1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Videoiden konvertoiminen Nokian N70 puhelimeen

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi Bentso 14.04.2006.

  1. Bentso

    Bentso Member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tässä ohjeessa tarvittavat ohjelmat:

    XviD-kodekki - http://fin.afterdawn.com/ohjelmat/video_ohjelmat/videocodecit/xvid.cfm
    VirtualDub Mod - http://fin.afterdawn.com/ohjelmat/video_ohjelmat/videotyokalut/virtualdubmod.cfm
    Nero (vähintään versio 6.6. 7.0.1.2 tai uudempi on suositeltava koska uudempien versioiden AAC-äänen pakkaus on laadukkaampi.)
    Belight - http://fin.afterdawn.com/ohjelmat/audio_ohjelmat/muut_musiikkiohjelmat/belight.cfm
    YAMB - http://yamb.unite-video.com/download.html

    Tuli hommattua Nokian N70 kännykkä ja aloin selvittämään miten siihen saisi omia videoita. Ensimmäiseksi testailin Smartmovie-ohjelmaa mutta siihen minulla paloi hermot aika nopeasti.

    Smartmovien äänenlaatu on todella huono. Vaikka äänen bitrate ja näytteenottotaajuus olisi korkeakin niin silti toistettaessa äänessä on hirveä kohina. Myöskin tuntuu siltä etä ko. ohjelma toistaa äänen aina noin 16000 khz, vaikka äänen näytteenottotaajuus olisi 48 Khz. Lisäksi ääni oli lähes aina pois synkasta videon kanssa. SmartMovien audio preroll asetuksella viivettä voi säätää, mutta silti delay saattaa vaihdella kesken videon ja prerol asetusta saa olla rukkaamaassa jatkuvasti. Smartmovieen kyllästyneenä aloin selvittää mitä formaatteja N70:en mukana tuleva Real Player tukee.

    N70:nen Real Player toistaa mm. MP4-tiedostoja. Video on h.263 (XviD/DivX) ja ääni AAC. MP4 tiedostoon voi muxata myös MP3-äänen mutta Real Player ei osaa toistaa sellaista MP4-tiedostoa jossa on MP3-ääni. Monet kannettavat soittimet toistavat nykyään jo parempilaatuista h.264 (MPEG4 AVC) -videota, mutta N70 Real Player ei vielä h.264 formaattia tue.

    N70 Real Player toistaa XviD:iä ja DivX:ää kunhan ne on muxattu MP4-containeriin. Tässä ohjeessa käyn läpi kuinka avi-tiedoston jossa on XviD-video ja MP3-ääni muutetaan sellaiseen muotoon että N70:nen Real Player osaa sen toistaa.

    Ensimmäiseksi käynnistä VirtualDubMod ja avaa siihen Open video file komennolla video jonka haluat konveroida. Valitse sitten video-valikosta full processing mode. Sen jälkeen valitse video-valikosta filters ja paina add-nappia ja lisää Resize-filtteri. N70:en näytön natiiviresoluutio on 208x176. Se ei ole täysin 4:3 kuvasuhteen mukainen. Jos pieni venähtäminen pystysuunnassa ei haittaa voit laittaa width kohtaan 208 ja height kohtaan 176. Jos haluat että kuvasuhde on oikea ja toistettaessa kuvan ylä- ja alareunoihin jää mustat palkit valitse resoluutioksi 208x156 ja klikkaa expand frame
    and letterbox image valinta aktiiviseksi ja laita width kohtaan 208 ja height kohtaan 176. Real Player ei suostu toistamaan videota jos sen pakkaa suoraan 208x156 resoluutioon ilman mustia palkkeja.

    [​IMG]

    Jos konvertoit laajakuvamateriaalia kuvan resoluutioksi tulee 16:9 - 208 x 118 ja 2.35:1 - 208 x 88-90. Muistathan tehdä videoon mustat palkit jotta lopullinen resoluutio on 208 x 176. Valitse filter mode kohtaan lanczos3. Paina ok.

