Asensin Xubuntun kannettavaan tietokoneeseeni, ja kaikki toimii aivan hyvin siihen asti, kunnes koetan bootata ilman ulkoista CD-rom asemaa. Kone jumittuu kolmanteen tsekkauspisteeseen eli mounting root file systemiin ei tule "ok" ja kone ilmoittaa "waiting for root file system". Kun boottaan romppuaseman kanssa, kaikki on ok. Missäs vika lienee?
katsoppas onkos fstabissa jotain määrityksiä romppuasemalle. Nyt jos se linux-raukka yrittää tarkistella fstabissa olevat asemat ja niiden toimivuuden.. eihän se onnistu.
eli kaappaappas http://silcnet.org/priikone/docs/linux.pdf ja aloita lueskelemaan sivulta 85, kappaleet 4.0 - 4.9 Linuxin käyttö ja ylläpito. Vaikkakin tuo kirja on tehty Slackwaren mukaan, kaikki kirjasta löytyvät neuvot on SOVELLETTAVISSA muihin linuxeihin. mutta lyhyesti: komentokehoitteesta (shell/terminal/konsole) komento cat /etc/fstab. Tai sitten käynnistät jonkun tekstieditorin ja avaat ko. tiedoston sillä..
Itellä ei tommosta ongelmaa ole, mutta kannattaako ne määritykset poistaa /etc/fstab filusta vai mitä siinä pitää tehdä?
voi _kai_ (en muista testanneeni fstabilla tuota) siihen rivin eteen laittaa # -merkin? eli silloin riviä ei järjen mukaan luettaisi, vaan se olisi "kommentoitu" pois.
Joo ton ymmärrän, mutta jos haluaa joskus käyttää tota ulkoista cd asemaa, niin täytyykö tuo # merkki ensin poistaa ja buutata?
ei tarvii poistaa. #mount /dev/cdrom /mnt/cd tai jotain sinnepäin... en tiedä ubuntun oletuksia. Mutta fstab filuhan sisältää nuo määrityset katso sieltä. Jos asennettu joku hotplug & automunt systeemi voi levyn kuva pullahtaa ihan automaatisestikin työpöydälle. Itse en moisia käytä, koska sekoitavat joskus levyn polttoa. Vaikka onhan siinä oma vaivansa kun joutuu aina liittämään cd-levyt erikseen. No onneksi tulee aika harvoin pistettyjä levyjä koneeseen.
Linuxia ei tarvitse ylipäätään usein boottailla. Joko liität laitteen manuaalisesti, tai poistat tuon kommenttimerkin /etc/fstab:sta ja komennat mount -a.
komentokehoitteessa vaan mount -t iso9660 /dev/cdrom /mnt/cd, (tai -t iso9660,Joliet). Se, että onnistuuko tuo tavalliselta käyttäjältä, on ihan käyttöoikeuksista kiinni. Jos ei tavallisena käyttäjänä onnistu, sudo:lla (roottina) on helpompi ajella tuo komento
Ongelma on se, että ei ole oikeuksia tallentaa! Pitäisi olla pääkäyttäjä. Asensin just Xubuntun uusiksi eikä muita käyttäjiä ole luotu. Mites noihin saisi koskettua ja muutettua?
Nyt vähän negatiivista palautetta, mutta linuxissa noi cd ja floppy asemien mounttaus ei aina ihan yksinkertaista ole. Esim gentooseen on tehty supermount korjaus, kun se ei välttämättä perusasetuksilla onnistu. Itellä on suse ja siinä fstab cd ja floppy asemien kohdalla on kaksrivinen filu mutta toimii. dev/cdrecorder /media/cdrecorder subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0 /dev/fd0 /media/floppy subfs noauto,fs=floppyfss,procuid,nodev,nosuid,sync 0 0 eli subfs on ihan hyvä mutta esim gentooseen se pitää erikseen asentaa.
eikös se sudo ole sitä varten että sitä voi käyttää rootin oikeuksen saamiseksi.. sudo <komento> tms.. eli esim sudo pico /joku/tiedosto/jossain/tiedoston.nimi. Itse en sudoa käytä niin joku voisi varmistaa tuon komennon.. ja en tiedä onko tuossa xutumbussa edes tuota "pico" -editoria Ja vielä kerran sanotaan että en ole yhtään varma miten hommat tuon fstabin muokkauksen jälkeen toimii, kun en ole 100% varma että "vika" loppujen lopuksi edes on siinä; mutta jostain se on lähdettävä "arvaamaan". Huonolla tuurilla homma menee entistä enemmän jumiin, hyvällä tuurilla kikka toimii. niinpä, ei aina. Siksi annetaankin vinkkejä joita pitää voida SOVELTAA eri distribuutioille sopivaksi - tai kerrotaan komentoja jotka ovat varmasti käytössä 90%:sta linuxeista.
Poistin tuon romppurivin Fstabista mutta sama vika on edelleen.. Pitääkö tämän kans oppia vaan elämään?
ilmeisesti sen kanssa joutuu vaan elämään. Ellei siitten jollain grubin/lilon boottiparametrillä saa tuota romppuaseman automaagista tunnistusta pois päältä. En kyllä äkkiseltään tiedä että miten tuo homma hoituisi..
Kiitoksia kommenteista. Usein cdrom voidaan liittää myös #mount /dev/hdc /mnt/cdrom. ja risuaita tarkoittaa tietty root käyttäjää, jonka luulin jokaisen ymmärtävän. Jos käytetään scsi emulointia ide levyssä (ennen vanhaan oli pakko, jos halusi polton toimivan), niin homma menee hieman toisin. Silloin piti olla vielä sopivat palikat muistissa ja oikeat parametrit kernelille.. Sitten on tietty vielä kryptatut ja pakatut levyt erikseen jotka liitetään loop laitteen kautta. Ja muitakin mahdollisuuksia on.. Yleensä /dev/cdrom on linkki oikeaan laitteeseen ide, scsi, usb mitä nyt niitä onkaan.. Ja tuon linkin voi pistää osoittamaan vaikka minne.. kun suomessa ollaan hyvä rivi fstab tiedostossa voisi olla /dev/hdc /mnt/cdrom auto umask=0,user,iocharset=iso8859-15,codepage=850,noauto,ro,noexec,users 0 0 Mutta vain esimerkiksi. Jokainen tietty säätää oman tarpeensa mukaan Mikä parasta jos vertaa XP:hen niin pelkkä rompun työntäminen koneeseen ei aiheuta ohjelmien automaattisen asentumista koneelle. Esim joku kopiosuojaus juttu. On hyvä, että paremmissa distroissa ei oletuksena cd-aseman luku/suoritus oikeuksia. Jossain jakeluissa udev tallentaa laitetiedot ja lukee ne jostain tar-pallosta. Nopeuttaa käynnistymistä, mutta on siitä haittaakin. ubuntussakin lienee udev käytössä. Tuelle löytyy parametri jostain tai sitten ei. Arvailua vain..Ubuntua en ole käyttänyt koskaan. Asennus CD on kyllä ladattuna, jos vaikka hieman tutustuisi.