1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

LINUX Ubuntu ONGELMA!! (linux aloittelija)

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi flyornot 28.01.2006.

  1. flyornot

    flyornot Regular member

    Liittynyt:
    15.11.2005
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Asensin linuxin eilein koneeseen jossa on tähän asti käytetty win xp:tä ja käytetään edelleen eli win xp on c asemalla ja linux (ubuntu) on entisellä (D-asemalla) kun asensin linuxia poistin osion d ja lian uuden osion koneella oli ennen osiot c, d, e. nyt työ pyödällä näkyy c, e asemat nimillä : hda1, hda6. mutta kun yritän mennä hda1 asemalle jossa on muun muossa kaikki musiikit, kuvaat jne.. linux sanoo näin:
    "KANSION SISÄLLÖN NÄYTTÄMNEN EI ONNISTU
    Sinulla ei ole kohteen "hda1" sisällön katselemiseen tarvittavia oikeuksia."
    Hda6 aseman tai en tiedä puhutaanko linuxissa kansioista mutta joka tapauksessa hda6 sanoo saman kun sinne yrittää päästä. Olen muuten tykännyt linuxista sillä olen käyttänyt windowsseja koko ikäni ja siitä rupesi jo tietämään kaiken [vaihtelu virkistää :)]. elikäs jos joku mukava linux expertti voisi kertoa miten voin päästä näihin asemiin käsiksi??? ei ole mukava aina siirty windowssin puolellekaan jos haluaa vaikka musiikkia kuunnella.
     
  2.  
  3. neggis

    neggis Regular member

    Liittynyt:
    18.06.2004
    Viestejä:
    501
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    En oikein ymmärtänyt täysin ongelmaa, tai ymmärsin, mutta en kumminkaan....minne hakemistoon yritit päästä? Kun tuon tekstin "tavasin" muutaman kerran, niin sain käsityksen ettet pääse mitään luomiasi osioita tarkistelemaan?

    Edit: Linuxissa on aivan eri tiedostojärjestelmät kuin windowsissa (ntfs, tai fat(32)), joista linux sekä lukee että kirjottaa ongelmitta fat-pohjaisille osioille, mutta ntfs-alustetuista levyistä vain luku onnistuu hyvin. Käsittääkseni ntfs-osio tulee erikseen liittää hakemistopuuhun, ja jotain lisähärpäkkeitäkin ilmeisesti täytyy asennellä että moinen onnistuu.

    Edit: typo
     
    Viimeksi muokattu: 28.01.2006
  4. Bluekkis

    Bluekkis Active member

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    2,235
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Kuullostaa lukuoikeus ongelmalta. Jos vaikka kertoisit että missä formaatissa (fat, ntfs, joku linux formaatti?) kyseiset osiot ovat (hda1, hda6) niin voisin tarkemmin neuvoa. Koska fat ei tue käyttäjätason oikeuksia niin sille täytyy oikeudet muokata mount vaiheessa eli pitää muokata fstab tiedoston options saraketta. kaikille muille homma hoituu chown, chgrp ja chmod ohjelmilla. Komennolla "ls -l <kansio tai tiedosto>" saat tarkempaa tietoa kyseisen kansion tai tiedoston luku/kirjoitus oikeuksista ja sen omistajasta ja käyttäjä ryhmästä.

    ESIM:

    vfat(fat32) osiolle siis näin:

    -avaa rootti oikeuksilla /etc/fstab tiedosto ja paikanna kyseisen osion rivi sieltä. opts sarakkeen kohdalle lisää defaultsin jälkeen umask=000 erottaen se defaultsista pelkällä pilkulla, eli esim. "defaults,umask=000" (ilman lainausmerkkejä). Tämä antaa kaikille täydet oikeudet joten ei ole suositeltavaa mutta toimii kunnes osaat käyttäjä oikeuksilla pelata paremmin. Muokkauksen jälkeen osio täytyy joko mountata uudelleen tai käynnistää kone uudestaan jos ei mount komennon käyttö ole vielä tuttua.

