1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

teostomaksuttomat levyt

Viestiketju DVD-R -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Attek 22.02.2003.

  1. Attek

    Attek Member

    Liittynyt:
    30.01.2003
    Viestejä:
    88
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
  2.  
  3. Isakar

    Isakar Guest

    Onhan se teoston mukaan. Mut niinhän sä maksat jokasesta kaupasta ostamastasi CD levystäkin teostomaksut. Ja sitten laitat siihen itte tekemiäs juttuja. Mut maksaako Teosto sulle maksuja. EI VARMANA!
     
  4. Attek

    Attek Member

    Liittynyt:
    30.01.2003
    Viestejä:
    88
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Joo siis tarkoitus oli vaan saada selville mitä laissa sanotaan. Se, että onko laki hyvä niin se on sitten asia erikseen...
     
  5. dRD

    dRD I hate titles Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    10.06.1999
    Viestejä:
    8,312
    Kiitokset:
    191
    Pisteet:
    143
    On, on laitonta tuoda kiekkoja maahan, jos ei maksa teostomaksuja niistä, myös omaan käyttöön. Firmat voivat anoa teostomaksuista vapautusta tms, en tiedä tarkemmin miten ko. prosessi toimii.
     
  6. pjh

    pjh Regular member

    Liittynyt:
    07.02.2003
    Viestejä:
    451
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tuolla Teoston sivuilla on prosessi kerrottu, eli lyhyesti : "ammattimaisesti käyttävillä yrityksillä ja yhteisöillä" on mahdollisuus joko hakea kasettimaksun palautusta tai ostaa ilman maksua "niiltä maahantuojilta, valmistajilta ja tukuilta, jotka ovat solmineet Teoston kanssa tätä koskevan sopimuksen".

    Teosto näyttää kuitenkin olevan hieman pihalla koko DVD tallennuksesta, esim maksun hinta määritellään seuraavasti : "0,76 senttiä kultakin alkavalta minuutilta laitteen keskimääräisen tallennuspituuden mukaan laskettuna."
    Tämä hinta koskee vain "Tallennettavista video-DVD-levyistä (DVD-R/RW video, DVD-RAM, DVD+RW)"

    "Tietokoneen avulla tallennettavista DVD-levyistä (DVD-R/RW data, DVD-RAM, DVD+RW)" maksu on 0,13 senttiä/min äänestä ja 0,19 senttiä/min kuvasta.

    Tehtävä : Laske paljonko artisti sai, kun ostin DVD+RW levyjä 10-packin, joista kolmelle kärytin kuusi tuntia imutettua DivX;ää, viidelle tein varmistukset omista filkoista ja kahta käytän duunissa powerpointin tallennukseen.
     
  7. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Lainaus teoston sivulta:
    "Kasettimaksu tulee maksaa tuotaessa maahan yksityiseen käyttöön soveltuvia tyhjäkasetteja tai muita laitteita yleisön keskuuteen levitettäväksi."

    Jos oikein ymmärsin tuon tekstin, niin omaankäyttöön saa tuoda levyjä niin paljon kuin sielu sietää. Kasettimaksu (=ryöstövero) tulee maksaa vasta siinä tapauksessa että noita levyjä ym. levittää tai myy eteenpäin.

    Itselleni tuli juuri vajaan 1000kpl cd-tilaus Saksasta, eikä teosto voi mitenkään vetää välistä tuota kasettimaksuaan. Ei voi olla laitonta tilata muusta eu-maasta tavaraa. Eu:ssa tavaran pitää saada liikkua vapaasti, eikä teostolla voi olla mitään erityisvaltaa tässä asiassa.

    Tilaan jatkossakin kaikki cd:t ja dvd:t ulkomailta. Se on kieltämättä pois suomalaisilta myyjiltä, mutta onko se minun vika että ostan sieltä, missä tavara on halvinta? Pitäisikö omantunnon muka kolkuttaa, kun en suosi suomalaista?

    Heti kun hinnat täällä peräpohjolassa tippuvat edes lähelle muun Euroopan hintoja, voin ruveta harkitsemaan levyjeni ostamista myös suomesta. Niin kauan kuin joku vetää välistä (teosto, maahantuojat), suuntaan ostovoimani muihin maihin. On päivänselvää, että hinnoissa on jotain pielessä, kun samoja levyjä voi tilata esimerkiksi Englannista montakertaa halvemmalla, kuin mitä täällä suomessa atk-liikkeet niitä myyvät.
     
