1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Tietokoneen hiljentämisestä taas

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi gain 24.12.2005.

  1. gain

    gain Active member

    Liittynyt:
    10.08.2003
    Viestejä:
    1,005
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Uutta kokoonpanoa suunnittellessani, ajattelin koota koneen, joka olisi suhteellisen hiljainen. En kuitenkaan lähtenyt vesijäähdytykseen.

    Koteloksi valitsin hiljaisen Nexus Breezen 350 W.
    Suoritin on ADM 64 3500+, jonka coolerina toimii nyt Nexuksen hiljainen tuuletin. Lisäksi siinä on myös kierrossäädin, jolla ääniä pystytään entisestään minimoimaan. Kovalevyjä on pari Maxtoria, jotka ovat myös hiljaisia. Koteloon kuului virtalähde, jonka tuuletin on myös suunniteltu melko äänettömäksi.

    Jostain syystä, kun kotelo on suljettuna/kiinni kuuluu sellaista huminaa, joka ärsyttää.

    Mikäköhän tuota saattaisi tehdä?

    Olen yrittänyt kuunnella tarkkaan, mutta jotenkin kohdetta on vaikea paikantaa. Olisi tarvetta pitää tuota konetta päällä öisin ja eihän tuon vieressä saa nukuttua, vaikka kuinka yrittää. Pitäisiköhän kaikki kovalevyjen, dvd-aseman kiinnitysruuvien välissäkin olla joku pehmuste/vaimennin?

    Yhdellä tuttavallani on ns. peruspakettikone (Fujitsu), joka on uskomattoman hiljainen. On se jännä, kun itse yrittää koota hiljaista kokoonpanoa, niin jostain vain ääntä tulee. :/
     
    Viimeksi muokattu: 24.12.2005
  2.  
  3. iloonen

    iloonen Regular member

    Liittynyt:
    24.06.2005
    Viestejä:
    137
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    mikä näytönohjain koneessa on? ne pitää yleensä aika kohtuuttoman kovaa ääntä. minulla myös vaikka muuten kone on melkein äänetön.
    myös minun tuttavallani on pakettikone josta tuskin kuulee ääntäkään kun istuu tuolilla ja kone on lattialla, mutta kuten tässä tuttavanikin koneessa on integroitu näytönohjain joka ei pidä ääntä eli tuttavasi koneessa voi olla myös integroitu näyttis joka on hiljainen ja muutenkin näistä pakettikoneista pyritään tekemään melko äänettömiä.
     
  4. ReXi

    ReXi Regular member

    Liittynyt:
    04.01.2005
    Viestejä:
    219
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ei tuo Breeze ole hiljainen kotelo. Itsellä 2. koneessa 350W Breeze ja sen poweri pitää niin infernaalista huminaa ettei sitä voi sanoa läheskään hiljaiseksi.

    Voihan se olla tuo näytönohjainkin mutta veikkaisin poweria.
     
  5. gain

    gain Active member

    Liittynyt:
    10.08.2003
    Viestejä:
    1,005
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Näyttiksenä on ihan perus Nvidian GF 6600 256 ja eipä tuo mitään kovin radikaalia ääntä pidä, eli tuskin siitä lähtee.

    Juu, kaipa tuo poweri sitä ihme huminaa pitää. Voiko tuota jotenkin säätää hiljemmaksi? Vai onko ainoa ratkaisu ostaa kokonaan uusi poweri ja minkälaiseen kannattaisi sijoittaa, jos tavoitteena on hiljaisuus?
     
    Viimeksi muokattu: 25.12.2005
  6. iloonen

    iloonen Regular member

    Liittynyt:
    24.06.2005
    Viestejä:
    137
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    kyllä mulla ainaki Nvidia gf 6600gt pitää kovinta meteliä täs konees.
    kotelona Antec sonata 2 ja powerina joku sirtecin 420W halvimmasta päästä oleva eli se antecin oma 450W olis varmaan ollu hiljasempiki mut oli pakko vaihtaa yhteensopimattomuusongelmien vuoksi.
    prossus (athlon 64 3000+) boxed tuuletin joka pitää vähemmän melua kun toi näyttiksen tuuletin. eli jos ja kun haluan tätä konetta hiljasemmaksi niin pitää vaihtaa näytönohjaimen tuuletin tai koko näyttis, mut kyllä minä ainakin pystyn nukkumaan koneeni kanssa samassa huoneessa.
     