    muille osio tyypeille:
    -konsolissa seuraavat komennot, jättämällä -R option pois vaikuttaa käsky vain yhteen kansioon/tiedostoon. Kaikki nämä komennot pitää tehdä super user oikeuksilla, ubuntussa taitaa olla sudo eli "sudo <komento>"

    $ chown -R <käyttäjä> /polku/mount/pisteeseen (vaihtaa kaikkien kyseisen kansion alla olevien kansioiden ja tiedostojen omistajaksi komennossa määritellyn käyttäjän)

    $ chgrp -R <ryhmä> /polku/mount/pisteeseen (sama kuin chown mutta vaihtaa käyttäjä ryhmää)

    $ chmod (vaihtaa yksittäisiä oikeuksia, syntaksi on hieman monimutkaisempi mutta komennolla "man chmod" saat tarkempaa tietoa)
     
    Viimeksi muokattu: 28.01.2006
  5. neggis

    neggis Regular member

    Liittynyt:
    18.06.2004
    Viestejä:
    501
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Sen verran lisään tuohon edelliseen että root-oikeuksia pääset ubuntussa käyttämään oletuksena sudolla:

    $ sudo komento
     
  6. flyornot

    flyornot Regular member

    Liittynyt:
    15.11.2005
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    kiitos vastauksista. nämä asemat joihin en linuxilla pääse käsiksi ovat NTFS asemia.
     
  7. flyornot

    flyornot Regular member

    Liittynyt:
    15.11.2005
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    ainoa syy tällä hetkellä miksi en poista koko ***** windows xp:tä on se että tarvisen muutamaa peliä ja ohjelmaa jotka ovat tehty windowsille. onko olemassa emulaattoreita jolla windows ohjelmat ja pelit toimivat linuxilla? sitäkään en ole tajunnut että miten esim linuxilla avataan rar tiedosto ja asennetaan sen sisältämä ohjelma löysin kyllä jonkun rar tiedostoja purkavan ohjelman linukalle mutta sehän ei toiminut.. osaan kyllä asentaa ohjelmia linuksia lisää ohjelmia valikosta mutta en esim verkosta laamiani ohjelmia :). pakko myöntää että ei ole wanhan windows käyttäjän helppo linuxiin siirtyä. minua vaivaa myös muutamat tietoturvaan liittyvän kysymykset tarvitseeko linux ubuntu 5.10 virus torjunta ohjelman? luin myös verkosta että ubuntussa olisi oma palomuuri mutta se pitää itse asettaa päälle? jos näin on miten se tehdään. olen myös huomannut että linuxissa joutuu yhä käyttämään jotakin ihme komentoja ja niistä en sitten tajua mitään voisiko niitä kuvailla hieman ms dos tyyppisiksi komennoiksi?
     
  8. cloudus74

    cloudus74 Member

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    74
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Jos englanninkieli ei ole ongelma, niin tässä: http://ubuntuguide.squarecows.com/doku.php
    Tuosta kun lähdet seuraamaan ohjeita niin pääsee hyvin alkuun ja saa kohtalaisen käsityksen niistä erilaisista komennoista mitä linuxissa käytetään, ja saat samalla helposti asennettua muutaman tarpeellisen ohjelman koneellesi.
     
  9. Bluekkis

    Bluekkis Active member

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    2,235
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    On. Wine (Wine Is Not an Emulator) on ilmainen käskykannan kääntäjä jonka avulla moni windows ohjelma pelittää myös linuxissa. Myös jotkin pelit toimivat sillä mutta pelejä varten on myös olemassa siihen pohjautuva kaupallinen cedega.

