1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

"Piratismin poistaminen ei ole kuluttajan asia" -Poptorin tj.

Viestiketju Yleistä keskustelua digitaalisesta musiikista -osiossa. Ketjun avasi anatemus 16.01.2003.

  1. anatemus

    anatemus Regular member

    Liittynyt:
    11.03.2002
    Viestejä:
    472
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tässäpä lainaus Erkki Puumalaisen (Poptorin toimitusjohtaja) yleisönosaston kirjoituksesta RoiPress:ssä (Rovaniemen paikallislehti) 15.1.2003. Sama (ehkä sanasta sanaan) oli myös Lapin Kansassa vastikään, joskaan en sitä onnistunut enää löytämään... Ja uskon että samaa kirjoitusta on julkaistu myös muualla. Lisää tällaisia kannanottoja!

    "Piratismin poistaminen ei ole kuluttajan asia

    On ikävää, että kuluttajia syyllistetään piratismista ja kotiäänityksestä, vaikka terveen musiikkimyynnin este on levyjen hinta.

    Tekijänoikeudella perustellut kustannukset (=levy-yhtiöosuus ja tekijänoikeusmaksut) ovat noin 93 prosenttia levy-yhtiön tukkuhinnasta. Tästä noin 73 prosenttia menee levy-yhtiölle ja 27 prosentin osuuden jakavat säveltäjät, sanoittajat sekä artistit.

    Levyt maksaisivat puolet nykyisestään, jos levy-yhtiöt tyytyisivät edes tuohon 27 prosentin osaan! Ilman tekijänoikeuskuluja (vrt. CDR) CD-levyn laillinen ja verollinen hinta kaupassa on korkeintaan 1,5 ¤.

    Esimerkki kuvaa, mitä hinnalle tapahtuu, kun hinnoittelun alkupäähän kasataan kustannuksia. Kannattavuus saavutetaan kasvavalla myynnillä, kunhan on kulutushalukkuutta. Tästä piratismi ja kotiäänitys ovat jo ilmiselvä todiste.

    Levy-yhtiöt perustelevat katevaadettaan uustuotannon kustannuksilla suhteessa myyntimääriin. Saako levy-yhtiö silti vaatia 73 prosenttia kakusta, varsinkin nyt, kun yli 80 prosenttia myynnistä on aiemmin julkaistujen (rahastettujen) teoksien kokoelmia tai ulkomailla katettuja tuotantoja? Ulkomainen levy-yhtiö ei ajattele Suomen kansantaloutta tai kulttuuriarvoja, eikä sitä pidä edes vaatia. Pienet kilpailemattomat, mutta hyväkatteiset markkinat sopivat heille.

    Toimenpidevastuu on meillä suomalaisilla. On oltava varovainen puolusteltaessa korkeita hintoja tai vaadittaessa oikeutuksia laite- ja kasettimaksuihin tai julkiseen esittämiseen. Musiikin laillinen myynti ja kulutus vain vähenee. Kun lainsäädäntöteitse oletetaan suojeltavan pienen tekijän asemaa, tosiasiassa kasvatetaan levy-yhtiöiden ansaintaa.

    Piratismi on toki sisältötuotannon syöpä ja se tulee poistaa. Sitäkin tuomittavampaa on levy-yhtiöiden tuottovaateen nostaminen niin suureksi, että kulutus pysähtyy. Tekijät ja kaupanportaat jäävät nuolemaan näppejään, eikä taide kohtaa kuluttajaa.

    Piratismi ei ole syy vaan seuraus. Ei laatutietoinen kuluttaja vaatteissakaan sotkeudu piraatteihin, eikä valmisvaateteollisuus voi vaatia kankaankäyttömaksua kotiompelijalta. Loppukäyttäjälle tulee taata oikea tieto ja sittemmin oikeus kulutuksellaan ohjata markkinoita oikeille raiteille.

    Järkevällä CD hinnalla suomalaiset toimijat moninkertaistaisivat tulonsa ja ikuisuuskeskustelu piratismista, kotiäänityksestä ja levyjen hinnoista voidaan lopettaa.




    Erkki Puumalainen

    Toimitusjohtaja

    Poptori Oy"

    RoiPress Numero 23/2002 18. - 31.12.2002
    http://www.roi-press.fi/luklinja.htm
     
  2.  
  3. snapsix

    snapsix Regular member

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    786
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Viisas mies tuo Puumalainen.

    Mitenkäs se lausahdus menikään: "Ahneella on p*skanen loppu". Viitaten aiempiin kommentteihini aiheesta; joskus se kupla räjähtää.
     
  4. lare

    lare Guest

    Kumma juttu. Tuo Poptorin tyyppi on näköjään päättänyt saada asiasta paljon keskustelua. Olen itse samaa mieltä asiasta kuin kirjoittaja, mutta sama kirjoitus on julkaistiin kauppalehdessä ...ehkä torstaina.
     
  5. anatemus

    anatemus Regular member

    Liittynyt:
    11.03.2002
    Viestejä:
    472
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Hyvä vaan että joku "korkeammassa" asemassa oleva virittelee keskustelua aiheesta. (Vaikka henk. koht. mielipiteeni on että jokaisella ihmisellä on aina oma lehmä ojassa tavalla tai toisella jotain asiaa ajaessaan;)

    Tällä tavalla saatetaan saada kansaa edes vähän tietoisemmaksi asioista, alan harrastajien keskustelupalstalla kirjottelu ei siihen riitä;) Vielä kun joku vastaava henkilö/taho valaisisi kansaa kopiosuojauksien epäkohdista.

    Luulisi levyjen käyvän kaupaksi huomattavasti paremmin jos hinta olisi about 10€, eikä olisi käyttöä hankaloittavia ja kunnollisesta kansalaisesta rikollisia tekeviä "käytönrajoittajia".
     

Jaa tämä sivu