    Jos videon reunoilla on ylimääräisiä musta pikseleitä voit leikata ne pois valitsemalla resize-filtterin kohdalla cropping.

    [​IMG]

    Sitten valitse VirtualDub Modin video-valikosta compression ja laitat pakkausmuodoksi XviD. XviD:n asetuksista huomattavaa on että N70:en Real Player ei tue packet bitstream, quarter pixel, gmc ja b-frames -asetuksia. joten ne on jätettävä valitsematta. Bitrateksi laitan yleensä videosta riippuen 100-200 kbps. Voit tarvittaessa käyttää 2pass pakkausta jos koet että siitä on hyötyä.

    Jos haluat voit puolittaa videon frameraten ja silloin käyttää videon pakkaamiseen pienempää bitratea. Valitse video-valikosta frame rate. Laita frame rate conversion kohtaan process every other frame (decimate by 2).

    [​IMG]

    Tämän jälkeen valitse streams-valikosta stream list ja paina demux. VirtualDub Mod erottaa videosta äänen MP3-tiedostoksi jonka myöhemmin konvertoimme AAC-tiedostoksi. Kun olet tallentanut äänen klikkaa disable jotta VirtualDub Mod ei suotta tallenna ääntä pakattavaan avi-tiedostoon

    Sen jälkeen valitse file-valikosta save as... ja tallenna avi-tiedosto.

    Sitten käsittelemme äänen. Asenna Nero ennen Belightin asentamista. Uusimpien BeLightin versioiden pitäisi kopioida Neron AAC-kirjastot automaattisesti omaan hakemistoonsa. Jos näin ei tapahdu kopioi C:\Program Files\Common Files\Ahead\AudioPlugins -hakemistosta Aac.dll ja aacenc32.dll tiedostot Belightin hakemistoon. Käynnistä Belight. Avaa file/open-valinnalla äsken VirtualDub Modista tallennettu MP3-tiedosto. Sen jälkeen valitse presets/aac -valikosta haluamasi profiili. N70:en Real Player tukee sekä HE että LC -profiileita (HE on optimoitu pienille bittivirroille (alle 100 kbit/s. LC on optimoitu noin 128 kbit/s ja ylöspäin). Mielestäni VBR/2.0 - Tape on vielä laadukkaillakin kuulokkeilla puhelimessa melko kuunneltava.

    [​IMG]

    Kun olet valinnut halutun profiilin valitse Start Processing ja Belight konvertoi äänen AAC-muotoon.

    Tämän jälkeen käynnistä YAMB. Belight tallentaa AAC-äänen MP4-tiedostoon joten meidän täytyy ensin demuxata AAC-ääni ulos MP4-tiedostosta. Valitse YAMBin extract-välilehti ja lataa siihen Belightin tallentama MP4. Laita ruksi kohtaan Extract Track ID ja arvoksi 1. Paina sitten Extract-nappia.

    [​IMG]

    Sitten mene Mux-välilehdelle. Tuo Add-napilla Video & Audio -listaan VirtualDub Modin tallentama AVI ja äsken demuxaamamme AAC-ääni. Klikkaa Mux ja YAMB multiplexaa videon ja äänen MP4-tiedostoksi.

    [​IMG]

    Tämän jälkeen voitkin siirtää videon puhelimeen bluetoothilla, datakaapelilla tai muistikortinlukijalla. Videot kannattaa tallentaa muistikortille Videos-hakemistoon jotta Real Player löytää ne.

    Vinkkejä Real Playerin käyttöön:

    Toistettaessa painamalla puhelimen näppäimistöltä numeroa 2 Real Player toistaa videon koko ruudun kokoisena. Navigointinäppäimen painaminen vasemmalle ja oikealle säätää äänenvoimakkuutta. Ylös ja alas näppäinten pitäminen pohjassa kelaa videota eteen ja taaksepäin.