    Linuxiin ei ole viruksia kuin nimellisesti ja mitään varsinaista virustorjuntaa ei sinänsä tarvitse. Virustorjunta softia on kuten mm. ClamAV ja f-prot, mutta nämäkin on lähinnä tarkoitettu sähköpostipalvelimiin torjumaan windows viruksia.

    Linuxin kernelissä itsessään on iptables niminen palomuuri, ja tätä lähes kaikki linux palomuurit sisäisesti käyttävät. Eli kaikki linux palomuurit ovat vain käyttöliittymiä iptablesille. Nytten ei äkkiseltään tule mitään nimeä mieleen palomuureista, mutta useita pitäisi löytyä kun etsii.

    Linuxin komentolinjan komennot voi rinnastaa dos komentoihin, sillä erolla että linux käyttää samoja komentoja kuin aidot unixit ja komentojen ja mahdollisuuksien määrä on aivan toisesta maailmasta verrattuna dossiin. Esimerkiksi dossissa lähinnä voi selata tiedostopolkua, luoda sekä poistaa kansioita mutta *nix ympäristössä voi tehdä melkein mitä tahansa mikä graaffisessa ympäristössäkin onnistuisi. Yksinkertaiset bash (linuxissa käytetty komentotulkki) komennot oppii kyllä sitä mukaan kuin linuxia käyttää, mutta täydellinen hallitseminen vie paljon aikaa.

    Joitakin perus komentoja (suluissa melkein vastaava dos komento):

    ls (dir) - list, tulostaa kansion sisällön, -l parametri antaa enemmän informaatiota.
    cd (cd) - change dir, siirtyy kansio rakenteessa, toimii pitkälti samalla tavalla kuin dossissa.
    man <komento/ohjelma> (ei vastaavaa) - manual, ehkä tärkein komento, tällä saat tarkempaa tietoa ohjelman/komennon käytöstä.
    rm (del/deltree) - remove, positaa kansion tai tiedoston, -r paramterilla poistaa kansion ja sen koko sisällön.
    mv <a> <b> (en muista =) - move, siirtää tiedoston paikasta a paikkaan b, käytetään myös uudelleen nimeamiseen siirtämällä samaan paikkaan.
    cp <a> <b> (copy?) - copy, kopioi paikasta a paikkaan b, tässä myös -r toimii.

    myös villinkortin '*' käyttö sekä tab täydennyksen käyttö kannattaa opetella. kirjoittamalla tiedosto polusta osan, täbillä täydentyy polku automaattisesti niin mitkälle kuin ei useampaa saman nimistä löydy. Villiä korttia voi käyttä esim. "ls -l *.tar.gz" tulostaa kaikki .tar.gz päätteiset tiedostot.
     
    Viimeksi muokattu: 28.01.2006
  10. flyornot

    flyornot Regular member

    Liittynyt:
    15.11.2005
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    kiitos taas kyllä tässä pikku hiljaa oppii englanti ei ole mitenkään ainakaan suuri ongelma, käsitin että emulaattorilla voi esim. laittaa windowsille tehdyn dc++ ohjelman toimimaan linuxissa?
    Linux + [tähän mennessä mitä parempaa olen havainnut linuxissa on nopeus ja vakaus]
    Linux - [linuxille ei saa aikakaan ilman työtä mitään windows pohjaisia ohjelmia, vaikea käyttöinen windows käyttäjälle.]
     
  11. Miitti

    Miitti Regular member

    Liittynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    1,610
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Viimeksi muokattu: 28.01.2006
  12. HmTT

    HmTT Regular member

    Liittynyt:
    29.09.2005
    Viestejä:
    484
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Peruskäyttäjälle helpohko ohjelma iptablesin konffaamiseen on Firestarter. Hieman vaativampaan käyttöön voisi suositella shorewall:ia. Mikäli tämäkään ei riitä suosittelen mieleistäsi tekstieditoria jolla konffaat itse mieleisesi skriptin ;)

    Sanoisin että linuxin konsolissa voi tehdä [bold]kaiken[/bold] minkä graafisessa ympäristössäkin. Lähinnä kuvankäsittely taitaa olla ainoita sellaisia asioita, jonka mieluummin tekee graafisessa ympäristössä, kuin konsolissa. Ei siinä etteikö se myös onnistuisi konsolissakin. Kaikki tiedostothan muodostuvat vain biteistä, ja niiden bittien muokkaus onnistuu konsolissakin varsin hyvin.

