Minäpäs kyselen nämä täältä niin löytävät muutkin käyttäjät vastaukset nopeasti. Eli, asensin Arch Linuxin. Ensin se heitti minut komentoriville, josta asensin xorgin, atin ajurit ja kden kirjoittamalla: #pacman --sync --refresh #pacman --sync xorg #pacman --sync kde #pacman -Sy ati-fglrx ja säätämällä asetuksia #xorgconfig #aticonfig --initial --effective=now,startup jonka jälkeen enää piti kirjoittaa #startx #startkde (#startxkde taitaa toimia myös, en ole vielä kokeillut) Nyt KDE käynnistyi, mutta miten saan järjestelmän käynnistymään KDE:hen automaattisesti käynnistyksessä? Toisekseen, miten pacmanilla voi asentaa paketteja jostain asennuslähteestä (netistä), en viitsisi ladata jokaista pakettia erikseen kovalevylle ja asentaa siitä. Jotain muutakin kävi mielessä, kysyn sitten jos tulee mieleen. EDIT: Niinpä tietenkin. 5 minuuttia aiheen aloittamisen jälkeen kaikki vastaukset löytyivät Archin wikistä. No, laitetaan tähän sitten ohjeet suomeksi ja vähän lisää säätöjä, mitä nyt kullekin tulee mieleen (esim. localet ja pacmaniin lisää asennuslähteitä?).
Joo tuo Archin HowTos on hyvä lukea läpi http://wiki.archlinux.org/index.php/Category:HowTos sekä selailla foorumia http://bbs.archlinux.org/ ja varsinkin tuota "Newbie Corner"-osiota =) Arch-linux on pitkälti samankaltainen Slackin ja Gentoon kanssa muistuttaen jotenkin hiukan molempia =) Pakkauksiahan saa esim. Ubuntun tapaan eri "lähteistä" mutta varsin käyttökelpoinen on mm. "ArchLinux User-community Repository" eli AUR osoitteessa http://wiki.archlinux.org/index.php/Category:AUR LISÄYS: lokalisointi kannattaa tehdä heti asennusvaiheessa muokkaamalla /etc/rc.conf-filua vaikka toki se jälkeenpäinkin onnistuu hyvin. Valmiita pakkauksiahan voi ladata sivulta http://www.archlinux.org/packages.php Nämä ovat Arch-linuxin packagemanagerin valvonnassa ja päivittyvät sitten aina myöhemin, kun koko järjestelmää paivitetään (komento: pacman -Syu) Muutenkin koko Arch-linux on yleensä kerneliä myöten aina päivitettävissä pacmanilla viimeisiin ohjelmistoversioihin =) Ja vielä tähän eräs muutamista hyvistä opassivuista http://wael.nasreddine.com/Articles/Articles/Install_Arch_Linux.html Editorina on tässä "vi" mutta myös aloittelijoille helpompaa "nano-editoria" voi käyttää. KDE:n tai jonkun muun X.n saa käyttöön editoimalla filua /home/"käyttäjä"/.xinitrc ja käyntiinhän se lähtee sitten startx -komennolla.
Enää puuttuu vain yksi asia koko järjestelmästä; äänet. Käynnistäessä tämä sanoo, että äänet eivät toimi ja että laitetta /dev/dsp ei löydy. Mistä voin säätää äänikortin kuntoon? Ja mistä tässä tietää toimiiko palomuuri? Laitoin ruksin ruutuun asennusvaiheessa iptablesille ja nyt asensin kmyfirewallin, mutta toimiiko se jos sammuttaa ohjelman? Tuolla lokalisoinnilla ajattelin KDE:n lokalisointia, eli sen saa kun kirjoittaa komentorivillä #pacman --sync kde-i18n-fi ja ajaa työpöydän ohjatun asettamisen.. enempää en uskalla kertoilla kun itse aloitin koko ketjun.
Noinhan se KDE saadaan suomeksi, kun muistaa sen vielä asettaa KDE:n hallinnasta! Äänet saat, kun asennat alsa-driverin - ohjeet http://wiki.archlinux.org/index.php/ALSA_Setup Lue huolellisesti kohta "2.6 kernels" ja udev autodetection! Palomuurin sain itse päälle asentamalla Firestarterin ja aktivoimalla sen sieltä käsin. Nyt alkulautauksessa se käynnistyy automaattisesti heti alkulatauksen yhteydessä.
Nyt kuului äänet, kuului varmaan naapuriin asti. Pahempi vaan kun kuului vain rootilla. Lisäsin käyttäjäni audio-ryhmään, mutta ei vaikutusta. Palomuurin säätämisen kanssa tulee myös oikeusongelmia; Firestarter vaatii rootin oikeudet, mutta rootilla ei ole oikeuksia käyttää X:ää kun käytän #su:a komentoriviltä. Jos kirjaudun sisään roottina alusta alkaen, kaikki toimii kyllä. Tämän luulisin tosin saavani säädettyä kuntoon roottina, kertakäyttöinen asia kuitenkin on. Tämän lisäksi skannerin kanssa on ongelmia. Aluksi XSane ei löytänyt skanneria, sitten luin wikistä että asenna paketti hplip ja sen tein, mutta nyt kun käynnistän XSanen, se sammuu heti kun alkaa tunnistamaan laitteita. Mikä avuksi? Jostain syystä k3b ei tunnista dvd-asemaa eikä cd-asemaa. Tuntuu aivan kuin näillä kaikilla tapauksilla olisi jokin mystinen yhteys...