  8. Adder_78

    Adder_78 Guest

    Väärässä olet. Opetusministeriö on suuressa viisaudessaan määritellyt mikä on yksityistä käyttöä ja mikä taas julkista. yksityistä käyttöä on jos tuot maahan maksimissaan 30 kpl tyhjiä aihioita. Jos tuot 31 kpl sinä et tuokkaan niitä omaan käyttöön vaan tuot niitä levitettäväksi. Tämä on opetusministeriön kanta asiaan. Kysyin asiaa sähköpostitse opetusministeriöstä.

    Toisaalta Tulli ei noita paketteja jotka tulevat EU:sta ratsaile. Joten se on jokaisen itse päätettävä maksaako kasettimaksun vai ei.
     
  9. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Toisinsanoen olen siis rikollinen kun en noita tilaamiani levyjä ilmoittanut teostolle.

    Eikö tämä kasettimaksu kuitenkin sodi periaatteessa tuota tavaroiden vapaan liikkumisen periaatetta vastaan. Olen ymmärtänyt että jos Eu:n kansalainen ostaa jostain toisesta Eu -maasta tuotteen, niin hän saa sen vapaasti viedä toiseen Eu -maahan, ilman mitään lisäveroja ym. maksuja - eikö tämä ole juuri yksi Eu:n perusajatuksista?

    Suomihan on tässä tavaran vapaanliikkumisen tapauksessa jo ottanut erivapauksia esimerkiksi autovero asiassa. Eikä muuttanut tapojaan ennenkuin Eu:n tuomioistuin puuttui asiaan. Eikä tuo autovero asia ole kyllä vieläkään kunnossa. Saa nähdä montako vuotta menee ennekuin se saadaan kuntoon.

    Onko tässä teoston/opetusministeriön toiminnassa havaittavissa hieman samoja piirteitä, kuin tuossa autoverossa. Eli vapaa kansalaisten ryöstöluontoinen rahastus saa jatkua niin kauan, kunnes joku vie asian Eu tuomioistuimeen. Ja jos tuomioistuin päättäisi, että kasettimaksu olisi "laiton", niin senkin jälkeen vielä venytettäsiin kasettimaksun poistamista viimeiseen asti vedoten ties mihin syihin.

    Koska tuo kasettimaksu on korvausta kopioinnista, niin kopioidaan myös sitten elokuvia, musiikkia ja pelejä oikein kokorahan edestä - ja kavereille kanssa.
     
    Viimeksi muokattu: 26.10.2003
  10. Adder_78

    Adder_78 Guest

    Niinpä. Aina kun polttaa DVDR/CDR kiekolle omia tuotoksiaan syyllistyy suomalaisten artistien riistämiseen ja sen takia täytyy maksaa ennakolta heille korvauksia. Näin se vaan menee täällä "oikeusvaltiossa".
     
  11. Attek

    Attek Member

    Liittynyt:
    30.01.2003
    Viestejä:
    88
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Ainaki ton alkoholin kanssa kuullemma availevat paketteja. Pelkkä pelottelu yritys vai onko tullilla tai jollain muulla oikeutta avata toisesta eu-maasta juuri sinulle tulevia paketteja?
     
  12. peraWare

    peraWare Regular member

    Liittynyt:
    05.06.2002
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Teosto maksuthan on peräisin siltä ajalta kun vielä 74 minuuttine cd maksoi noin 50 mk eli siinä ei paljoa tuollainen 2 mk:n teostomaksu tuntunut. Nyt kun hinnat ovat laskeneet roinasti kattaa tuo teostomaksu ison prosentin median koosta. Järjetöntä!!

    Jos olen oikein ymmärtänyt niin ulkomailla esim englannissa otetaan tämä sama teostomaksu, mutta huomattavasti pienempänä (niinkuin myös alv prossa). Eli jos ostat toisesta eu maasta cd/dvd levyjä maksat ostamastasi maasta myös alv:n sekä teostomaksun. Suomeen siis et tarvitse maksaa uudestaan alv:tä niin miksi sitten pitää maksaa vielä teostomaksu toiseen kertaa?
     