    En tiedä mikä on käsityksesi täydellisestä hallitsemisesta, mutta itse väittäisin että kukaan ihminen ei osaa ulkoa jokaista konsolissa toimivaa komentoa. Komennothan ovat yksinkertaisesti vain ohjelmia, joita sinä käskytät. Erilaisia ohjelmiahan taasen linux:iin löytyy tuhansia. Siihen kun päälle vielä ympätään parametreinä olevat optiot soppa on melkoinen lusikoitavaksi.

    Peruskomennot, kuten hakemistopuussa siirtymisen, oikeuksien muuton yms. oppii kyllä nopeasti.

    Onko tarvetta ajaa windows pohjaisia ohjelmia linuxissa? Yleensä linuxille löytyy omat ohjelmansa, jotka ajavat samat asiat kuin windows ohjelmat, usein jopa paremminkin kuin vastaavat windows softat.

    Uusien asioiden oppimiseen menee aikansa. Ei windowsin käyttötaitokaan periydy geenien mukana vanhemmilta lapsille. Ketään ei kuitenkaan pakoteta käyttämään linuxia. Mikäli windows tuntuu sinusta paremmalta, silloin sinun varmaan kannattaa käyttää sitä.

    [bold]EDIT:[/bold] Pientä fixausta BB-koodeihin.
     
    Viimeksi muokattu: 29.01.2006
  13. bluewer

    bluewer Regular member

    Liittynyt:
    05.08.2004
    Viestejä:
    230
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Noniin.

    Itselläni on juuri sama vika kuin ketjun aloittaneella eli en pääse NTFS osioihin puuttuvien oikeuksien takia. Eli mitä minun nyt sitten pitäisi tehä kun tosta keskutelun välistä ei löytynyt vastauksia tai ainakaan sellaisia jotka ite ymmärtäisin.

    Siis voisiko joku kertoa yksityiskohtaisen tavan millä saisin annettua oikeuksia tai jotain millä pääsisin niihin osioihin.
    Siis Erittäin yksityiskohtanen alusta alkaen kun enpä ole tullu käytettyä linukkaa kuin nyt vasta muutaman päivän.
     
  14. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Levyn liittämisestä vielä. Yleensä XP on asennettu C: osiolle joka on levyn boottaava primaari partio. Se näkyy linukalle laitteena /dev/hda 1 (jos tavallinen ide levy). Levyt liitetään yleensä hakemiston /mnt alle, mutta voi liittää mihin tahansa. Automaattisesti liittettävät levyt määritellään /etc/fstab tiedostossa. Yksi tärkeimpiä konffifiluja Linukassa. liitetään nyt C: asema kansioon /mnt/xp. kaikki komennot root oikeuksilla!
    luodaan hakemisto #mkdir /mnt/xp
    kirjoitetaan /etc/fstab tiedostoon vaikka nanolla rivi
    /dev/hda1 /mnt/xp ntfs umask=0,nls=iso8859-15,ro 0 0
    #nano -w /etc/fstab (editointi)
    #mount /mnt/xp (liitäminen)

    nyt xp pitäisi näkyä ja lukeminen onnistuu, jos ntfs tuki on käännetty kerneliin. Kirjoitus ei onnistu.

