Moi olisin kysellyt miten asennan Suse linuxin cd:t5kpl XP koneseen minulla on xp asennettu c:asemalle omalle kovolle joka partitioitu c: ja h: asemaksi sekä lisäksi 6Gt d:asema joka on tyhjä voiko Susen asentaa helposti tolle d:asemalle ja tekeekö se mitään muutoksia c: asemaan jossa toi xp on ja voiko jomman kumman käyttiksen laitaa toimimaan siten että tulee käynnistys valikko josta valitaan käyttis tai onko mahdollista tehdä siten että linux puutataan vain korpulta ja xp ihan normaalisti
Tästäkin on ollut aika paljon keskutelua...Eli tarvitset SuSelle vähintään kaksi osiota - osio jolle asennat itse järjestelmän sekä välimuisti eli SWAP osion. Swapin kooksi riittää noin kaksi kertaa keskusmuistisi määrä. SuSe asentaa myös oman käynnistyslataajansa Lilon eli kun kone käynnistyy niin voit valita haluatko Linuxiin vai Windowsiin.
Voi asentaa. Helpoin tapa mahtanee olla poistaa kokonaan osio käytöstä windows:n puolella. En tosin tiedä miten se hoidetaan. Google varmaan tietää. Susen asennusohjelma tällöin oletettavasti havaitsee, että kiintolevyllä on käyttämätön osio, ja kysyy saako susen asentaa sinne. Teoriassa sen ei pitäisi. Käytännössä kaikkea voi tapahtua (varsinkin jos aloittelija on asentamassa käyttistä). Varmuuskopiot kannattaa olla ajantasalla. MBR:ään Suse oletettavasti kuitenkin on Grub:ia puskemassa. Kyllä. Suse mahtanee oletuksena konffia grub:iin käynnistysvaihtoehdon myös winxp:lle. Tämäkin on mahdollinen ratkaisu, ja varsinkin takavuosina tämä oli erittäin yleinen tapa dualboot-systeemeissä. Nykyään yleisin vaihtoehto mahtanee olla määrittää grub:iin kahden eri käyttiksen käynnistysparametrit. Oletan, että suse:n asennusohjelma on sen verran pätevä, että osaa itse huomioida asennusvaiheessa myös swap:n tarveen. Aloittelevan linux-harrastelijan ei tarvitse juurikaan itse päätä vaivata sillä. Riittää kenelle riittää. Yleisestiottaen nykyään voisi kyllä sanoa, että mikäli RAM:ia on yli 512MB swappia ei juurikaan tarvita peruskäytössä. Peruskäyttöä ajatellen 256MB:n swappi riittää varmasti paremminkin kuin hyvin, maksimissaan kannattaa varata 512MB.
Voit toki asentaa, kunhan selvität, mikä tuo Windowssin D: asema/osio oikein on Linux-järjestelmän näkökulmasta. Jos olet asentanut ohjelmia E:, F:, G: tai H: asemille/osioille ne eivät enää (pääsääntöisesti) toimi, sillä Windows ei ymmärrä Linux-osioita eikä sen tiedostojärjestelmää, joten osiot muuttuvat E: -> D, F: -> E: jne. Riippuen siitä, ovatko osiot eri levyillä, sekä siitä ovatko osiot primääriosioita vai loogisia jatketulla osiolla. Tuo ei ole kovin järkevää, mutta grub-käynnistyksenlataajan asennus levykkeelle on mahdollista. Joihinkin vanhempiin jakeluluihin (jotka käyttävät kernel-versiota 2.4) voi yhä tehdä varsinaisen boottilevykkeen.
Aattelin kysästä tässä samalla kun kerran puhutaan susen ja xp:n boottimisesta ku iteltä löytyy molemmat koneelta niin miten mä saisin muutettua grub:ia sillein, että se käynnistää windows xp:n oletuksena. ?
YaST -> Järjestelmä -> Käynnistyslatain Laitat sieltä sitten XP oletukseksi. Tai muokkaa /boot/grub/menu.lst tiedostoa käsin.