  13. Adder_78

    Adder_78 Guest

    EU:n sisällä kaksoisverotus on kiellettyä. Mutta Kasettimaksu ei ole vero. Niin se perusteltiin opetusministeriössä.
     
  14. peraWare

    peraWare Regular member

    Liittynyt:
    05.06.2002
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kyllä ne on kieroja! Ihme ettei ne ole tätä maksua sisältänyt nettiliittymiin. Eli jos käytät esim. 256 kbit/s adsl:ää joudut maksamaan
    2 senttiä sekunnilta eli 3456e/päivä.
     
  15. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Teostohan tilittää saamansa kasettimaksun myös ulkomaisille artisteille. Tämän logiikan mukaan myös toisesta Eu -maasta ostetuista levyistä saavat suomalaisartistit osansa, kun ko. maan oma "teosto" tilittää suomalaisille artisteille - mikäli heidän musiikkiaan soitetaan esim. radiossa. Se että soitetaanko suomalaista musiikkia ulkomailla, on taas kiinni musiikin laadusta ja menestyksestä.

    Mikä erikoisoikeus teostolla on kaksinkertaiseen kasettimaksuun? Vaikka kasettimaksu ei olekaan varsinaisesti vero, on se kuitenkin luonteeltaan samanlainen eikä sitä pitäisi useaan otteeseen periä. Jos kasettimaksu on jo kerran maksettu, niin minusta on epäoikeudenmukaista, että suomessa tuo maksu pitäisi maksaa uudelleen ja vielä kalliimpana.

    Olisi kiva tietää miten teosto tai opetusministeriö perustelevat tätä kaksinkertaista kasettimaksun perimistä. Tai mistä tuo 30kpl raja henkilökohtaisen käytön ja levityksen välille on vedetty. Tuo 30kpl raja on sitäpaitsi naurettava ja sotii myös tavaran vapaanliikkumisen periaatetta vastaan. Kukaan järkevä ihminen ei tilaa vain 30kpl cd/dvd -levyjä toisesta maasta, koska postikulut nostavat noin pienen määrän tilaamisessa hinnan jo suomen kauppojen tasolle.

    Hintaesimerkki:
    Paikallinen atk -liike myy Infiniti High Quality 4.7GB (2.4x Speed) DVD+R Media 10kpl paketti -levyjä hintaan 39 euroa.
    Kahden paketin hinnaksi tulisi siis jo 78 euroa.

    digitalpromo.co.uk:ssa sama tuote maksaa kaikkine kuluineen halvimmillaan 32,83 euroa. Reilut 6€ halvemmalla saa siis saman tuotteen kun tilaa sen tuhansien kilometrien päästä. Lienee selvää että joku mättää suomen hintatasossa. Puhumattakaan siitä jos tilaan enemmän kuin yhden paketin.
    Kahden paketin hinnaksi tulisi kuluineen 58.85 euroa. Säästöä olisi siis jo 19,15 euroa.

    Näihin esimerkkeihin laskin siis mukaan kaikki kulut, joten hinnat ovat suoraan vertailukelpoisia keskenään.

     
    Viimeksi muokattu: 27.10.2003
  16. Adder_78

    Adder_78 Guest

    Ei tilitä. Kasettimaksutulot jaetaan suomalaisille artisteille. Noin puolet kasettimaksuvaroista menee TEOSTON omaan kassaan.

    Opetusministeriön kanta on että se että suomeen tuotavista tallenteista joutuu maksamaan kasettimaksun jos niitä tuo yli 30 kpl. Jos niistä on maksanut kohdemaassa kasettimaksun sitä voi _itse_ yrittää periä kohdemaassa takaisin jos se on kyseisessä maassa mahdollista.

    Tuo 30 kpl on määritelty ajan jaksona kun suomeen tuotiin idästä paljon kasetteja tuliaisina. Eli se on hyvin vanha tulkinta siitä mikä on omaa käyttöä ja mikä ei. Jostain VHS kaseteista tuon määrän vielä jotenkin ymmärtää. Sehän on iso muovikassillinen tavaraa. CD/DVD aihiota taas menee isoon muovikassiin toista sataa. Muutosta tuohon määrään tuskin tulee kovinkaan pian.