    Koska primaaripartioita tehdään yleensä vain yksi (max 4 kpl) seuraavat levyt näkyvät laitteina /dev/hda5, /dev/hda6 jne ja jos ne ovat ntfs levyjä ne liitetään samalla tavalla. Mutta liitos tehdään tietysti erinimiseen kansioon esim /mnt/xp2 jne. Kansion nimen voi valita vapaasti. Myös /home/windows/windata on ihan kelvollinen. skandeja kannattaa kyllä vältää.

    Esimerkki fat osiosta fstab-tiedostossa
    /mnt/dos vfat umask=0,iocharset=iso8859-15 0 0

    luku ja kirjoitus sallittu.

    esimerki cd asemasta fstab-tiedostossa
    /dev/cdrom /mnt/cdrom/ iso9660 user,noauto,ro 0 0

    /dev/cdrom usein linkki laitteeseen /dev/hdc

    audio, dvd, tyhjiä aihioita ym ei liitetä.

    toinen kiintolevy on usein
    /dev/hdb1, /dev/hdb5 jne

    Myös image tiedostot voidaa liittää loop laitteella.
    esim ubuntu.iso

    #mount -o loop ununtu.iso /mnt/isoimage

    Ja voipi noita image tiedostoja päivittääkin rsync komennolla,
    ilman että tarvii koko CD.tä ladata uusiksi netistä.

    Tällä pitäisi pärjätä aika pitkään.

    Ja kun oppii enemmän alkaa XP:n levynkäyttö vanhanaikaisilla kirjaintunnuksilla tuntua typerältä. Komentoja ja mahdollisuuksia kyllä piisaa kun jaksaa opetella.
     
    Viimeksi muokattu: 17.02.2006
  15. bluewer

    bluewer Regular member

    Liittynyt:
    05.08.2004
    Viestejä:
    230
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    taidan tehä jotain vikaan kun ei vaan onnistu.

    Missä virhe kun lisäsin ton rivin ja sit tein #sudo mount /mmt/xp
    mutta ei.

    # /etc/fstab: static file system information.
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
    /dev/hda1 /mnt/xp ntfs umask=0,nls=iso8859-15,ro 0 0
    proc /proc proc defaults 0 0
    /dev/hda6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
    /dev/hda1 /media/hda1 ntfs defaults 0 0
    /dev/hda5 /media/hda5 ntfs defaults 0 0
    /dev/sda1 /media/sda1 ntfs defaults 0 0
    /dev/sdc /media/sdc vfat defaults 0 0
    /dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
    /dev/hdd /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
    /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
    /dev/sdb /media/usb0 auto rw,user,noauto 0 0

    nämä laitteen on mountattu

    /dev/hda6 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro)
    proc on /proc type proc (rw)
    sysfs on /sys type sysfs (rw)
    devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
    tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw)
    usbfs on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
    tmpfs on /lib/modules/2.6.12-10-686/volatile type tmpfs (rw,mode=0755)
    /dev/hda1 on /media/hda1 type ntfs (rw)
    /dev/hda5 on /media/hda5 type ntfs (rw)
    /dev/sda1 on /media/sda1 type ntfs (rw)
    /dev/sdc on /media/sdc type vfat (rw)
    tmpfs on /dev type tmpfs (rw,size=10M,mode=0755)
    none on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw)
    /dev/hda1 on /mnt/xp type ntfs (ro,umask=0,nls=iso8859-15)
    /dev/sdb1 on /media/GOGEARAUDIO type vfat (rw,noexec,nosuid,nodev,quiet,shortname=winnt,uid=1000,gid=0,umask=077,iocharset=utf8)
    /dev/hda1 on /mnt type ntfs (ro,umask=0,nls=iso8859-15)

    eli ide sg200gb (osiot c=ntfs winxp, d=Linux oma joku ?? e=ntfs varastoa)
    Sata sg250gb (osiot f=ntfs varastoa)

    Ja edelleen ei ole oikeuksia lukea. 500 oikeudet (omistajalla luku ja suoritus). Niitä olis kiva päästä käyttään kunnolla että vois siirrellä vaik omia tavaroita (omat digikuvat jne) tonn ntfs osioon että sit kun saa ton wintoosan taas pystyyn asti niin voi sit käyttää niitä sieltä.

