1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Digivideokamerasta tietokoneeseen siirto ja erilaiset formaatit

Viestiketju Digivideo-ongelmat ja -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Antti80 06.07.2005.

  1. Antti80

    Antti80 Guest

    Noniin, nyt on ensimmäinen digivideokamera ostettu. Kyseessä on Canonin MV790, joka tallentaa kuvaa (mini)DV-kaseteille. Olen tutustunut eri digivideosaitteihin, mutta kuitenkin olisi pari aloittelijan kysymystä vielä:

    1.Latasin DVIO v1.32 softan. Kuitenkaan en sillä saa siirrettyä mitään tietokoneelleni, koska digivideokamerani luo (firewireä pitkin) "oman tietokoneen" alle omanlaisen kuvakkeen jota DVIO softa ei löydä omasta resurssienhallinnasta. Mikä avuksi?

    2.Windowsin omalla "movie maker" -softalla kuitenkin saan siirrettyä/nauhoitettua materiaalia digivideokameran kasetilta koneelle. Sinänsä ihan jees softa, mutta miksi se tallentaa korkeintaan NOIN 300x250 resoluutiona? Aivan älyttömän pieni!

    3.Tuo resoluutio (vai pitääkö jostain bit rateista puhua!?) on älyttömän alhainen muissakin softissa. Mihin muotoon kannattaa tallentaa tai siis konvertoida videoleike, jotta sen resoluutio tai mikä lie olisi mukavan iso ja ETENKIN että kuvanlaatu olisi erittäin hyvä?? ...Ja kun lopuksi videoleike on hyvä laatuinen niin sen voisi sitten dvd-levylle polttaa. Kai 60min pätkä mahtuu 4,7 gigan dvd-levylle niin että kuva on hyvä laatuinen, (vaikkakin olisi lisännyt omia valikoita ja musiikkia mukaan)

    Iso kiitos kaikille, jotka jaksavat valistaa amatööriä...Mutta kysymällä oppii ja tästä se lähtee! :)
     
  2.  
  3. n_r

    n_r Regular member

    Liittynyt:
    01.03.2004
    Viestejä:
    908
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    DV_IOsta en tiedä kun itse käytän scenalyzeriä. Ja suoraan kamera on aina sieltä löytynyt alasvetovalikosta.

    No joo, tuo Movie maker siirtää videon ilmeisesti DV-AVI:na mutta näyttää sen vain 352x288 kokoisena? Jossain oli joku kruksi tuohonkin hommaan josta sen saa muutettua näyttämään 720x576 kokoista kuvaa joka siis on DV-kameran kuvan resoluutio. Nämä siis mutua, taisi liittyä microsoftin DV-kodekkiin? Kodekkejahan on saatavina usealta valmistajalta.

    Ja digivideokameraltahan ei kannata tuoda muuta kuin sitä natiivia DV-kodekilla pakattua AVI:a, eli DV-AVI:a ;-)

    Tuohon 3 kohtaan liittyen DVD:lle tallentamiseen hyvälaatuisena, niin siihen vaikuttaa pienimmätkin kohinat ja vispaamiset kuvatussa materiaalissa.
     
  4. Japsu1

    Japsu1 Active member

    Liittynyt:
    05.09.2003
    Viestejä:
    2,563
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Movie Makerissä on hämäävästi tuo eka valinta jossa sanotaan "Paras laatu tietokoneessa toistamista varten" ja siinä tosiaan näyttää olevan tuo 320x240 resoluutio. Mutta jekku on siinä että jos tahdot hyödyntää DV-kameran laatua ja tuoda videosi editoitavaksi parhaalla laadulla, eli DV-avina ja 720x576 resolla, niin sinun pitää tuossa ruksata "Digitaalinen laitemuoto (DV-avi).
    Tämän DV-avin joudut sitten viemään johonkin toiseen ohjelmaan jos haluat DVD-levyä tehdä.