Suse10 pitäisi laittaa seuraavaan kovosysteemiin: Pääkovona 2xWDRaptor10k 72Gb osioituna: C:\WinXp 7,6Gb /FAT32 E:\swap 2Gb /FAT32 F:\ - I:\ Työtiedostoja a 7,6Gb /FAT32 J:\Videot 28,9Gb /NTFS Peilattuna varmuuskovona IBM80Gb 7,2k osioituna: D:\Primääri 7,8Gb /FAT32 K:\swap 2Gb /FAT32 L:\Työtiedostoja a 7,7Gb /FAT32 M:\Työtiedostoja 4,7Gb /FAT32 N:\Arkisto 28,4Gb /FAT32 O:\Vara 26Gb /FAT32 Kysymykset: 1) Suse ei tunnista ilmeisesti ICHR5 Raid0 - ainakin herjaa asennuksessa. Siis laitoin kakkoskovon boottijärjestykseeen ensimmäiseksi. Toimiiko Suse10:ssä ICHR5 Raid0 siten että sieltä voi hakea tietoja sotkematta WinXp asennusta? 2) Suse ilmoittaa partitioiden määrät ja koot erilailla kuin ne ovat, sekä ehdottaa ottavansa jostain itselleen osan, sekä väittää ettei tila riitä tyhjällä D:\asemalla - miksi? 3) Koska WinXP:n pitää toimia rinnalla ei asemien nimiin saa tulla muutoksia WinXP:tä käyttäessä (tai jos pientä niin säätäminen peilausohjelmalle ja osa ohjelmista on asennettuna O:\asemalle) - eihän tule? 4) Haluan säilyttää FAT32 jaon ja koot koska tuo on nopein mahdollinen systeemi. D:\ ja K:\ semat olen varannut kakkoskäyttikselle joten sinne Suse10 - miten? Suse10 haluaisin kokeilla koska jos se toimii Winellä CAD-alustana niin miksi maksaa jatkossa Vistasta? Lisäksi aiemmissa Susekokeiluissa huomasin, että kellottaessa näyttöohjaimen lukitus ei poistu 300fsb kohdalla, kone toimi vielä 315fsb (nyt IC7-MAX3 P4 2.4C 2.4GHz/200fsb@3.6GHz/300fsb/24/7) - vaikka tämä kohta vaihtuu Conroeen.
Et pysty asentamaan linuxia fat32-osiolle.. tai pystyt, muttei se todellakaan ole suositeltavaa. Tyhjennä tuo d: windowsista käsin muille osioille ja muunna se susen työkaluilla vaikka ext3-muotoon. Kun asennuksessa määrität k:n swapiksi, se osioituu myös eri muotoon. Fat on varmatoiminen, mutta aataminaikainen. http://en.wikipedia.org/wiki/Fat32 http://en.wikipedia.org/wiki/Ext3
Teen raskasta CAD:iä ja kuvakäsittelyä, FAT32 on edelleen alta 8Gb osioina nopein. Olen asentanut kolmessa koneessa SUSE 9.1:n FAT32:lle ja ok, mutta nyt tämän Raid0 pakan kanssa Linux on hakusessa. 1) Ei suostu asentumaan 9,1 tai 10, kumpikin koittaa asentua IDE-kovon isoimmalle jatko-osiolle. Tilaa on yli 20Gb vapaana, mutta väittää sekä omin asetuksin, että expert modessa ettei tila riitä minimiasennukseen? 2) Miten ja missä voin määrätä asennusosiot, ainakaan PARTITIONING osiossa ei voi määrittäää mihin Linux ja Svap asentuvat? Koittaa isoimmalta jatko-osilta tilanvarausta 1.3Gb eikä sitä voi kasvattaa? 3) Jatkuuko aina sama juttu: Linux ei vaan joiltain osin toimi monimutkaisemmassa ammattityökalukoneessa (kotikoneissa joihin olen asentanut sensijaan ok), milloin puutuvat ajurit (tulostin Canon, skanneri Mustek, digikamera Mustek - milloin systeemi kuten nyt estää asennuksen (IHCR5 Raid0 + IDE - ei osaa)? Ja tämä ei ole herja vaan jos joku osaa neuvoa niin laitan Linuxin rinnakkaiskäyttikseksi työkoneeseeni VIHDOINKIN!
Millähän raudalla tuo raid on toteutettu? Raid systeemin voi toteuttaa linukalla myös softapohjaisesti. Ota Raid systeemi pois käytöstä asennuksen ajaksi. Ehkä jopa toisen levyn pois käytöstä. Ja asennat sen käynnistyslataajan varmuuden vuoksi korpulle. SuSE:n asennusohjelmasta, minuula ei ole kokemusta. Yleensä tuo osiointi tuottaa aloittelijoille hankaluuksia. Eikö siellä ole joku manuaali-vaihtoehto kaikenlaisille automaattisille tunnistuksille, että pääsisi suoraan cfdisk tai vastaavalla käpristelemään levyä. swap ja root osioiden lisäksi kannattaa tehdä myös /home osio. Videoita ja isoja kuvia käsiteltäessä oma /tmp ja /media osio voisi olla hyvä. Ja siinä voisi miettiä nopeinta tiedostosysteemiä. ext2 on nopeampi kuin ext3. Reiserfs tai Reiserfs4 ovat myös miettimisen arvoisia. /etc/fstab tietostoa rukkaamalla saa myös nopeutta lisää. Käyttikselle ex3 on varma valinta. fat32 suurimpia vikoja on tiedostojen koon rajoitus, joka tulee viimeistään DVD imagea luodessa vastaan. Ja voihan sitä kokeilla Ubuntua myös.