  7. JulGubbe

    JulGubbe Regular member

    Liittynyt:
    27.08.2005
    Viestejä:
    319
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Näin jälkiviisaana vois sanoa että oisit ottanu sen 400W version siitä Nexuksesta. On hiljaisempi ja tullettimen kierrokset kasvaa vasta korkeammissa lämpötiloissa. Et sillee.

    Tuohon näyttikseen vois vaihtaa kokonaan passiivisen jäähyn (jos ei ole jo). Kovoille voi myös kyhätä riippu/peti/koppaviritelmän sinne alimmaiseen kehikkoon.

    Edit. Omassa näyttiksessä jäähyn 40mm orkkiskuuleri piti järkyttävää melko korkeaa ääntä ja lämmötkin oli melko korkeella. Iskin Zalmanin piirisarjajäähyn kiinni niin lämmöt laski eikä kuulu enään pihaustakaan =)

    Jos nyt jotain sattu kiinostaan...
     
    Viimeksi muokattu: 25.12.2005
  8. Ozzi

    Ozzi Regular member

    Liittynyt:
    11.06.2013
    Viestejä:
    553
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Oma 6600GT pitää todellakin ihan järjetöntä ääntä!

    Tarkotakko ZM-NB47J? (Sininen korkehako kapea siili jonka pitäs sopia kaikkii emoihin) Kiintoisaa jos tää riittää pelkästään, Zalmanin viuhkaa hankkimassa mutta passiivi olisi reilusti parempi.
     
  9. mika-b

    mika-b Regular member

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    1,016
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Siitä pidemmästä sinisestä siilistä en tiedä, mutta ainakin sen lyhempi piikkisen keltaisen mallin kohdalla oli jossain kaupassa näyttis/piirisarja jäähy. Voihan se sininenkin sopia ja periaatteessa toimiakin paremmin kun on isomman kokonen. Mutta kyllä sieltä savu nousee kun lyö kiinni vaikka 7800:aan, tuohon omaan näyttikseen meinasin hommata sen keltasen lyhytpiikkisen mallin kun pitää aikalailla ääntä, menis se varmaankin vielä pasianssin peluussa tehojensa puolesta.
     
    Viimeksi muokattu: 25.12.2005
  10. Ozzi

    Ozzi Regular member

    Liittynyt:
    11.06.2013
    Viestejä:
    553
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Jep, Jopen sanoin: "Saahan sitä kokkeilla!". :)
     
  11. petays

    petays Member

    Liittynyt:
    25.12.2002
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Monien ongelmien selvittely toimii eliminointi periaatteella: esin kytket [bold]kaikki[/bold] laitteet flektien kanssa pois päältä.
    Pitäisi olla hiljaista. Sitten yksitellen kaikki loput osat kiinni ja kuuntelet...
    (Ota toki huomioon että CPU/GPU lämmöt nousee aika nopeesti.)
    Pelkillä tuulettimilla et saa tyydyttävää tulosta kuten jo huomasit - ellet sitten lisää melua koneesi ympärillä jo kompensoi mukavasti.
    Kun hankit tarpeeksi (<18dBA) hiljaisia osia, niin viimeksi tulee sitten powerin vaihto eikä sekään välttämättä auta jos olet tosi kranttu.

    Merkkikoneiden suunnitteluosastoilla on palkattuja insinöörejä ratkomaan teho/lämpö/melu/hinta yhtälöitä.
    Yrityksen ja erehdyksen kautta sitä oppii ja joskus täältä foorumilta saa hyviä vinkkejä vaikka ne näissä asioissa joskus ovat hyvinkin kokoonpanokohtaisia.
    Itse on oikeasti usko, etä ilmajäähdytyksellä saa riittävän hiljaista konetta jos ympäristö on hiljainen. Kaupunkialueilla tämä on "helpompi" saavuuttaa kuin landella. Hiljaisuus kun on niin subjektiivista.

    Kumivaimentimet tai esim. silikonin käyttö kiinnityksissä auttaa vaan siihen korkeaääniseen resonointiin, ei tähän huminaan joka johtunee siitä että ilma kulkee sun kotelon läpi.
    Jos tuulettimet ovat alunperin kovaäänisiä, niin jännitteen alennin auttaa alentamaan melua jäähdytystehon kustannuksella.
    Hiljaisiin tuulettimiin tämä ei auta juuri mitään - näissä voi pkkuisen alentua ne häiritsevimmät korkeat äänet mutta jäähdytysteho alenee suhteessa paljon enemmän.
     
  12. gain

    gain Active member

    Liittynyt:
    10.08.2003
    Viestejä:
    1,005
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Kiitoksia kommenteista.

