Tarttis koneeseen lisää tilaa ja ajattelin ostaa kovalevyn. Pitääkö kovalevyn olla ulkoinen vai sisäinen? mikä ero niillä käytännössä, ts. kumpi niistä olisi helpompi asentaa/käyttää..? 100-150gb olisi sopiva extra. Kone on: micromaxx intel(r) Pentium(r) 4 cpu 2.4ghz Win xp pro sp2... ja mitähän vielä..
Ulkoinen kovalevy on paljon hitaampi ja soveltuu yleensä vain tallennukseen. Ulkoinen on hivenen helpompi asentaa vaikka sisäisenkin kyllä saa pahinkin mämmikoura asennettua. Ero on lähinnä siinä että ulkoisen asentaminen ei vaadi kovalevyn ruuvaamista paikoilleen. Muuten toimii samalla tavalla, kovo paikalleen, piuhat kiinni, kone päälle ja formatointi ja/tai osiointi käyttöjärjestelmän puolella.
Kiitos! Uusi kovo olisi tulossa musiikkia, elokuvia ja editointiasemani tilantarvetta varten. Tarkoittaako hitaus ja soveltuvuus tallentamiseen sitä, että esimerkiksi elokuvien katseluun ulkoinen ei ole hyvä, vai onko vaikutusta? Sisäinen ilmeisesti tumpataan tuohon alkuperäisen alapuolelle ja sit piuhat kiinni?
Itselläni ei ulkoista ole niin en tarkemmin tuosta nopeudesta tiedä. Mutta mikäli sekä ulkoinen kovalevy ja oma koneesi tukee joko USB2.0:aa tai firewire(firewire == IEEE 1394) niin nopeuden kyllä pitäisi olla leffojenkin katseluun riittävä.
Joo, kyllä etupaneelista pari firewire paikkaa löytyy. Voisi se ulkoinen sitten olla mulle sopiva kun käyttötarve tosiaan on ainoastaan viihteellinen. Nyt vaan tutkimaan hintoja ja malleja... Neuvoja ja vinkkejä saa kaikki vapaasti laittaa lisää =) Kiitos edit: Mites IDE ja SATA väylä? Niiden merkitys/tarkoitus ei ole mulle vielä selvillä?
IDE on tekniikalta PATA eli Parallel ATA ja SATA on Serial ATA. PATA on vanhempaa tekniikkaa ja SATA uudempaa. Kovot on muutan samoja, mutta liitännät on eri. Emolevyn manuaali kertoo mikä sopii sun koneeseen. PATA käyttää leveitä lattakaapeleita ja SATA kapeita kaapeleita.
IDE on se perinteinen, mutta pikkuhiljaa pois jäävä väylä, myös rinnakkais-ATA:ksi joskus sanottu, joka on uusilla emoilla enää lähinnä CD/DVD-asemia varten. SATA eli sarja-ATA on uudehko väylä, joka käytännössä korvaa IDE:n täysin ainakin kiintolevyjen kohdalla. Ongelmana voi joskus olla, että käyttis ei osaa buutata SATA-levyltä ilman erillisiä korpulta ajettavia ajureita, mutta uusilla emoilla tämäkään ei liene ongelma. Alkuperäinen SATA 150 on suunnilleen yhtä nopea kuin nopeimmat IDE:t, SATA 2 ("300") on väylänä nopeampi, mutta koska kovalevyt ovat yhtä hitaita ja muodostavat pullonkaulan, ei nopeusetua käytännössä ole. Ulkoinen levy on kätevä, jos haluaa tehdä varmuuskopioita tai siirtää suuria tietomääriä koneesta toiseen. Sisäinen asema on kuitenkin halvempi ja käytännössä helpompi, sillä se käynnistyy aina samalla kun konekin eikä mitään erillisiä virtalähteitä tai johtoja tarvi vedellä ympäri pöytää. Itselläni on parin sisäisen aseman lisäksi LaCie:n 500 gigainen ulkoinen levy, joka toimii kyllä FireWiren ja USB:n kautta juuri niin kuin on luvattukin, ei mitään pahaa sanottavaa. Edit: Typo + pahoitteluni hitaudesta johtuvasta toistosta.
Kiitos kaikille. On vaan hieman liian vaikeatajuista osa neuvoista =) Mutta, auttaako nämä everestillä poimitut tiedot auttamaan mua vieläkin paremmin? IDE-ohjain Intel(R) 82801BA Ultra ATA Storage Controller - 244B Levyasema ST380020A (80 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100) Optinen asema MITSUMI CR-48XCTE (40x/20x/48x CD-RW) Optinen asema PHILIPS DVDR1640P (DVD+R9:2.4x, DVD+RW:16x/4x, DVD-RW:8x/4x, DVD-ROM:16x, CD:40x/24x/40x DVD+RW/DVD-RW) SMART-kiintolevyn tila OK tais tulla vähän turhaakin mukaan =)
Noista sun tiedoista päätellen sulla olis IDE(PATA) väylät joissa on liitettynä yksi Seagaten 80G kovo ja kaksi optista asemaa. Yhteen IDE väylään voi liittää kaksi IDE laitetta joten tilaa on toiselle kovolle kuhan saat sen johonkin kiinni ruuvattua ja IDE kaapelin jossa on kahdelle kovolle liittimet.
Ulkoisten USB-levyjen hitaudesta täytyy sanoa sen verran, että leffojen katselu toimii normaalisti sekä USB 2.0 että myös vanhemmalla 1.1:llä. Samoin cd/dvd-poltto. Joten kyllä se datavirta tulee ihan riittävää vauhtia. (ainakin 7200rpm levyillä) Isompien tiedostojen siirto sensijaan on USB:tä pitkin huomattavasti hitaampaa. Muuten yhdyn kyllä edellisiin siinä, että mikäli kyseessä on pöytäkone, on sisäinen halvempi ja käytännöllisempi vaihtoehto.
Näistähän alkaa jossain vaiheessa itsekin jo tajuamaan kun teitä kuuntelee=) Joo, kotelon sisällä on paikka kovolle, joten taidan nyt sittenkin taipua sen sisäisen puolelle. Kiitos kaikille taas kerran!