    Toisaalta on tänä päivänä turha käyttää monta eri ohjelmaa kun yhdelläkin voit helposti ja selkeästi tehdä kaiken tarpeellisen.
    Siirto kamerasta koneelle, editointi ja poltto DVD:lle valikoineen tai tarvittaessa siirto takaisin nauhalle, kaikki hoituu helposti yhdellä ja samalla ohjelmalla. Esim. Pinnaclen Studio 9, Adobe Premiere Elements, Magix Movie Pro jne. pystyvät kaikki tuohon.

    http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/205396

    http://www.digivideo.fi/content/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=43



     
  5. Antti80

    Antti80 Guest

    Kiitos molemmille hyvistä vinkeistä!
    Ratkaisevaa oli juuri tuo, että siirrän materiaalin kamerasta tietokoneeseen DV-avina. Softalla ei ilmeisesti ole väliä, koska tuo DV-avi on aina sama ja paras!

    4.DV-AVI NTSC (25 mbps)
    DV-AVI PAL (25 mbps)
    Mitä eroa näillä? Reso taisi olla vähän eri...

    5.Tein 30 sekunnin pätkän ja movie makerilla tallensin sen avi-muodossa. Siitä tuli jopa 125 megan kokoinen. Herää kysymys, että miten saan sitten 60 min pätkän tallennettua 4,7 gigan dvd-levylle niin, että kuva on hyvä laatuinen ja mukana on mun omia editoituja efektejä ja musiikkia... Kaipa sen sitten eri formaateilla saa pakattua ja ehkä ei tarvii ihan koko 60 minuuttia tunkea yhelle dvd-levylle.

    6. Sitten kun olen matskun dvd-levylle polttanut niin miltä kuva näyttää televisiossa (esim. 28 tuuman)? Jos laittaa kameran piuhoilla kiinni televisioon ja kattelee niin kuvahan on televisioruudun kokoinen ja todella hyvä laatuinen. Kun taas siirtää materiaalin koneelle niin se on "vain" 720x576 resoinen siis aika pienehkö. Eli miten siis poltettu dvd näyttää materiaalin isossa televisiossa?


    Joo, pitää varmaankin ostaa tuo Pinnaclen Studio 9 niin pääsee itseopiskelemaan ja testailemaan eri juttuja...
     
  6. feriluce

    feriluce Member

    Liittynyt:
    23.06.2005
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    [bold]4:[/bold] PAL on televisio standardi joka on käytössä mm. euroopassa. NTSC on puolestaan käytössä mm. tuolla rapakon takana jenkeissä. Oikea valinta on siis: DV-AVI PAL (25 mbps).
    [bold]5 & 6:[/bold] DV-avi vie tilaa n. 13GB/tunti. Mikäli editoitu materaali halutaan DVD:lle, täytyy se pakata jollain ohjelmalla mpeg2 ja polttaa sitten DVD:lle.
    Kuten yllä mainittu, jotkut editointiohjelmat osaavat tämän suoraan. Pakattaessa materiaali mpeg2:ksi laatu kuitenkin huononee alkuperäisestä DV-laadusta, joten paras tapa säilöä leikattutuotos on työntää se takaisin nauhalle DV-laatuisena. Tätä varten kamerassa pitää olla DV-in.

    EDIT: kiritotus viruheet
     
    Viimeksi muokattu: 07.07.2005
  7. Japsu1

    Japsu1 Active member

    Liittynyt:
    05.09.2003
    Viestejä:
    2,563
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Kuten Feriluce kertoi niin vain DV-avina säilöttynä voidaan materiaali arkistoida parhaalla laadulla jotta sitä voisi myöhemminkin hyödyntää tinkimättä laadusta. Tosin tuossa Canonin MV790 kamerassa ei ole DV-in liitäntää joten sikäli homma menee vaikeaksi, DV-avi muodossa kun videota on hankala säilyttää koneella suuren tiedostokoon vuoksi ja DVD-levylle sitä mahtuu Data-muodossa vain n. 20 min/levy.

    DVD-video taas on MPEG2 muotoon pakattu esitysformaatti jota ei kannata yrittää käyttää "varmuuskopiona", siihen se ei ole kovin hyvä ratkaisu juuri tuon pakkauksen sekä huonon editoitavuuden vuoksi.
    Nuo ohjelmat kuten esim. Studio 9 osaavat pakata tarvittaessa usean tunninkin materiaalin DVD:lle mutta laatu heikkenee mitä enemmän yrittää samalle levylle mahduttaa. Silti käytännössä vähintään 60 min (yleensä enemmän) DV-videota saa helposti pakattua niin hyvänlaatuisena että tavallisessa 28" telkkarissa on vaikea erottaa onko kyse DV-avista vaiko DVD-levystä. Tosin paljon riippuu myös alkuperäisen kuvamateriaalin laadusta...
     