    Nyt olen testannut lähes kaikenlaista ilman isompia osienvaihtoa/ostoa ja on selvinnyt, että humina tulee powerista. Näyttiksessäkin on passiivijäähy. Jos testaan konetta ilman kotelon sivulevyjä huminaa ei tule. Vain puhinaa, joka sinänsä haittaa.

    No, en aioi alkaa pitämään koteloa auki. :) Nexuksen keskeinen ideahan on siinä, että kylmä ilma tulee sisään pohjasta ja poistuu powerin kautta ylhäältä. Tulinkin siihen tulokseen, että pohjassa olevan tuulettimen teho riitä puskemaan tarpeeksi kylmää ilmaa koteloon, kun näin ei tapahdu powerista alkaa kuulua huminaa. Otin muutaman tyhjän PCI-paikan takalevyn irti ja pistin kotelon jälleen kiinni. Humina oli taas huomattavasti vaimeampaa eikä sitä paljon enää edes kuulunut.

    Onkohan tuosta haittaa?

    Vaihtoehto olisi ilmeisesti tilata pohjaan uusi tuuletin tai sitten pitää noita pci-paikkojen takalevyjä pois. No, se ehkä sotii hieman tuota nexuksen ilmankiertoideaa vastaan. Lueskelin muitakin foorumeja ja Nexus 350 W powerin kanssa oli muillakin ollut vastaavia ongelmia. Jossain puhuttiin powerissa olevan lämpöanturan siirtämisestä.

    Onko kellään tuosta tietoa tai kokemusta?
     
  13. rafsanta

    rafsanta Regular member

    Liittynyt:
    30.05.2005
    Viestejä:
    1,966
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    semmonen vinkki niille jotka tavottelee hiljasuutta: repäsin emolevyni piirisarjan tuulettimen johdon irti emosta joten se ei ole päällä, lämmöt ei noussu yhtään ja hyvin on toiminut, toistaseksi. makso nolla euroa ja vaiva ei ollut kovin iso. ittellä toi tuuletin piti ihan hirveetä meteliä.
     
  14. JulGubbe

    JulGubbe Regular member

    Liittynyt:
    27.08.2005
    Viestejä:
    319
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Keltasta vanhempaa ja vähän lyhyempää. Ei tossa näytttiksessä ollu gpun vieressä reikiä niin piti ottaa tuo ja laittaa mukana tulevalla liimalla kiinni. Huomaa silti että mulla paljon vanhempi ja huonompi näyttis että ei välttämättä 6600gt tykkää. Toki noita näyttiksille suunniteltuja passiivijäähyjäkin on http://www.skenegroup.net/fi/artikkelit/passiivi_vga_cooleri_vertailu

    Edit. ZM-NB32mikälie oli tuo piirisarjajäähy
     
    Viimeksi muokattu: 26.12.2005
  15. petays

    petays Member

    Liittynyt:
    25.12.2002
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Jos kotelon tuuletus on tarpeeksi tehokas niin mikä ettei...
    Saman voi tehdä yhtä hyvin vanhemmille näytönohjaimille jos ei harrasta ylikellottamista.

    Edit: Itse asiaan.
    Nexuksen sivuilla sanotaan "ettei kotelossa ole muita tuuletusreikiä, jotta ilmanvirtaus ei häiriintyisi".
    Tämä kotelohan toimii kuin ilmastoitu talo, kun avaat ikkunan niin ilmastointi ei toimi kuten pitäisi.
    Eli voisiko powerin lämpötila-anturi olla sitä mieltä että on liian kuuma vaikka oikeasti ei näin ole ja siksi se nostaa kierroksia.

    Pystytkö sanomaan kumpaan suuntaan ilma siirtyy PCI-korttipaikka ikkunasta, sisään vai ulos?
    Jos ulos niin sitten powerin tuuletin ei taida toimia riittävän tehokkaasti ja kotelossa on ylipaine - ei kai sinänsä huono juttu koska lämmin ilma poistuu joka tapauksessa.
    Jos ikkunasta menee kylmää ilmaa sisään niin sitten kotelo ei kerta kaikkiaan toimi kuten pitäisi!
    Oletko kokeillut sen filtterin poistamista pohjasta? Sehän hidastaa kylmän ilman virtausta ratkaisevasti(?) ilmastoinnin balanssin kannalta ellei tätä ole kompensoitu jotenkin itse tuulettimissa.

