1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Aloittelijalle sopiva linux

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Kullerwo 16.04.2005.

  1. Kullerwo

    Kullerwo Regular member

    Liittynyt:
    15.04.2005
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Luin tässä muutamia threadejä ja totesin, että seuravasta saattaa olla hyötyä jollekin uus-linuxistille:

    Ilmaisista linux-jakeluista tällä hetkellä helppokäyttöisimmät ja vasta-alkajillekin sopivat ovat [bold]SimplyMEPIS[/bold]: http://www.mepis.org/ ja [bold]PCLinuxOS[/bold]: http://www.pclinuxonline.com/pclos/index.html

    Kumpikin jakelu toimii sekä rompulta ajettavana liveCD:nä, että kiintolevylle asennettavana täysiverisenä käyttöjärjestelmänä. Rautatuki- ja tunnistus on jakelujen parhaimmistoa ja käytettävyyteen oleellisesti vaikuttavat selain-pluginit ovat valmiiksi toimivat. Muukin konffaus on tehty pitkälle valmiiksi ja n. 15 minuutin asennuksen jälkeen käytössä on täysin toimiva & moneen valmis käyttöjärjestelmä. Työpöytänä on helposti omaksuttava KDE ja perustoimintoihin sekä moneen muuhunkin tarpeeseen on ohjelmat valmiina. Lisää ohjelmia Mepikseen saa melkoisen kattavasta debian-arkistosta ja PCLOS kasvattaa jatkuvasti omaansa. Ohjelmien etsintä ja asennus käy helposti aptgetGUI-Synapticilla hiirellä klikkaamalla - vaikkakaan tavallinen käyttäjä tuskin heti kaipaa jotain puuttuvaa ohjelmaa - ja KDE:n sekä muutaman muun ohjelman lokalisointipaketit löytyvät samalla tavalla. Win32-koodekit wmv-tiedostojen toistoon ja kryptattujen DVD-levyjen katselemisen mahdollistava libdvdcss-paketti löytyvät samalla työkalulla (toistaiseksi...). Mp3-toisto, videostreamit, nettiradio, java, flash, DVD-toisto, CD/DVD-poltto yms. siis toimivat ilman eryítyisempää säätämistä.

    Tavallisen käyttäjän yksi kompastuskivi l. multimedia ja sen toisto nettisivuilta on siis kunnossa. Muihinkin jakeluihin on mahdollista kohtuullisen vaivattomasti saada samanlainen tuki - [bold]Plugger[/bold]: http://fredrik.hubbe.net/plugger.html on mainio työkalu siihen.

    Linux-aloittelijalle pitää myös tarpeeksi monta kertaa painottaa, että ohjelma-asennukset kannattaa tehdä ensisijaisesti jakelun omalla pakettityökalulla: Debian - aptget+Synaptic, SuSe - Yast, Mandriva - RpmDrake, Fedora - Yum jne. KDE:n Kpackage toimii myös useilla jakeluilla. Windows-käyttäjillä näyttää olevan piintynyt tapa hakea paketit pitkin nettiä ja ihmetellä sitten asentamista, vaikka ohjelma olisi ollut löydettävissä helposti jakelun omista paketeista, jotka osaavat yleensä panna myös ne pikakuvakkeet valikoihin paikalleen. Ohjelman kääntämiseen konsolissa joutuu nykyään turvautumaan todella harvoin, jos ollenkaan.

    KDE:tä käytettäessä moni asia helpottuu, kun osaa painaa myös [bold]hiiren oikeaa nappia[/bold], siitä avautuu valikko monelle toiminnalle - esim. iso-imagen saa poltettua suoraan oikealla tavalla klikkaamalla ko. napilla tiedoston päältä, jos k3b on asennettu.

    Linuxin saa asennuksen jälkeen käynnistymään suoraan valitun käyttäjän työpöydälle ilman salasanakyselyjä - niinpä salasanojen poisjättö asennusvaiheessa ei ole se kaikista viisain teko, vaikkakin yllättävän yleinen syy asennuksen sössimiselle. Mandrakessa on ollut asennusvaihessa mahdollisuus valita kyseinen toiminto, mutta ainakin aiemmin se on aiheuttanut omat anomaliteettinsa. Parasta on tehdä ensin oletusasennus ja sitten hoitaa moiset säädöt kohdilleen. Linuxille pitää olla myös vähintään kaksi osiota, toinen systeemille ja toinen swapille. Erillinen home-osio on myös suositeltava kolmanneksi. Tyypillinen osiointi onkin / (juuri), swap ja /home.