    Parempi ratkaisu olisi jos koko kasettimaksusta luovuttaisiin ja kilpailu vapautettaisiin suomessa tyhjien aihioiden osalta. Artisteille kuuluvat korvaukset voitaisiin maksaa verovaroista. Tämä olisi kansantaloudellisesti paljon parempi ratkaisu. Mitä järkeä on riistää suomalaisia ATK-yrittäjiä täysin epäoikeudenmukaisella maksulla, joka syyllistää jokaisen tyhjän CD/DVD aihion ostajan musiikin ym tekijänoikeuden sisältävän materiaalin käryttäjäksi.

    Kasettimaksuhan perustuu siihen että meille on laissa annettu lupa varmuuskopioiden tekemiseen omaan käyttöön (tekijänoikeuslaki). uusi tekijaänoikeuslaki taas on kieltämässä kopioinnin omaan käyttöön jos samalla kierretään kopiointisuojaus. Tämä taas tarkoittaa sitä että nykyään on mahdollista sisällyttää kopiointisuojaus audio-levyihin (DVD-levyissä se on aina ollutkin) jolloin on täysin artistin omassa päätösvallassa laittaako kopiointisuojauksen vai ei. Tällöin koko peruste kasettimaksulle on täysin aiheeton ja se pitäis poistaa. Tätä tuskin tapahtuu koska se on iso tulonlähde TEOSTOn toiminnalle.
     
  17. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Minulla on tuosta asiasta hieman erilainen käsitys. Tutkin noita Teoston sivuja ja löysin seuraavaa:

    "Teosto edustaa lähes 15 000:ta kotimaista tekijää. Ulkomaisia tekijöitä, joita Teosto edustaa, on noin 2 miljoonaa."

    Tuon mukaan Teosto siis edustaa myös ulkomaisia artisteja. Lisäksi sivuilta löytyi seuraava lause:

    "Kerätyt korvaukset Teosto tilittää musiikin tekijöille kotimaahan ja ulkomaille."

    Tuosta saa kyllä sen käsityksen, että teosto tilittää noita kasettimaksujaan ym. tulojaan myös ulkomaille.

    Olen täysin samaa mieltä siitä, että kilpailu pitäisi suomessa tyhjien levyjen osalta vapauttaa. Kasettimaksu tulisi poistaa kokonaan. Se miten Teosto korvaisi tulonmenetyksensä on Teoston ongelma. Tällä hetkellä Teosto toimii kuintenkin väärin repiessään tuloja sellaisten ihmisten selkänahasta, jotka eivät ole millään tavalla velvollisia maksamaan mitään kasettimaksua jollekin Eminemille. En minä ainkaan halua, että minun tekemästäni kotivideosta tai muusta omakustannusnauhoituksista menee centtiäkään mihinkään Gimmelin tai muun höpö artistin taskuun.

    Tottakai esiintyvien taiteilijoiden pitää saada tekemästään työstä korvaus, mutta tämä kasettimaksu ei ole kuitenkaan se oikea tai oikeudenmukainen tapa. Minä lähinnä kaipaisin oikeudenmukaisuutta Suomeen tässä asiassa, taitaa vaan olla niin että herrat jotka näistä asioista päättävät, eivät korvaansa lotkauta tässä asiassa - eihän se ole heidän pussistaan pois ja vaikka olisikin niin taitaa olla sen verran paksu pussi ettei muutamat levyaihiot paljon paina.

    Opiskelijana sitä joutuu katsomaan aika tarkkaan mihin rahansa pistää. Sitten kun sitä huomaa tälläisen epäkohdan että jonkin tavaran hinta on pahimmillaan moninkertainen johonkin muuhun maahan verrattuna, niin sitä alkaa asiaa tutkimaan ja ihmettelemään mistä moinen johtuu. Sitten kun huomaa että hinnasta joku vetää tälläisella epäoikeuden mukaisella tavalla välistä, niin ainakin minulla alkaa mennä mittarit punaiselle - sitä rupeaa miettimään keinoja miten saada kierrettyä tuollaisia maksuja ja tehtyä Teostolle mahdollisimman paljon hallaa.


     
    Viimeksi muokattu: 27.10.2003
  18. peraWare

    peraWare Regular member

    Liittynyt:
    05.06.2002
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Se minua kaikista eniten ihmetyttää, että mihin lakiin teosto tällä perinnällä tukee niin miksi juuri musiikin tekijät saavat näistä korvauksia. Miksei ne rahat mene myöskin ohjelmoijille (mitä minäkin edustan), graafikoiden, näyttelijöille, kirjojen kirjoittajille yms. Kyllähän edellämainittujen työntekijöiden leipää se myös kaventaa sillä samalla perusteella millä musiikintekijöidenkin.
     