Abit IC7-MAX Raid0 toteutetaan joko Silicon Imagepiirillä (hitaampi) tai ICHR5 joka on nopeampi. Ilmeisesti tuota kumminkin tuetaan koska Suse 9.1 tunnistaa Raid piirin ICHR5 oikein. Uskaltaako SATA-levyt ottaa kokonaan pois Linuksin asennuksen ajaksi? Suse:n asennuksen jälkeen pitäisi tilanne WinXp:ssä joka on asennettu boottavaaille raidatuille Raptoreille olla sama kuin ennen asennusta? Jos WinXp sotkeutuu on edessä 1pv homma. imagen olen tehnyt, mutta ei se ennenkään ole pelannut näillä Raid0-levyillä. Tuolla on ohjeita, mutta ei ihan aukene: http://www.linuxplanet.com/linuxplanet/tutorials/3174/1/ http://en.opensuse.org/SDB:Manual_Partitioning_with_YaST2 Sellaista asennusohjetta, että miten määrään: 1) Mihin Suse asentuu. 2) Mihin Susen Swap asentuu. 3) Vain Susen ja Swap osion tiedostomuoto muuttuu (DVD:lle oli nuo 25Gb NTFS-osiot ja niiden tiedostomuodot voi myös muuttaa kunhan myös Windows pystyy uutta muotoa lukemaan - huom. kotiverkko ja tiedostojen siirto tallennuskovalevyltä mukana kuljettaen muihin Win koneisiin). 4) Windows säilyy häiriytymättömänä kunnes Linuksissa pelaavat USB-modeemi, Winellä Voip- ja softapuhelimet, Nebulan Digi-Tv, tulostimet, kamerat, kännykät ja skanneri, sekä toimii verkossa yhteen MAC:n, kannettavan WinXp:n kanssa ja alustana Winellä Photosopille (Gimp kait voisi korvata), Autocad:lle ja Wordille (Office 1.1.0 ei taita julkaisuja ihan samoin). Jonkun laitteista voin vaihtaa, ohjelmistojen yhteensopivuus on kumminkin oltava. --jos Linux sittenkin pyörii toimistokäytössä ?
Jos sulla on XP sata levyllä ja raidin alla, jota ei tunnisteta & asennus ei etene, niin minä ainakin yrittäisin asentaa ilman raid-systeemiä ja ottaisin ko. levyt sotkemasta väliaikaisesti pois. Jos asennat Linukan IDE levylle, niin ei mitään ongelmia liittää sata-levyt systeemiin myöhemmin. Tuolla on ohjeita, mutta ei ihan aukene: http://www.linuxplanet.com/linuxplanet/tutorials/3174/1/ http://en.opensuse.org/SDB:Manual_Partitioning_with_YaST2 Jos SuSE:n partiointityökalu on outo, niin käytä jotain tutunpaa. Esim Partion Magic 8 osaa tehdä myös Linux osioita. Tai käytä Knoppix CD:tä ja sen osiointityökalua. Linukan levyjen nimeämistapa on hieman erilainen. IDE levyissä eka primaari on /dev/hda1 eka jatko osio on /dev/hda5. Jos tuo sun D: on ide levy ja toisessa IDE väylässä eka primaari niin Linukassa se on /dev/hdb1 Sellaista asennusohjetta, että miten määrään: 1) Mihin Suse asentuu. Asennusohjelmassa kerrot mihin levyyn / eli root liitetään. Määritä myös tiedostojärjestelmä esim. ext3 tai ReiserFS. Käytetty tiedostojärjestelmä pitäsi olla mielellään käännettynä Linukan kerneliin. Tieto tallennetaan /etc/fstab nimiseen tiedostoon, jossa on kaikki systeemin levyliitokset. 2) Mihin Susen Swap asentuu. Kerrot mitä levyä/osiota käytetään swap tiedostojärtelmällä. 3) Vain Susen ja Swap osion tiedostomuoto muuttuu (DVD:lle oli nuo 25Gb NTFS-osiot ja niiden tiedostomuodot voi myös muuttaa kunhan myös Windows pystyy uutta muotoa lukemaan - huom. kotiverkko ja tiedostojen siirto tallennuskovalevyltä mukana kuljettaen muihin Win koneisiin). Muiden osioiden tietostamuoto ei muutu. Suosittelisin myös /home osion luomista. Niin data ja binaarit olisivat omalla levyllä. Helpottaa jakelun vaihtoa ja varmuuskopiointia. Mutta koeasennuksessa /home voi tietysti olla samalla levyllä kuin / (root) 4) Windows säilyy häiriytymättömänä kunnes Linuksissa pelaavat USB-modeemi, Winellä Voip- ja softapuhelimet, Nebulan Digi-Tv, tulostimet, kamerat, kännykät ja skanneri, sekä toimii verkossa yhteen MAC:n, kannettavan WinXp:n kanssa ja alustana Winellä Photosopille (Gimp kait voisi korvata), Autocad:lle ja Wordille (Office 1.1.0 ei taita julkaisuja ihan samoin). Jonkun laitteista voin vaihtaa, ohjelmistojen yhteensopivuus on kumminkin oltava. Jos asennusohjelma sallii grub/lilo asennuksen korpulle, niin Windows ei häiriinny. Linux käynnistyy nätisti myös korpulta. Oikeammin käynnistyslataaja, joka sitten lataa linukan tai ihan mitä vaan. --jos Linux sittenkin pyörii toimistokäytössä ? Itsellä Linux kotikäytössä piisaa hyvin. Tosin käyttö painottuu surffailuun ja musan ja leffojen pyörittämiseen.