Kyselisin sellaista, kun otin toisen sivun kotelosta irti ja pistin yleismittarin prosessorin siilille ja siitä mittasin ja samalla kahdella eri ohjelmalla SpeedFast ja Everest Home Editionilla.. Sekä samalla kuormitin prosessoria 50% noin 30min ajan.. Niin sain seuraavanlaisia arvoja prosessorin lämmöille.. SpeedFast: 52 Everest: 52 Mittari: 43 Bios: 62 Mistähän toi bios arvo voi noin paljon heittää.. Kone ei ole kaatuillut eikä muutenkaan ole juminut.. Tietty arvot on vielä suurempia, kun kotelo on kiinni ja ilman lämpötila suurempi.. Prosessori ja emolevy ovat: AMD Athlon XP, 2800+ (2066 MHz 12.5 x 165) Asus A7V8X-X Ps. Kiitoksia vastanneille..
Nita lämpötila mittareita on monta ja eripaikoissa. Myöskin sensorin ilmoittamien arvojen tulkinnassa on aina jonkin verran heittoa. Mittari näyttää alhaisinta koska siili ei ole yhtä kuuma kuten prosessorin ydin, speedfanin ja everestin tuottama arvo on varmaankin socketin alla olevasta ilmaisimesta. Samoin BIOSin arvo, kun muistaakseni AXP prosessoreissa ei ollut lämpötila anturia prosessorin ytimessä. Luottaisisin BIOS:in arvoon eniten, vaikka joskus biossitkin ilmoittavat lämmöt väärin.
Mikä cooleri prosessorilla? Itselläni oli ennen xp 3000+ boxed coolerilla noin 61 idlene, rasituksessa lähelle 70. Eli kyllä se vakaana pysyisi vaikka olisi 62 tai reilusti päälle. Kumma kyllä että 10 asteella heittää biossin ja Speedfanin välillä... Eikö speed fanin yksikään lämpötila näytä edes lähelle 60? Meinaan joskus saattaa näyttää sekaisin mm. kopan ja piirisajan lämpötiloja prosessorin lämpötilojen kanssa, ainaki itselläni vanhassa emossa oli tuo ongelma.
Ei näytä yksikään arvo SpeedFan:issa lähelle tota 60 astetta.. Suurin arvo on just toi 52.. Ittelläni on myös boxed malli.. Ja helle päivinä lämmöt kävivät biossin mukaan jopa 73 asteessa..???
Ei tuo 73 ole mitenkään mahdoton, tosin alkaa olla jo siinä rajoilla koneen vakauden kannalta. Ja kuten todettu, biossin lämpötilatkaan eivät aina ole täysin tarkkoja. Jos koneesi tuntuu täysin vakaalta vaikka lämmöt nousevat niin tuskin on syytä huoleen. Tietääkseni xp 2500-3200 prosessorit voivat vahingoittua vakavasti vasta lähemmäs 80 asteen lämpötilassa.. Noin 30 euron coolerilla saisit kyllä laskettua prosessorin lämpöjä huomattavasti. Itselläni pysyy tuo xp 3000+ noin 15 astetta huoneen lämpötilan päällä kun kotelo auki. Coolerina Zalmanin CNPS7000B-Cu. http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.asp?idx=141&code=005009
Ei kannata skitsoilla liikaa niitten lämpöjen kanssa, kyllä se käyttiskin jumittaa ennen kuin prossu hajoaa. Useimmissa emoissakin on lämpösuoja mikä katkaisee virrat kun prossu kuumenee liikaa. Varmimmin saa prossun hajoamaan (hitaasti kylläkin) kun sammuttelee ja käynnistelee konettaan monta kertaa päivässä. Suuret lämpötilaerot ovat myrkkyä näille nykyprossuille.
Tuo sammuttelu on vain välillä vähän pakko jos peli tms. ohjelma jumittaa, niin ei siinä voi muuta kuin pistää virrat pois, yöksi sammutan aina muutenkin. Kuka tietää Speedfanista eli mikä lämpö on mitäkin: Temp1: 42 Temp2: 40 Local: 32 Remote: 24 HD: 35 (no tämän tiedän) Rasituksessa näyttää tuo Temp2 olla korkein ja Temp1 seuraa lähellä.
kyll noin 50-60 on normi lämmöt jos on 32 bittini, mut jos on 64 bittine nii sit normi lämmöt on siihä 35-45... ittelläni on 41 rasituksess...
Hassua, miten erilaisia lämpöjä saadaan samalla prosessorilla. Itselläni myös boxed Athlon XP 3000+ ja maksimissaankin on lämmöt loadissa 55 astetta, eli silloin kun kaikki coolerit on väännetty mahdollisimman hiljaiselle (lue: äänetön). Kun hyrrät pistää kunnolla pyörimään, lämpö on max. n. 45..
Eikä niitä antureita ole kalibroitu ja niiden sijaintikin voi vähän vaihdella (paitsi tietysti prossun sisäisen), eli ei kahden eri koneen lämpöjä voi ihan tarkasti vertailla.