Ilmeisesti fstabiin laitoit tuon cd:n ja dvd:n? Itselläni toimivat molemmat polttajat aivan moitteetta k3b:llä! Scanneriin en osaa sanoa mitään - ehkäpä Archin foorumilta voisi löytyä parempaa tietoa? Palomuuriasiaa on wikissä http://wiki.archlinux.org/index.php/Firewalls mutta varmaan olet jo lukenut tuon osion =) eli foorumilta löydät varmaan jotain vinkkiä http://bbs.archlinux.org/viewforum.php?f=8&sid=afd430fcbdcdf547ee8cf15c9411240d
Arch 0.7.1 Linuxin suomenkielinen asennusopas löytyy osoitteesta: http://www.linux-paja.com/arch-install-guide.html
Nyt toimii äänet, unohdin vain lisätä alsan rc.confin DAEMONS-kohtaan. Luinhan minä tuon palomuurikohdan, toivoin aluksi vain GUI:ta niin ei tarvitsisi etsiä netistä aina ohjeita kun pitää jokin portti avata. Ja nyt tunnisti k3b cd- ja dvd-asemat, piti vain muuttaa fstabissa ro:t rw:ksi. Mutta tulostin lakkasi toimimasta nyt. Aluksi sain sen lisättyä, mutta nyt, kun avaan Tulostuksenhallinnan tämä sanoo "Yhteys CUPS-palvelimeen epäonnistui. Tarkista, että CUPS-palvelin on oikein asennettu ja käynnissä.. Virhe: yhteys torjuttu." Sekä rootilla että peruskäyttäjällä sama virheilmoitus. Seurasin wikin ohjeita täsmällisesti. Tämän lisäksi vielä ATI-ajureiden kanssa on ilmeisesti jotain häikkää. asensin pacmanilla jo asennuksessa ati-fglrx-paketin, mutta ongelmana on 3D. Kun kirjoitan konsoliin #fglrxinfo, tulee ilmoitus: libGL error: failed to open DRM: Operation not permitted libGL error: reverting to (slow) indirect rendering display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.4.2) Rootilla taasen ei ole oikeuksia käyttää koko näyttöä kun käytän #su:a. (Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified Error: unable to open display :0) EDIT: Alkoi naurattamaan, on hirveästi ongelmia eikä täällä taida olla muita Archin käyttäjiä kuin minä ja Ezzet Mahtaa Ezzetiä kaduttaa kun neuvoi minut Archin suuntaan.
Ei kaduta - tämähän on kokeilukierros =) Tuohon ATIin en nyt heti osaa vastailla, kun itselläni on nVidian kortti. Itselläni printteri alkoi toimia, kun asensin foomatic ajurit (foomati-engine tms.) LISÄYS: kiitos [bold]osuus[/bold] tuosta linkistä!
Arch linux on kyllä mielenkiintoinen näpertelydistro, mutta en pistäisi sitä ykkös käyttikseksi koska haluan tehdä koneella välillä jotain tuottavaakin. Arch on kyllä tossa kolmos käyttiksenä ja joskus tullut VMwarella testauttua sitä..siinä ainakin pääsee itse säätämään paljon linuxin toiminnasta.
sinun pitää sallia DRM muillekkin kuin rootille. xorg.conf tiedostossa on erillinen DRI-osio jossa nuo oikeudet määritellään.. tuo ylläoleva antaisi kaikille käyttäjille oikeuden käyttää DRI/DRM:ää. sitten jos tuolla ei lähde niin kerro kernelisi versio ja atin ajurin versio jota yrität asentaa - myös /var/log/Xorg.log tiedostollakin olisi käyttöä EDIT: tuohon skanneriongelmaan semmoinen vinkki, että ainakin slackwaressa meni skannerilaitteen oikeudet bootin yhtedessä päin vittua kun /etc/hotplug/usb/libusbscanner scripti ei jostain kumman syystä toiminut oikein - tuo "libusbscanner" asettaa skannerin käyttöoikeudet, mutta kun se ei toimi niin skannerin käyttöoikeudet oli vain rootilla. Otan nyt esimerkkinä skannerin joka on 1. usb-väylän 4. laite (sane ilmoitti että skanneri paikassa 001:004). Eli skanneri periaatteessa löytyy linuxin hakemistopuusta paikasta /proc/bus/usb/001/004 ja tuolle tiedostolle pitäisi antaa tarvittavia oikeuksia.. Itse en muuta ole keksinyt ja laitoin rc.local tiedostoon komennot jolla oikeudet asetetaan kohdalleen.. Sinulla varmasti tuo skanneri on eri usb-portissa ja tuo polkukin on vähän erilainen. luulenpa että osaat näillä tiedoilla soveltaa ratkaisun EDIT 2: muokkaa /etc/inittab tiedostoa. siellä on varmaan semmoinen kuin "default runlevel" ja siinä tiedostossa on kyllä selitetty eri runlevelit. Vaihda vaan default runleveli siihen millä käynnistetään X, joka taitaa Archissa olla 5.