    Rautatuki - vaikka ottaakin harppauksia - on edelleen yksi ongelmakohta. 56K:n winmodeemeille löytyy toimivia ajureita, mutta pci-paikkaiset laajakaistamodeemit on parempi jättää ostamatta. Ulkoisella laajakaistamodeemilla linuxit menevät kylläkin yleensä nettiin automaattisesti. Radeonit > 7500 kärsivät helposti asennettavien ajureiden puutteesta ja ilmeisesti ajureissa on muutenkin toivomisen varaa. Mepiksessä on mukana oma työkalunsa ATI-ajureiden asentamiseen, niinpä sillä kannattaa kokeilla onneaan, jos omistaa uudemman Radeonin. Rautatietoinen linux-käyttäjä tietääkin mihin merkkiin sijoittaa rahansa. USB, Wlan ja Bluetooth alkavat olla paremmassa kuosissa. Web-kameralisuketta Skypeen odotellessa voi käyttää QNext-ilmaissoftaa kuvapuheluihin linux- ja windowskoneiden välillä, jos Gnomemeeting ei nappaa.

    Kaikille vaivattomuutta ja nopeaa käyttöönottamista arvostaville suosittelen lämpimästi tutustumaan alussa mainittuihin jakeluihin.

    Mepis asennus: http://www.linux.org/dist/reviews/mepis_3_3.html

    Edit: osiointi, asennuslinkki
     
    Viimeksi muokattu: 17.04.2005
  2.  
  3. perhana

    perhana Regular member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    933
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kiitoksia Kullerwolle selkeästä ohjeesta 'uus-linuxisteille' :-D

    Kiinnostaa tosiaan kommenteistani huolimatta edelleen nämä linux versiot, mutta mites toi mepiksen SimplyMEPIS nyt sitten loppujen lopuksi on, onkos se ilmainen?
    Kun en sieltä mepiksen sivuilta löytänyt mistään ladattavaa ilmaisversiota, löytyi vain maksulliset versiot, 49,95 euroa 12 kuukautta, eli tulee kyllä melko kalliiksi jos tuota muutaman vuoden meinaisi käyttää?

    tuo PCLinux vaikuttaa kyllä kiinnostavalta ja voisi sitä jopa kokeilla, mutta kuten ne näkyyvät varoittavan, on se tarkoitettu vain kokeiluun ja mainitaan että sitä ei voida pitää mitenkään luotettavana käyttöjärjestelmänä.

     
    Viimeksi muokattu: 16.04.2005
  4. Jannejt

    Jannejt Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    10.02.2005
    Viestejä:
    5,045
    Kiitokset:
    6
    Pisteet:
    118
    http://www.mepis.org/node/1462
    tossahan lukee:
    Buy and/or Download MEPIS Linux
    linuxista ei tarttee maksaa.. :)
    saa tietenki jos haluu auttaa tekijöitä...

    alempana lukee [bold]Free Downloads[/bold]
    ja sitte servereitä mistä voit ladata...
     
  5. perhana

    perhana Regular member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    933
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kiitos oikaisusta... olin taas liian hätäisesti etsinyt enkä vaan nähnyt selkeää linkkiä :)
    Se oli liian keskellä sivua :-D
     
  6. Jannejt

    Jannejt Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    10.02.2005
    Viestejä:
    5,045
    Kiitokset:
    6
    Pisteet:
    118
  7. Kullerwo

    Kullerwo Regular member

    Liittynyt:
    15.04.2005
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Nykyään on yleistä laittaa vastaavia lausekkeita yhden jos toisenkin tuotteen yhteyteen mahdollisten perusteettomien korvausvaatimusten vuoksi. Katsopa tarkkaan windows-softasi sopimusehdot, niissäkin poikkeuksetta mainitaaan valmistajan vastuuvapaus virhetilanteissa. Tämän ei pitäisi olla mikään uusi asia valistuneelle nykyihmiselle ja melkein kaikki jäisikin kokeilematta, jos aina säikähtäisi kaikkea tekstiä. Olet varmaan kuullut USA:ssa olevasta tavasta antaa kuluttajille tampio-ohjeita tyyliin "älä lyö kirveellä otsaasi".

    Sisälukutaitoa kannattaa käyttää. Myös lukiessa "tutkimuksia" netistä.

    Jotenkin tuntuu, että hymiöistä ja vakuutteluista huolimatta olet tarkoitushakuisesti tai vähintään vahvalla ennakkoasenteella liikkeellä noissa kirjoituksissasi...
     
  8. perhana

    perhana Regular member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    933
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ei mulla todellakaan mitään ennakkoasennetta Linuxia kohtaan ole enkä tunne olevani toisaalta mikään microsoft fanikaan, en vaan ymmärrä kummaltakaan puolelta mitään kiihkouskovaista asennetta käyttöjärjestelmiä kohtaan, ei kummankaan tuote parane yhtään kilpailijan tuotetta haukkumalla.
    Ohjelmoinnista en vaan ole enää nykyään kiinnostunut, siitä sain jo kauppaopiston atk opinnoissa tarpeekseni 80 luvulla, siksi haluaisin ennemminkin testailla Linux puoleltakin käyttöjärjestelmää joka on kohtalaisen valmis tuote ja johon sovellukset ja ajurit asentuu ilman komentokehotteita.
    En tarkoittanut mitenkään mollata tuota PCLinuxOS:ia, totesin vain että se on kokeiluasteella oleva käyttöjärjestelmä kuten tekijät itsekin korostavat
    Nuo kehittelijät tekevät hyvää työtä, eivätkä varmaan hekään halua pilata järjestelmien mainetta turhalla kiihkoilulla, jätettäköön se pois näistä keskusteluista ja puhutaan kaikessa rauhassa siitä mitä missäkin järjestelmässä tulisi kehittää
     