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 14.04.2006
  2.  
  3. arcanix

    arcanix Active member

    Liittynyt:
    17.10.2004
    Viestejä:
    2,914
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Jos helpommalla haluaa päästä, niin nokian multimedia converter käyttöön:

    http://www.forum.nokia.com/main/0,,034-63,00.html

    Laatu ei tosin ole yhtä hyvää, mutta kukapa jaksaisi mitään pitkiä videoita tuolta näytöltä katsellakaan.

    Toinen vaihtoehto on real producer, jonka basic-versio on ilmainen:

    http://www.realnetworks.com/products/producer/related_products.html

    Tällä saa jo parempaa laatua kuin tuolla multimedia converterilla. Real producer plus-versiossa onkin sitten jo enemmän säätöjä, mutta hintaakin on 200$.
     
    Viimeksi muokattu: 20.04.2006
  4. mattitk

    mattitk Member

    Liittynyt:
    26.03.2005
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kannattaa käyttää super ohjelmaa, löysin tälläisen artikkelin nokian uk foorumista:

    Managed to solve my own problem, for anyone who is interested a very handy little program called SUPER which is freeware and available from http://www.erightsoft.com/SUPER.html (download link at bottom of page)

    It has tons of settings, perhaps you can find better ones, but I find best results from setting it to:

    Container: MP4
    Video: MP4
    Audio: AAC

    Then video settings:
    Size: 352x288
    Aspect: 4:3
    Frame/Sec: 15

    Then set the bitrate to what you desire, 128kbps will produce about a MB per minute of video but is rather blocky on moving scenes, 144 is a little better, about 7meg for a 5min vid, but if you really want to impress your friends do it at 192kbps, it really makes a difference, very sharp in all but the fastest moving scences, about 9meg for 5 mins. Obviously, the higher you set it, the bigger the file, the better the quality, not sure what the upper bitrate limit the N70 can support however.

    As for audio, its just preference, I tend to use 44100 at 96kbps for music videos, 22050 at 64kbps for voice (like TV programs).

    Hope this is of help to some people.
    Enjoy watching yor favourite films on your N70!
     
  5. necq

    necq Regular member

    Liittynyt:
    04.12.2004
    Viestejä:
    523
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Itselläni Yamb ja BeLight -ohjelmat bugistivat pahanlaisesti. BeLight ei suostunut tekemään ripattua mp3 ääntä mp4 muotoon, ja Yamb ei puolestaan (sen jälkeen kun käytin Neroa tuon mp4-äänen tekoon) suostunut muksaamaan videota ja ääntä yhteen. Mp4Box tai joku vastaava kuulemma puuttui. Latasin tuossa juuri SlySoftin sivuilta mielenkiintoisen ohjelman (mikäli toimii oikein Nokia 6630 asetuksilla) jolla voi konvertoida oomat dvd-leffat suoraan 3gp muotoon jota n70 pitäisi myös ymmärtää. Siirtämättä on viel puhelimeen, päivitän ja kerron kun tiedän onnistuiko...

    Sitten, ohjelmasta Super. Konvertoin tuollakin, mutta videoiden koko ylitti tai alitti reilusti N70 natiivireson, ja lisäksi konvertoituani sillä yhden tiedoston, N70 realplayer valitti ettei voi toistaa. Ei hyvää kokemusta siitäkään siis.

    Yksi hyvä ja mielenkiintoinen ohjelma(t) löytyy ImTOO nimiseltä softantekijältä. Löytyy myös AfterDawnista, joten eikus kokkeilemmaan jos ei muutoin onnistu.

    Hyvää jatkoa jos ei oma riitä.