     
  16. HmTT

    HmTT Regular member

    Liittynyt:
    29.09.2005
    Viestejä:
    484
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Unohdit lisätä umask:in ntfs-levyille.

    [bold]Edit:[/quote]

    Äh eipä mitään, onhan tuolla suora kopio. Mutta olet määrittänyt kahteen kertaan /dev/hda1:n. Poista toinen.
     
    Viimeksi muokattu: 15.02.2006
  17. bluewer

    bluewer Regular member

    Liittynyt:
    05.08.2004
    Viestejä:
    230
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Pitänee mennä säätään lisää kunhan pääsen sinne ku tuli viime yönä asennettua toi XP niin nyt sitten ei tule enää sitä käyttöjärjestelmän valinta ikkunaa käynnistettäessä ja pitäisi keksiä jotain millä sen sais takas asentamatta taas koko ubuntua uudelleen.

    Jos joku tietää niin kerro kun en ite löydä YHTIKÄS mitään siihen liittyen.
     
  18. Eza

    Eza Regular member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    489
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
  19. Azze

    Azze Member

    Liittynyt:
    15.02.2006
    Viestejä:
    23
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    En tiedä onko muilla ihmisillä, joilla on tää ongelma asia niin kuin mulla:
    NTFS levy on asetettu kyllä toimintakuntoon (hda5 näkyy työpöydällä), mutta kun tarkastelee asiaa, niin vain rootilla on oikeus lukea sitä levyä. Ja kun ubuntussa on kuulemma rootti disabloitu, niin ei sitä levyä pääse lukemaankaan. Itse pääsen kyllä tarkastelemaan tiedostoja, kun menin (Gnomessa) Järjestelmä -> Hallinta -> Levyt, valitsin oikean laitteen ja menin kohtaan osiot. Sieltä painoin selaa. Sitä kautta pääsee selaamaan tiedostoja.
    Tuolla aikasemmin neuvottiin, että vaihtaa oikeudet muillekkin. Itse pääsin Gnomella ikkunaan, josta olisin voinut vaihtaa oikeudet, mutta kun sillon uudet oikeudet pitäisi kirjoittaa kyseiselle levylle muistiin ja NTFS levylle ei voi kirjoittaa.
    Tosiaan, en tiedä onko muilla näin, mutta itselläni on, enkä tiedä mitä tehdä. Ehkä neuvoja tajuaa tästä selityksestä suht hyvin ainakin mun ongelman.
    Eli haluaisin tietää, miten saan oikeudet muille käyttäjille mennä levylle hda5 tai vaihtoehtoisesti; onko mitenkään mahdollista kirjautua sisään (Gnomella) roottina?
     
  20. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Debian/Ubuntu on säädetty tietoturvasyistä niin, ettei root-tunnus voi käynnistää X-istuntoa. Tuokin on toki muutettavissa, mutta näin ei edes pidä toimia.
    Ubuntussa voidaan aina käyttää sudo -komentoa.
    Ongelmasi on vain noiden oikeuksien salliminen liitetylle ntfs-osiolle. Ratkaisukin on jo kerrottu - eli umask.
    NTFS-osiot ovat jokatapauksessa vain oikeuksin read (r). Kirjoitusoikeuksia ntfs-osioille ei vielä (missään tapauksessa) kannata sallia kenellekään. NTFS-ajuri ei ole vielä valmis kirjoitusoikeuksien osalta.
     
  21. bluewer

    bluewer Regular member

    Liittynyt:
    05.08.2004
    Viestejä:
    230
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kiitos Eza:lle.

    Nyt taas toimii ja nyt koittaan sitä kiintolevyjen käyttöön saamista.
     

Jaa tämä sivu