*
 
AfterDawn.com Keskustelualueet

piitahnasta johtaako sähköä

Tässä viestiketjussa on 8 viestiä.

#1
Asensin uuden prosessorin ja laitoin piitahnaa liikaa
johtaako tahna sähköä jos valuu prosessorin yli
?
▼▼ Tässä viestiketjussa on 7 vastausta - vastaukset ovat mainoksen alapuolella ▼▼
AfterDawn Ilmoitus
#2
No olisko paha jos ottaisit sen ylimääräisen tahnan pois, niin ei tarvitse miettiä.
#3
Pii on puolijohde eli se johtaa sähköä välillä tietyssä tilassa ollessaan.

Yleisenä olettamuksena kannataa pitää sitä että piitahna johtaa sähköä. ;)

Piitahnaa ei tarvi annostella prosessorin ytimen päälle kuin pieni pisara (ja lämpökilvelle vähän enemmän)
#4
Puhdas pii ei johda sähköä. Puolijohde pii sisältää pieniämääriä muita metalleja.

Se että johtaako piitahna sähköä riippuu siitä mitä muita aineita siinä on. Veikkaisin että johtaa, mutta erittäin huonosti.
#5
Bluekkis: Puhdas pii johtaa sähköä tietyssä tilassa, kuten jo sanoin, ja piihän on puolijohde kemiallisilta ominaisuuksiltaan (tämänhän voi tarkistaa vaikka jaksollisesta järjestelmästä). ;)

Puolijohde pii ei sisällä mitään muita alkuaineita kuin piitä, mutta elektroniikassa piin kanssa käytetään useita eri aineita tuomaan haluttu sähkönjohtavuus.

Kehotan lukemaan tältä sivulta tarkemmin http://tiira.cedunet.com/~aluusalo/elektro/puoljoht.htm

Lainausta kyseiseltä sivulta:
Quote:
Puolijohteen atomien ulkokuoren elektronit ovat löysästi sidottuja atomiin. Elektronit ovat irrotettavissa:
- tarpeeksi suurella jännitteellä (sähkökentällä)
- lämpöenergialla
- valolla tai muulla sähkömagneettisella säteilyllä.
Tällä elektronien irroitettavuudellahan tarkoitetään käytännössä aineen sähkönjohtavuutta.

Joskus olen kuullut liiallisen piitahnan käytöstä johtuvia emolevyn hajoamisia, mutta harvinaisiahan ne ovat. :)

Edit: Selvennyspilkku :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.2.2005 @ 11:46
#6
Puhdas pii muodostaa tiiviin kiderakenteen jossa elektronit eivät pääse liikkumaan. Siderakenteet on löysiä, mutta jokainen atomi on oktetissa joten elektonien tehokas siirtäminen on hankalaa. Teollinen puolijohde pii ei ole täysin puhdasta jotta virran siirtäminen on tehokkaampaa.

Ehkäpä ajattelimme asiaa hieman erikannalta. Selkeästikkin otit selvästikkin laajemman alueen mukaan, omat ajatukset liikkuivat lähinnä elektoniikan sovellusten puolella ja kyseistä tilannetta mielessäpitäen.
#7
Oikeassa olet siinä että ajatuksemme liikkuivat vähän eri alueilla, mutta mielestäni tässä piitahnan roiskumistapauksessa pitää ottaa huomioon vähän laajempi näkökulma.

Esimerkiksi piitahnan roiskuessa kelojen päälle, jotka lämpenevät ainakin joissakin emolevyissä huomattavasti on mahdollisuus että piitahna muuttuu enemmän sähköä johtavaksi ja aiheuttaa oikosulun.

Juuri tämän piin sähkönjohtavuuden muutoksen lämmitessä näemme esim. prosessoreissa. Useimmat prosessorit eivät toimi enää yli 70 celsiusasteen lämpötiloissa, koska niissä käytetty pii alkaa johtamaan sähköä ei toivotusti.

Tahnan sähkönjohtavuudesta en tarkasti tiedä, enkä ole sitä testannut, mutta olen kyllä lukenut useita suosituksia, joissa kehotetaan tarkasti välttämään tahnan joutumista piirilevylle yms.

Puhtaankin aineen rajasta voi tietysti väitellä, koska käytännössä mistään aineesta ei saada täysin puhdasta ja esimerkiksi elektroniikassa käytettävän puhtaan kuparin kuparipitoisuus on "vain" (en muista tarkasti, korjatkaa jos olen väärässä) 99.99% eli siinäkin on pieniä määriä muita aineita. :)

Edit: Kappaleen vaihto toiseen paikkaan
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.2.2005 @ 17:11
#8
Eipä ne piitahnat niin paljoa sähköä johda, että siitä haittaa olisi. Sen sijaan paksu kerros tahnaa toimii varsin hyvänä lämpöeristeenä eli sitä laitetaan niin vähän kuin pystyy. Tarkoitus on, että tahna täyttää molemmissa pinnoissa olevat kolot, mutta fyysinen kontakti säilyy mahdollisimman hyvänä. Aivan olematon tippa riittää loistavasti. Levitä tasaisesti oikeaan kohtaan mieluiten vielä jokin kelmu sormen ympärillä (rasvakin sormessa on hyvä eriste). Jollain tasaisella reunalla (viivoitin, veitsi tms. voi vetäistä kaiken ylimääräisen pois). Asiaa auttaa vielä, jos jäähdytyssiiliä aivan kevyesti hieroo prosessoria vasten, mutta tämä pitää tehdä todella varovasti ja taiten, ettei prossu halkea. Metallikuorisilla ei ole niin väliä..

Osa hopeatahnoista sen sijaan johtaa sähköä ihan mukavasti, mutta se on eri juttu...
Tämä viestiketju on suljettu, johtuen siitä, että ketjun uusimmasta viestistä on kulunut yli 180 vuorokautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että et voi vastata tähän viestiketjuun lainkaan.

Mikäli sinulla on lisättävää tai kysyttävää tähän samaan aiheeseen liittyen, ole hyvä ja aloita aiheesta uusi viestiketju tämän sivun kautta.

Tilaa AfterDawnin viikoittainen uutiskirje.