    [bold]E: ja Nokian foorumisivuilta en saanut vastausta tuohon Nokian omaan multimediakonvertteriin, erroreita ladattaessa joten siinäkin kokemukset puuttellisia... + RealProducer Basic. En vaivautunut edes lataamaan tuota kokeiluversiota...[/bold]

    [bold]E2: Omalla kokoonpanollani (Amd xp 2700+ 333mhz @ 2600+ 400 mhz, 1024 mt) kesti noin 40 minuuttia tuon dvd elokuvan konvertointi käyttäen SlySoftin CloneDVD Mobilea. Melko nopia siis aatellen et on risa kone[/bold]

    [bold]E3: niin ja pakkauskoko oli sitten 126 mt. Ajatellen että DVD-laadusta noinkin pieneen tilaan. Hyvä suoritus. Gigaselle kortille mahtuu onneksi tavaraa tarpeeksi.. Jepa no pakkauskoosta huolimatta ei tuo N70 osannut toistaa... Kokeilin Realplayerilla, ee virkkanu mitn, Mobile Theater pyöritti kyll, mut audiota ainoastaan, ja video oli suttua.[/bold]
     
    Viimeksi muokattu: 04.05.2006
  6. arcanix

    arcanix Active member

    Liittynyt:
    17.10.2004
    Viestejä:
    2,914
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Niin nuo mobiililaitteiden realplayerithan ei useimmiten tue realin uusinta muotoa. Itellä joskus 6260:ssa toimi ainoastaan kutos- tai seiskaversion realit. Olisko niitä tällä hetkellä ysiin vai kymppiin asti? Silloin kun itse kokeilin, niin kasi taisi olla suurin, eikä toiminut.
     
  7. necq

    necq Regular member

    Liittynyt:
    04.12.2004
    Viestejä:
    523
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Konvertoin SmartMoviella yhden kokeilumielessä, ja SmartMoviella toistettaessa ääni kyllä heittelehti paljon, mutta esim. Mobile Theaterilla toistettaessa ei ollut juurikaan heittoa, ainakaan niin paljon että siitä olisi kohtuutonta haittaa ollut katselunautinnon kannalta (jos siitä edes tollaisella näytöllä voidaan puhua). Ja se mainitsemasi kohina, Bentso, taitaa johtua siitä kun SmartMoviessa konvertoitaessa filua on sellanen vaihtoehto kuin "Volume Boost (%)" niin se on normaalisti 150 % boostia siihen ääneen, ei mikään ihme jos sulla kohisee sitten.. :D Itse säädin namiskuukkelin 100% eli ei pienennä eikä suurenna äänen voimakkuutta pakatessa, ja eipä kohise ei...
     
  8. Bentso

    Bentso Member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tuolta Yambin sivuilta kannattaa ottaa se installer-paketti. Siinä on tuo MP4Box-mukana. Zip-paketissa ei ole. Tuo Yambhan on vaan GUI MP4Box-ohjelmaan.

    Neron Recodella saa myös pakattua videota joka toistuu N70:n Real Playerillä hyvin.
     
  9. necq

    necq Regular member

    Liittynyt:
    04.12.2004
    Viestejä:
    523
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tuo N70 Real Player on mielestäni surkea tekele. Esim. MobileTheater tai DVD Player on monin verroin parempia. DVD Playerilla voi toistaa esim. avifiluja ilman mitään ongelmia, tosin kannattaahan se avifilu pakata pienempään muotoon ensin.
     
  10. VVVIP

    VVVIP Member

    Liittynyt:
    28.08.2005
    Viestejä:
    22
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Millä ohjelmalla kannattaisi sitten ne .avit pakata pienempään kokoon?
     
  11. necq

    necq Regular member

    Liittynyt:
    04.12.2004
    Viestejä:
    523
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Onhan niitä.. Vaikkapa ImTOO sarjan ohjelmat on aika hyviä. Ja niin edelleen.
     
  12. Bentso

    Bentso Member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Imtoossa ja Superissa on se ongelma ettei niillä voi pakata N70:n natiiviresoluutiota.
     
  13. necq

    necq Regular member

    Liittynyt:
    04.12.2004
    Viestejä:
    523
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Hyvinpä toisti nokialainen pakattuani imtoolla...
     
