua uudelleen masiinaan!!!!
rug sa --type=zypp http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/10.1/ Packman rug in vlc Tai vaihtoehtoisesti rug in mplayer
Toinen vaihtoehto on käyttää YAST:ia, Smart:ia tai ohjelmiston asentajaa. Hakusanaksi esim. media / player jne. Edellyttäen että repositoryt on asetettu. En ole oikein koskaan ymmärtänyt tota gurujen intoa käyttää tota konsolea, hyödyllistä olisi kait opetella se. Mut eihän kaikkea voi osata 1.5 vuoden käyttö kokemuksen jälkeen ) Tossa on repoja, ehkä kannattaa käyttää vain Gurua ja Packmania http://en.opensuse.org/Additional_YaST_Package_Repositories
Ääni kaffeine (videot) ja musan toistoon amarok. Lähes kaikein toistaa mplayer, jos tarvittavat kodekit löytyy. Mplayerin voi kääntää monella tavalla, joten tarkkana minkä paketin asentaa. VLC aika hyvä myös.
Älä hyvä mies lähde kääntelemään sourcesta, käytä Susen:n valmiita rpm paketteja. Asennus helppo, poisto helppo eikä tule ylimääräistä päänsärkyä riippuvuuksien ja puuttuvien ohjelmien takia. Mut jos haluat itse kääntää, niin syytä itteäs.
Vaihtoehtoja on onneksi useita. Kaikki varmasti löytävät itselleen sopivan tavan asentaa paketteja koneelleen. Olisin tietysti voinut kirjoittaa pitkän ohjeen kuinka lisätä asennuslähde ja kuinka asennetaan paketit useammalla eri tavalla. Mutta koska noilla kahdella komennolla saa sen kaiken kerralla en sitä viitsinyt tehdä. Tarkempia ohjeita ohjelmien asennukseen http://www.kotoistaminen.novell.fi/?sivu=smart-paketinhallinta http://www.kotoistaminen.novell.fi/?sivu=rug http://www.kotoistaminen.novell.fi/?sivu=y2pm Tai http://www.kotoistaminen.novell.fi/?sivu=source_list Kannattaa pitää asennuslähdeluettelo mahdollisimman lyhyenä, eli ei tuplia eikä mitään turhia lähteitä. Hyvä paikka hakea erikoisempia ohjelmia on http://software.opensuse.org/ Esimerkiksi weppikamera ajuri spca5xx löytyy osoitteesta http://software.opensuse.org/download/drivers:/webcam/SUSE_Linux_10.1/ Osoitetta voi käyttää asennuslähteenä, jolloin ytimen päivityksen yhteydessä päivitetään myös ajuri.
Toi on hyvä pointti, ekaks ei millään meinaa löytyä ja sitten sinne tulee lisättyä kaikki mitä eteen tulee, ei hyvä. Noitten repojen löytäminen on aina ollut vähän vaikeaa (miksi!). Myönnetään itsekin käytän konsolea, aloittelijolla voi vain tulla väärä kuva koko Linux:sta, että kaikki pitäisi tehdä komentoriveillä.(tai riippuen distrosta missä pitää missä ei). Suse:en esim. kannattaa aina etsiä oikean version RPM:t ja jättää kääntämiset vähemmälle (vain jos ei muuten löydy, mikä on harvinaista). http://www.kotoistaminen.novell.fi/ , tuolta kannattaa Suse:n kanssa aloittaa (ja jatkaa), niin kuin Lunix totesi. No itsekin aloittelija ja forumit on kyllä korvaamaton apu.
Ei ehkä ihan alottelijoille, mutta Packmanillä on olemassa testing kansio, jossa on yleensä Kaffeine ja Xine-libin uusimmatcvs:sät suoraan rpm paketteina. ftp://packman.iu-bremen.de/testing/xine-cvs/ On siellä muutakin kamaa, mutta noi on aktiivisimmin päivittyvät. Todella kätevää jos niiden kanssa haluaa "leikkiä" ja riskit on myös aika minimaaliset, sillä paketit on aina helppo päivittää takaisin vanhoihin toimiviin versiohin, jos ongelmia ilmenee. Xine-libissä on ainakin tapahtunu huomattavaa kehitystä .aac äänten osalta. Nyt kuuluu 5.1.aac muullakin kun Mplayerillä ja sen coodekeilla.
Kannattaa tutustua pariin softaa: checkinstall. Se tekee lähdekoodipaketista halutun muotoisen paketin, joka voidaan asentaa järjestelmän paketinhallintaohjelmalla. alien. Se pyrkii muuntamaan toiseen jakeluun soveltuvan paketin omaan jakeluun sopivaksi. Toki ensikädessä pitää yrittää löytää ohjelmapaketti, joka on rakennettu omaan jakeluun ja sen versioon. Mutta aina sellaisia ei vain yksinkertaisesti löydy. Nuo paketinhallinnan avulla repoista jaettavat ohjelmat on joku ystävällinen henkilö kääntänyt ja paketoinut jakeluusi sopiviksi. Kyllä se meiltä muiltakin onnistuu, kunhan tietää, mitä on tekemässä.
Tällä tarkoitin lähinnä sitä, että mplayerista on varmasti erilaisia paketteja tarjolla, joissa on varmasti eroja. Tuohan tukee vaikka mitä. tikkua, kauko-ohjainta, erilaisia prosu optimointeja, erilaisia näyttöjä, lähes kaikkia kodekkeja.Gentoon vaihtoehdot itselläni ovat: media-video/mplayer-1.0_pre8 USE="3dnow 3dnowext X aac alsa arts bindist cdparanoia dts dvd dvdread encode esd gif gtk jpeg mad mmx mmxext musepack nvidia openal opengl oss png real sdl sse truetype v4l vorbis win32codecs xv xvid xvmc -3dfx -aalib -bidi -bl -cpudetection -custom-cflags -debug -dga -directfb -doc -dv -dvb -fbcon -ggi -i8x0 -ipv6 -jack -joystick -libcaca -lirc -live -livecd -lzo -matrox -nas -rtc -samba -speex -sse2 -svga -tga -theora -unicode -v4l2 -x264 -xanim -xinerama -xmms" Gentoossa nyt käännetään kaikki itse. Muuta saa tyytyä siihen mitä on tarjolla. Ei se itse kääntäminen välttämättä ihan älytön ajatus ole. Voi saada suorituskykyä lisää, jos osaamista piisaa.