  19. Adder_78

    Adder_78 Guest

    Kyseessä on varmaankin teostomaksu eikä kasettimaksu josta osa menee ulkomaalaisille artisteille? Suurin osa artisteille menevästä kasettimaksu potista menee varmaankin suomalaisille. Mutta noin puolet rahoista menee teoston kassaan. Nekin rahat säästyisi kun tilityksen hoitaisi valtio eikä erillinen laitos jonka toimintaa rahoitetaan suurelta osin tuolla kasettimaksulla.
     
  20. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Tekijänoikeuslaissa sanotaan:

    "Korvaus teoksen kappaleiden valmistamisesta yksityiseen käyttöön
    26 a§
    Milloin yleisön keskuuteen levitettäväksi valmistetaan tai tuodaan maahan ääni- tai kuvanauha taikka muu laite, johon ääni tai kuva voidaan tallentaa ja joka soveltuu radiossa tai televisiossa lähetetyn taikka ääni- tai kuvatallenteella olevan teoksen kappaleen valmistamiseen yksityiseen käyttöön, valmistajan tai maahantuojan on suoritettava laitteen esitysajan perusteella vahvistettava maksu käytettäväksi korvauksina sanottujen teosten tekijöille sekä tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin. Korvaukset maksetaan tekijöille lukuisia korvaukseen oikeutettuja tietyn alan suomalaisia tekijöitä edustavan järjestön välityksellä.

    Sen, joka tarjoaa jälleenmyytäväksi 1 momentissa tarkoitetun valmistajan tai maahantuojan myymän laitteen, on 26 b §:ssä tarkoitetun järjestön kehotuksesta osoitettava, että laitteesta on suoritettu maksu. Jos maksua ei ole suoritettu, jälleenmyyjän on suoritettava maksu. Tällä on kuitenkin oikeus vaatia suorittamansa maksu valmistajalta tai maahantuojalta.

    Opetusministeriö vahvistaa vuosittain maksun suuruuden neuvoteltuaan 1 momentissa tarkoitettuja valmistajia ja maahantuojia sekä tekijöitä edustavien järjestöjen kanssa. Maksu tulee vahvistaa suuruudeltaan sellaiseksi, että sitä voidaan pitää kohtuullisena korvauksena teosten kappaleiden valmistamisesta yksityiseen käyttöön. "

    Ja tuossa vielä viitattiin lainkohtaan 26 b§, joka kuuluu:
    "Maksun perii lukuisia suomalaisia tekijöitä edustava järjestö, jonka opetusministeriö on tähän tehtävään hyväksynyt määräajaksi, enintään viideksi vuodeksi. Hyväksymisen edellytyksenä on, että järjestö sitoutuu käyttämään opetusministeriön ja järjestön vuosittain sopiman osan maksun tuotosta tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin opetusministeriön hyväksymän maksuvarojen käyttösuunnitelman mukaisesti."

    Laki löytyy kokonaisuudessaan esim. Finlexistä, ellei jollakulla satu olemaan lakikirjaa käsien ulottuvilla.
     
  21. TVH

    TVH Member

    Liittynyt:
    19.03.2003
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kun kerran meillä on kasettimaksukin niin Teosto tai joku vastaava voisi puolestani säätää myös paperimaksun. Onhan perusteltavaa että myös paperille tehdään laittomia kopioita esim. kirjoista. Esimerkiksi A4-arkit velotettaisiin 1 sentti/arkilta , A3 arkit 1,30 senttiä ja niin edelleen. Lisäksi taidemaalauksiin käytettävän erikoispaperin paperimaksu olisi 10€ arkilta, voihan nimittäin olla että joku kopioi niihin jonkun toisen maalaaman taulun. Myös vessapaperimaksu olisi perusteltu, esimerkiksi 0,20€ palalta, koska voihan olla että joku pyyhkäsee siihen palaan juuri samanlaisen vanan takapuolestaan kuin Teoston herrat aamukahvin jälkeen. Vastaisi taiteelliselta arvoltaan nykyajan huuhaa-'artisteja' vallan mainiosti, sitäpaitsi.
     

Jaa tämä sivu