Uuden koneeni P4-prossun käyttöjännite oli asetettu BIOSista 1,4 volttiin. Kuumeni kovasti, joten kokeilin laskea jännitettä 0,1 voltilla ja heti käy prossu paljon viileämpänä. Voiko jännitteen laskulla olla haitallisia vaikutuksia, jos kaikki näyttää kuitenkin toimivan? Kuinka alas jännitettä voi laskea? Entä voiko prosessoria alikellottaa, vaihtaa pienemmän kertoimen kellon ja prossun välille? Hiljaisuus ja viileys olisi tärkeämpää kuin maksimaalinen teho.
Laskemalla voltteja lasket samalla prossun tehoa. Mielummin kannattaisi miettiä jäähdytystä paremmaksi. Eli minkälainen on tämänhetkinen prossun ja kotelon jäähdytys ja kuinka kuumana se prossu oikein käy?
Jos kellotaajuus ei muutu, miten prosessorin laskentateho voi alentua? Jäähdytyksen parantaminen maksaa - jos huipputehoa ei tarvita niin kellotaajuuden alentaminen voi riittää koneen hiljentämiseksi ja viilentämiseksi.
Prossun laskentateho ei muutu miksikään voltteja säätäessä, mutta sen prossun toimivuuteen se vaikuttaa. (ainakin näin sen oon käsittäny... korjatkoon joku jos ihan hakoteillä on) Kyllä niitä voltteja varmaan hieman kärsii tiputtaa, mutta itse kyllä miettisin tuota jäähdytystä mielummin paremmaksi. Kuinka kuumana se prossu nyt sitten edelleenkin käy?
Kyllä vcoree voi laskea niin paljon kuin pystyy, niin kauan kuin kone pysyy vakaana. Ei volltien laskeminen vaikuta tehoihin millään tavalla.
Ei vaikuta tosiaan tehoihin, mutta vakauteen sitäkin enemmän. Eli aja jotain MuroPI:tä tai Primen torture testiä alennetuilla volteilla ja katso onko vakaa. Jos kaikki toimii, niin ei ole mitään syytä miksi ei ajaisi alennetulla jännitteellä.
Voi tosiaan laskea, jolloin tehonkulutus tippuu, eikä laskentatehoon ole vaikutusta. Jossain tulee vastaan raja, että joku osa prossusta ei enää toimikaan, ainakaan täydellä kellotaajuudella. Periaatteessa sekoilusta kai voisi seurata jotain harmiakin, esim. kiintolevylle kirjoitettaessa ei ole hauskaa, jos bitit menevät väärin. Alikellotuskin onnistuu, ellei kyseinen prossu sitä jotenkin estä (kerroinlukko). Myös väylän taajuutta muuttamalla prossun kellotaajuuden saa tippumaan. Itselläni on olohuoneessa 1.4 GHz:n Athlonin väyläkello tiputettu 100 Hz:stä 66:een eli n. gigahertsiseksi, mikä riittää leffojen katseluun ja lasten peleihin oikein hyvin.
Oliko taajuuden pudottamisen taustalla koneen hiljentäminen vai jokin muu syy? Auttoiko 1,4 -> 1 GHz paljonkin?
Laskemalla voltteja lasket samalla prossun tehoa. Ei pidä paikkaansa,pkaksp,kuten seuraavassa viestissäsi totesitkin itse. Vcore:n voltit vain mahdollistavat CPU:n käytön joko täysillä,ylikellotettuna tai alikellotettuna,mutta vain väylää laskemalla tai nostamalla voi tehoja muuttaa kaikissa mahdollisissa tapauksissa.
...tai kerrointa muuttamalla. A64:ssa kerroin on lukittu vain ylöspäin, FX malleissa ei ole kerroinlukkoa ollenkaan.
Auttoi n. 5 astetta - koppa on matala ja muutenkin tilavuudeltaan pieni, joten piti vähän rajoittaa sisustan lämpenemistä. Prossun (dynaaminen) tehonkulutushan riippuu kellotaajuudesta, piirin kapasitansseista, käyttöjännitteen neliöstä (f*C*V^2) ja tietenkin siitä, montako poerttia piirissä on toiminnassa, joten käyttöjännitteen lasku ja kellotaajuuden pienetäminen ovat ne mahdolliset vaikuttamiskeinot. Itse en ole viitsinyt ruveta kokeilemaan jännitteen laskua, vaikka sillä luultavasti vielä pari astetta pienempiin lämpöihin pääsisikin.
Just meinasin sanoa samaa ^^ Mukava tietää että täällä pyörii ammattilaisiakin - toinen vaihtoehto on sähköfysiikan oppinut.
Zapetu:...tai kerrointa muuttamalla. A64:ssa kerroin on lukittu vain ylöspäin, FX malleissa ei ole kerroinlukkoa ollenkaan. Kirjoitin,että kaikissa tapauksissa(siis kaikissa prossuissa ja ainakin nykyisissä emoissa) voi väylää muuttamalla kellottaa;toki kerrointa muuttamalla voi joissakin...