  9. Jannejt

    Jannejt Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    10.02.2005
    Viestejä:
    5,045
    Kiitokset:
    6
    Pisteet:
    118
    tällä hetkellä toi softa-patentti juttu ainaki aiheuttaa hankausta.. m$ haluu niin kaiken omaan valtaansa... ei saa olla kilpailijoita...

    vaikka windows on matkittu käyttis... esim. työpöytäympäristöhä kopsattii win95 mac os:sta...
    moniprossutuki oli linuxissa ainaki jonkilainen -96... ym. tämmöstä... ja sit m$ haluu eliminoida kilpailijat..
    eivät tajuu että jos kaikki muut hävii, pitää alkaa itekki keksii jotai toimivaa.. :)
    se aiheuttaa haukkumista.. jos m$ antas kilpailun olla eikä puuttus muitte asemaa.. sillä on ylivoimainen asema markkinoilla eikä gateskaan heti köyhy..
     
    Viimeksi muokattu: 16.04.2005
  10. perhana

    perhana Regular member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    933
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Juu noihin asioihin mua ei kiinnosta sen enempää puuttua kun en ole noita patenttikiistoja pahemmin seuraillut... tapelkoot herrat mun puolesta keskenään kaikessa rauhassa.

    Mutta mun mielestäni yksi koomisin kiista jota en voinut olla huomaamatta tuossa 'sodassa' oli se vaatimus että microsoftin pitää julkaista windowsista versio jossa ei ole mediaplayeriä mukana mukamas kilpailun vapauttamiseksi... eihän se mediaplayer mitenkään estänyt asentamasta windowsiin kilpailevia playereitä, mun mielestäni se oli ainoastaan hyvää asiakaspalvelua sisällyttää edes jokin playeri jo valmiiksi käyttöjärjestelmään ettei välttämättä tarvitse sitäkin erikseen asentaa.
    Odottelen mielenkiinnolla milloin esim. Mercedes Benz:iä vaaditaan valmistamaan mersu jossa ei ole moottoria, että sitten Opelin olisi helpompi myydä siihen mersuun moottori :-D
    Tai entä sitten nämä autoihin valmiiksi rakennetut soittimet, pitäisikö nekin kieltää samalla perusteella?
     
  11. Kullerwo

    Kullerwo Regular member

    Liittynyt:
    15.04.2005
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    No se on varsin toimiva beta, kuten monesti pitkään hiotut betat ovatkin, vrt. esim. Firefox. Toisaalta on monia "valmiita" tuotteita, jotka bugaavat. Ja kuten varmasti ymmärsit, aloitukseni tarkoitus on neuvoa uusia linux-käyttäjiä asiatiedolla, eikä kiihkoilla.

    ...
     
  12. anatemus

    anatemus Regular member

    Liittynyt:
    11.03.2002
    Viestejä:
    472
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    [offtopic]
    Ilman kiihkoilua kenenkään suuntaan: tuossa [bold]taisi[/bold] olla enemmän kyse MS:n tavasta ujuttaa omaa DRM-tekniikkaa kaikkien käyttöön, kuin kilpailevien playereiden asentamisen hankaloittamisesta. Asiasta juttua paljon suomalaisillakin keskustelupalstoilla, hakee ketä kiinnostaa ;)
    [offtopic]
     
  13. perhana

    perhana Regular member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    933
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kiihkoilulla tarkoitan lähinnä sitä mielestäni ikävää tapaa ensin mollata kritiikin antaja jollain epäolennaisella kommentilla, ja sen jälkeen kaivaa kilpailijan tuotteesta jokin virhe esille ja kääntää näin asia pois siitä alkuperäisestä kritiikin kohteesta, kun aivan yhtä hyvin voisi etsiä ratkaisua siihen alkuperäiseen kritiikkiä aiheuttaneeseen ongelmaan.
     
  14. Ezzet

    Ezzet Regular member

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    866
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    [bold]Kullerwo[/bold]

    Kiitos - asiallinen ja kiihkoton selvitys muutamasta kiinnostavasta linux-jakelusta, joihin en ole aikaisemmin törmännyt! Tällaisia juttuja kaipaisi tänne lisää, koska varmaan muitakin minun kaltaiselle uus-linuxistille varteenotettavia jakeluita voi löytyä!
    Ibiblion sivuilta (http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/) olen muutamaa yrittänyt kokeilla (Peanut- ja Dragonlinux) mutta jämähdin sitten tähän Suseen jostain syystä. Ehkäpä vaihdan "toiseen"...
     

Jaa tämä sivu