  14. Bentso

    Bentso Member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Toistaahan se mutta mitä järkeä on pakata 352x288 videota jos laitteen natiiviresoluutio on 208x176?

    176x144 on taas niin pieni että näyttää paskalle fullscreenilla.

    Voihan tietty avisynthin kautta skaalata videon ja tunkee sen Superille, ja laittaa Superin skaalauksen pois päältä.

     
    Viimeksi muokattu: 12.05.2006
  15. Lamba

    Lamba Guest

    Piti kokeilla tuota super-ohjelmaa ja kyllä sillä sai ihan nokialaisen näytöltä katsottavaa videota aikaan.
     
  16. aamuna87

    aamuna87 Member

    Liittynyt:
    30.05.2006
    Viestejä:
    16
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kertokaa nyt ihmeessä joku selvällä suomen kielellä minulle puupäälle että miten saan tolaa "SUPER" ohjelmalla ta sit tolla "producer" ohjelmalla videoita näkyviin N70 puhelimeen???? Tarkat asetukset!!! Mikä pitää olla tiedostomuotona kun muunto prosessi aloitetaan... kertokaa kaikki asetukset!!!! PLIIS olkaa niin kilttejä.... Olen amatööri!!!!

    Toi super ainakin tuntui helpommalta mutta kun en osaa niin en osaa!!!

    Ainiin joo... mun luurissa on sitten vain se vakio real player!!!!
     
    Viimeksi muokattu: 30.05.2006
  17. necq

    necq Regular member

    Liittynyt:
    04.12.2004
    Viestejä:
    523
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    @aamuna87

    Ilmeisesti sulla on se vakio 64 meganen muistikortti, ja siihen et kyllä saa minkäänlaisia videoita iskettyä. Muutaman hassun minuutin mittaisia korkeintaan.

    Jos kuitenkin joku giganen kortti löytyy, ota vaikka ImTOO 3GP video converter tms vastaava. Tuo orikinaali rp toistaa mm. MP4 ja 3GP videot. Resoluutio vähintään tuo näytön oma resoluutio.

    Seuraa tuota Bentson tekemää opasta tarkalleen niin sillä kyllä saat vaikka silmät kiinni ja sormet liimattuna tehtyä hyvännäköstä videota puhelimees, vaikken itse onnistunutkaan, ja olen rojektin jättänyt nurkkaan pölyttymään jo.
     
  18. Bentso

    Bentso Member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Neron Recodella onnistuu helposti videoiden konvertoiminen N70:neen. Sitä olen käyttänyt itse nykyään.

    Sorenson Squeeze ohjelmaa testasin myös ja silläkin onnistui videoiden pakkaaminen helposti.

    Kunhan vaan muistaa em. ohjelmissa valita videon muodoksi MPEG-4. MPEG-4 AVC (h.264 )ei N70 Real Playerissä toimi.
     
  19. necq

    necq Regular member

    Liittynyt:
    04.12.2004
    Viestejä:
    523
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Nero Recode?

    Itse latailin tuossa joutessani WinAVI iPod/PSP/3GP/MP4 Video Converter -nimisen ohjelman. Joudun sanomaan että toimivin paketti tähän mennessä mitä olen käyttänyt. Pakkasi 30 minuutin pätkän todella nopeasti, alle 10 minuutissa. Resoluutioksi sai valita ihan minkä vain, videon ja äänen bittivirrat, äänen sampleraten yms, kaikki yhdestä valikkosivusta kuntoon. Sen jlk painat vain nappia, ja konvertointi alkaa haluamaasi kansioon. Ostin tuon lisenssin samantien, kokeiluversio oli niin mahtava.
     
  20. milluutus

    milluutus Regular member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    239
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Jos haluaa teksitykset mukaan niin onko smart movie ainoa vaihtoehto?
     
  21. Agent_007

    Agent_007 Senior member

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    29,936
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    143
    Viimeksi muokattu: 11.10.2006

Jaa tämä sivu