    Viimeksi muokattu: 07.07.2005
  8. Antti80

    Antti80 Guest

    Kiitos Feriluce ja Japsu1!

    No nyt vihdoinkin selvisi mitä käytännön hyötyä tosta DV-in liitinnästä olisi ollut. :)

    Ok, tuo on hyvä asia!

    ...Ja ei muuta kuin opettelemaan. Jatkokysymyksiä voi taas jossain vaiheessa tulla. :)
     
  9. Jukkka

    Jukkka Member

    Liittynyt:
    08.07.2005
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tilasin netistä Panasonicin NV-GS17 digivideokameran, mutta sen mukana ei tullut usb-kaapelia eikä dv-kaapelia eikä mitään cd-romia. Tarkoitukseni olisi nimenomaan laittaa kuvauksia koneelle ja editoida niitä. Onnistuuko se ylipäätänsä tällä kameralla, vai tilasinko ihan vääränlaisen? Koneeltani löytyy Pinnacle Studio 9 hoituuko homma sillä, ja millaisen kaapelin tarvitsen?
     
  10. Antti80

    Antti80 Guest

    Yritänpä vastata Jukalle, korjatkaa viisaammat jos tarpeen.
    Ilmeisestikin kamerasi on samaa tasoa kuin minulla ja varmastikin onnistuu kuvan siirtäminen tietokoneelle. Löydät varmasti pienen DV-liitoskohdan kamerastasi!? Minunkaan kameran mukana ei tullut johtoa, mutta myyjä opasti ja myi parilla kympillä muistaakseni tuollaisen "dv-firewire" -johdon. Eli toinen pää kameran dv-liittimeen ja toinen pää tietokoneen firewire-liitäntään. (Vanhoissa koneissa ei ole firewirea. Itsekin ostin pci-paikkaan liitettävän firewire-kortin 30 kympillä). Ilmeisesti samanlaisia johtoja on joissa toista päätä ei laiteta firewire-liitäntään vaan usb-liitäntään. Firewire yhteys on kuitenkin nopeampi. Sellainen pitää ostaa, jos ei tullut kameran mukana. Otat vaikka kameran mukaan ja menet jonkun panasonic laitteiden jälleenmyyjän luoksi ja kerrot minkälaisen piuhan tarvitset käyttöösi. Varmasti tietävät.

    Tuskin mitään cd-romia kuului edes pakettiin mukaan, vai mitäköhän tarkoitit. Sinulla on tuo Pinnacle Studio 9 niin sillä onnistuu kaikki, eli siirrät datan kamerasta koneeseen, editoit ja vaikka poltat editoidun materiaalin dvd-levylle.

    Kun luet näitä aikaisempia viestejä niin sieltähän voit poimia hyviä ideoita ja vinkkejä, joita minäkin tarvitsin.
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 08.07.2005
  11. Jukkka

    Jukkka Member

    Liittynyt:
    08.07.2005
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Haittaako se kun ei ole mitään ajureita, eikä netistä löydy tähän malliin?
     
  12. Antti80

    Antti80 Guest

    Siis mitään ajureita ei tarvita, kun siirrät dataa kamerasta koneeseen. Erilaisilla (ilmais)softilla onnistuu siirrot, kunhan vain kamerassa on se DV-liitäntä, eli/siis pitää tukea ulostuloa. Ja kun sinulla tuo Pinnaclen softa niin sillä onnistuu kaikki mitä tarvitset/haluat tehdä, ilman mitään ajureita.
     
  13. Japsu1

    Japsu1 Active member

    Liittynyt:
    05.09.2003
    Viestejä:
    2,563
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Antti jo kertoi tärkeimmät tuossa. Lisähuomautuksena että mitään USB-piuhoja ei kannatta tähän videon siirtoon kokeilla, niistä ei tule muuta kuin harmeja. Samoin DV eli firewireliitännän tarvitsemat ajurit sisältyvät valmiiksi Windowsiin versioissa 98SE, ME, W2000 sekä XP joten mitään kamerakohtaista ei tarvitse videon siirtoa varten asennella. En ole itse edes oman Panasonicin mukana tullutta romppua ottanut paketista koska esim. stillkuvia varten minulla on erikseen kortinlukija ja webkameratoimintoon ei kannata kallista videokameraa yrittää valjastaa kun sitä varten löytyy helpompiakin konsteja.