Ilmeisesti ajattelet sitten Gentoosta,Slackista ym. vastaavista samoin? Joka tapauksessa tällä distrolla voi tuottaa aivan samat asiat, kuin muillakin =)
Slackistä ei ole kokemusta ja Gentoo on liian vaivalloinen omaan makuun. Ehkäpä se ei olisi nyky tietämyksellä niin hankala kuin joskus ũbernoobina, mutta en jaksa odotella joka hiton paketin kääntämistä. Ja kuten Archlinuxin wikissä sanotaan "There is no documented proof that Gentoo is any faster than Arch.". Omassa koneessa luotan Ubuntuun(Dapper).
Ubuntu on kaikkiaan kyllä hyvä ja onnistunut distro! Arch-linux on kuitenkin Gentoon tapaan käyttäjän hallinnassa "paremmin". Itse en kuitenkaan etsi plussia ja miinuksia sen kummemmin vaan jokainenhan itse hakee sopivan - ja kokeilemalla niinkuin Domainkin tekee =)
Tuo viittaa suorituskykyyn, ei pakettien kääntämiseen. Arch on muuten nopein distro mitä olen kokeillut. Archin kanssa olen tainnut oppia enemmän linuxista nyt parin päivän aikana kuin ½ vuoden aikana SUSEn kanssa. Sanoisinpa että "Arch opettaa" (ei Siperia). Pitänee antaa vielä väliaikatiedote: Äänet toimivat, palomuuri toimii, tulostin toimii, cd- ja dvd-asemat toimivat, enää puuttuu skanneri (ja ehkä 3D, selviää kunhan käynnistän X:n uudelleen). Tulostin toimii nyt kun poistin hplip:n ja asensin uudelleen, saa nähdä toimiiko vielä uudelleenkäynnistyksen jälkeen. EDIT: Pahus en huomannut YSf:n muokanneen viestiään Pitääpä kokeilla tuota skannerin säätöä, se on tosin kopiokone-tulostin-skanneriyhdistelmä, joten se menee samaan porttiin tulostimen kanssa. Sanon jo etukäteen, että kernel on 2.6.16.18 ja ati-ajurin versio on 8.24.8, tosin äsken ilmestyi 8.25.18 joten asennan sen pian.
Nopea tämä tosiaan on vaikka vaikea on normaalikäyttäjän huomata mitään eroa esim. Gentoo64:ään, joka mulla on ollut käytössä. Alkulataus on tässä kyllä nopea varsinkin, kun muokkaa /etc/mkinitrd.conf-filua hiukan =) Archista on myös tuo 64bitin versio, joka hiukan kiinnostaa...
Juu tiedän, että tuo viittaa suorituskykyyn. Pointti olikin siinä, että miksi kääntää paketteja helvetin kauan kun valmiilla paketeilla saa yhtä nopean järjestelmän?
juuu-u.. toivottavasti atin jätkät on korjannet ajurinsa sillä ati:n sivuilta otetut 8.24.8 ajurit ei suoraan menny ainakaan Slackwaressa 2.6.16.14 kerneliin, vaan piti pätchäillä vähän fglrx_public.c tiedostoa ja sitten kääntää ajuri manuaalisesti, atin ajurin mukana tulevalla graafisella asennushommelilla ei homma toiminut. Pistä peeämmää jos haluat paikatun atin 8.24.8 ajuripaketin. Olettaisin kuitenkin että distron ylläpitäjät on testanneet tuon ati ajurin sillä kernelillä mikä siinä mukana tulee... edit: kernelin versio korjattu, piti olla .14, eikä .17 :|
Onko noista Atin korteista vielä mihinkään Linuxissa? On ainakin aiemmin ollut suorituskyky niin arsesta. Samasta syystä itsekin pysynyt Nvidia leirissä, kun pelejä pystyy sentään pelaa siedettävästi. Tuli sitten testattua Archlinuxin(0.7.2) asennusta Qemulla. Hyvinhän toi meni, mutta hiukan hitaasti kun Kqemu ei suotunut toimimaan ilman härväystä. Harmi, että Qemu on niin kömpelö...vois heivata ton VMwaren joka on liian monimutkainen ja muutenkin kannatan OpenSorsa softaa.
kyllä nuo atin ajurit on parantuneet linuxin puolella, enää ne ei ole niin sontaa kuin ennen. itse olen huomannut sen että kyl enemyterritoryssä on muutamat framet tullu lisää