    Sanon vielä, ettei tämä NX-3500 Real Silent 350 Watt ole mikään hiljainen edes lepotilassa desibelien (19.2 dBA) perusteella! Olisi pitänyt ehdottomasti investoida hiljaisempaan 400 W malliin ja sehän sinulla saattaa vielä olla edessä jos muuta konstia ei löydy :-(
     
    Viimeksi muokattu: 26.12.2005
  16. gain

    gain Active member

    Liittynyt:
    10.08.2003
    Viestejä:
    1,005
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Kyllä se ulospäin siirtyy eli viittaisi siihen ylipaineeseen.

    Juu, otin nyt sen filtterin yms. ritilät pois ja se auttoi huomattavasti. Humina vaimeni selvästi. Nyt olen jo kohtuullisen tyytyväinen. Olet kyllä siinä mielessä aivan oikeassa, että olisi pitänyt jo alunperin investoida siihen 400:seen.

    Olisiko vielä jotain ideoita, mitä powerin suhteen voisi tehdä, muuten kuin investoimalla?

    Voisiko sitä lämpöanturia jotenkin säätää?

    PCI-E paikkainen näytönohjain on niin iso kortti, että se kyllä muodostaa ikäänkuin muurin virtalähteen ja pohjatuulettimen välille. Sitä kun saisi jotenkin pienemmäksi. :)
     
  17. gain

    gain Active member

    Liittynyt:
    10.08.2003
    Viestejä:
    1,005
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Sain myytyä tuttavalleni tuon 350 W:n Nexus powerin ja hommasin hiljaisemman 400 W:n powerin. Nyt humina laski taas vähän.

    Täytyy sanoa, että kyllä tuo Breeze kotelo kaiuttaa silti sellasta luihin ja ytimiin tunkeutuvaa huminaa, että ei hyvä. Kaikki osat ovat suhteellisen hiljaisia, mutta kun kannet lyö kiinni, niin jo alkaa humista.

    Viimeisenä vaihtoehtona aloin miettiä alivoltitusta, josko sillä saavuttaisi jotain? Kone kun kävisi viileämpänä, niin huminakin olisi pienempää.

    Onko kenelläkään kokemuksia?

    Täytyy sanoa, että jos jokin ratkaisu ei auta tilannetta, niin ei voi kyllä tuota koteloa suositella kenellekään.
     
  18. petays

    petays Member

    Liittynyt:
    25.12.2002
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Siihen pohjassa olevaan 120mm tuulettimeen saa varmaan helposti kiinni jännitteenalentimen eikä kokeilu maksa maltaita, 5-6 EUR.
    Tehokkaassa kovilla kierroksilla pyörivässä tuulettimessa jännitteen alennin voi auttaa - jo valmiiksi hiljaisessa matalakierroksisessa ei. Itselläni Glacialtechin hiljaisessa 120mm tuulettimessa jännittenalentimesta ei ollut mitään hyötyä melun suhteen ja päädyin takaisin 80mm tuulettimeen koska sen tuottama melu ei ole niin häiritsevä kun toi humina. Luulen, että humina on ominaisuus joka liittyy siirrettävän ilman määrään eli alijännite saattaisi auttaa jos lämmöt ei nouse liikaa.
    Powerin tuuletinta voi olla vaikea kokeilla hiljentää ilman kotelon avaamista ja johtojen kolvaamista - ja tämähän on termostaattiohjattu vaikka tuskin se kierroksia osaa itsekseen säätää, vai.
    Laitoin lisäksi molemmat tuulettimeni silikoniliimalla kiinni resonansseja välttääkseni mutta tässä tuskin on siitä kyse.
     
  19. gain

    gain Active member

    Liittynyt:
    10.08.2003
    Viestejä:
    1,005
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Juu, itseasiassa mulla olikin yksi Fan Maten jännitteenalennin, ja kokeilin sitäkin. Mutta eipä se auttanut sekään. Huminaa kantautuu edelleen ärsyttävästi korviin. Kiitos kuitenkin.

    Jos jollain vielä tulee jotain kehittämisideoita, niin kaikki otetaan vastaan.

    Korvatulpat on tietenkin yksi vaihtoehto. :)
     
  20. NorttiBoy

    NorttiBoy Active member

    Liittynyt:
    19.07.2005
    Viestejä:
    1,817
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Kolmas vaihtoehto on, että opettelet nukkumaan pienen äänen kanssa. Laitat vaikka radion hhiljaiselle yöksi päälle.
     
  21. petays

    petays Member

    Liittynyt:
    25.12.2002
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Näinhän se on, koneen melu on aina suhteellista ymäristön meluun. Mutta onhan siinä koneessa virtakytkin, eihän kukaan serveriä makuhuoneessa pidä.
     

Jaa tämä sivu