    Lisäksi sinun ei kannata sekoilla noilla ilmais-softilla koska Studio 9:lla hoituu kaikkein helpoiten koko homma. Eihän ohjelmassa ole kuin 3 eri kohta jota tarvitse käyttää, 1) CAPTURE eli videon kaappaus koneelle, 2)EDIT eli videon editointi ja tarvittavien valikoitten teko sekä 3)Make Movie eli valmiin tuotoksen renderöinti ja poltto.

    Helppoa kuin mikä verrattuna "alan harrastajien" värkkäämiseen useilla eri kryptisillä ilmais-softilla joissa kaikissa on säädettävä kaiken maailman asetukset ennen kuin alkaa tulla mitään valmista.;-)
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2005
  14. Jukkka

    Jukkka Member

    Liittynyt:
    08.07.2005
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitoksia, eiköhän se tästä!
     
  15. Jukkka

    Jukkka Member

    Liittynyt:
    08.07.2005
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tossa Pinnacle Studion loppuvaiheessa kun tallennetaan tuotos johonkin muotoon, niin tarkoittaako tuo AVI DV VIDEO ENCODER sitä dv-avia, mistä aikaisemmin oli puhe, silla tavallako se kannataa tallentaa, jos haluaa näyttämään parhaalta?
     
  16. Japsu1

    Japsu1 Active member

    Liittynyt:
    05.09.2003
    Viestejä:
    2,563
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Kyllä, sitä se tarkoittaa.
     
  17. anssi1989

    anssi1989 Member

    Liittynyt:
    27.10.2005
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Miten saan Firewire-kaapelilla kuvaa kaapatessani poistettua "lomitus"-toiminnon, eli ärsyttävät vaakaviivat jotka ilmenevät varsinkin nopeassa sivuttaisliikkeessä?

    Pyytäisin nopeaa vastausta..
     
  18. n_r

    n_r Regular member

    Liittynyt:
    01.03.2004
    Viestejä:
    908
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ilmeisesti siis katsot tuotoksiasi tietokoneen ruudulta, koska ainakaan itsellä noita vaakaviivoja ei näy DVD/TV yhdistelmällä katsottaessa.

    Tuohonhan auttaa deinterlace täppä joka löytyy kaikista (?) editointi softista (kodekeista) joita itse olen kokeillut. Jos ei muuta, niin virtual dubilla ja smart deinterlace filtterillä. Eli siis käytännössä vaatii uudelleen rendauksen jos tosiaan siirrät FW:tä käyttäen etkä lennossa muunna vaikka MPEG2:ksi tms.
     
  19. Japsu1

    Japsu1 Active member

    Liittynyt:
    05.09.2003
    Viestejä:
    2,563
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Itse en koskaan poista lomitusta koska jos video on tarkoitus katsella editoinnin jälkeen telkkarista joko videokameran nauhalle palautettuna tai DVD-levylle poltettuna DVD-soittimen avulla niin se lomitus kuuluu siinä olla eikä siitä ole mitään haittaa, päinvastoin.;)

    Mutta tuon ehkä tiesit ja haluat tehdä nettivideota tai muuten pelkästään tietokoneella katsottavaa videomateriaalia ja silloin tietenkin voit kokeilla lomituksen poistoa. Tosin siihen saa sitten joku muu antaa tarkempia ohjeita.
    Tai googlaa "deinterlace" ja "lomituksen poisto" niin opit lisää...
     
  20. anssi1989

    anssi1989 Member

    Liittynyt:
    27.10.2005
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    suurin osa meni kyllä puhtaasti yli hilseen :) mutta luulisin ongelman ratkeavan kun kaappaan kuvan Pinnacle 9 SE:llä ja tallennan johonkin muuhun muotoon kuin DV-avi.

    kiitos kuitenkin :D
     

Jaa tämä sivu