1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

DVD kiekon hankinnan ABC

Viestiketju DVD-R -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi kepsu 13.01.2005.

  1. kepsu

    kepsu Member

    Liittynyt:
    04.03.2002
    Viestejä:
    70
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    En tiedä onko näistä täällä tarkemmin jo kirjoiteltu mutta tässä olisi sellaista tietoa jota ainakin itse olisin vuosia sitten toivonut saavani tietää:

    Halpojen levyjen tilailu on maailmalta kovin suosittua. Monelle voi levymerkin valinta olla arpakauppaa..ainakin omalla osalla on ollut. Kiusallisinta on kun huomaa kotio tulleen laadukkaaksi luultua levyä monta sataa kipaletta, jotka lopulta osoittautuvat heikoiksi - tuntee itsensä huijatuksi.

    Ensinnäkin levyn valinnassa kannattaa pääasiassa kiinnittää kolmeen eri asiaan:[bold]brandi[/bold], [bold]dye -tyyppi[/bold] ja [bold]DVDinfo[/bold].

    Ennen kuin mennään näihin tarkemmin niin tulee mainita sellainen fakta että on olemassa vain muutamia todellisia levyvalmistajia. Toisin sanoen hyvin harva myytävä levy joissa lukee tietty merkki kannessa on todellisuudessa kyseisen merkin tehtaan tekemä..saati että kyseinen merkki edes valmistaa itse levyjä. Esim.TDK tilaa ja ostaa eriä eri valmistajilta joihin tulee heidän "brandi" ja Datawrite nimistä valmistajaa ei ole olemassakaan.

    [bold]BRANDI[/bold]
    On olemassa lukematomia brandejä, "merkkejä". Todellisuudessa useiden brandien takana on sama firma. Esimerkiksi Bulkpaq ja datawrite ovat saman firman brandejä. Samoin Ritekin alta löytyy RiData,Arita,Ritek,ANV,Traxdata,...
    Ideaali ratkaisuhan olisi löytää se luotettava brandi, tämän vuoksi samalla firmalla on useita brandejä. Firmat voivat suosion ja menekin mukaan ohjata eri levyjä eriä eri brandeille. Esimerkiksi Bulkpaq omaa suhteellisen huonon maineen kun taas datawritellä on luotettavan levyn maine. Kyse kun on liiketoiminnasta niin firman olisi hyvä saada kaikki tavara mihin on kiinnitetty pääomaa kaupaksi. No jos tulee epäkurantimpaa tavaraa on sitä varten hyvä olla brandi minkä alla myydä sitä. Paremmat tuotteet myydään luotettavamman brandin alla, juuri sellaisen brandin alla jolla on huonoa brandiä huomattavasti parempi markkina-arvo. On olemassa myös paljon feikkejä ja myytyjä brandejä, esim. RiDisc oli alussa RITEKin alla muttei enään. Myös nämä Grade "A" tai "B",jne on ollut hieman hämäriä.

    [bold]DVDinfo[/bold]
    viittaa itse levyn tekijään. Se voidaan myös merkitä DVD code tai avDVD jne.. Tämä on erittäin tärkeä asia pongata levystä. Se paljastaa levyn valmistusperän. Valmistajia on useita ja niiden eri versioiden välillä voi olla eroja, esimerkiksi TTG01 (4X) oli melko heikko laatuinen kun taas TTG02 (8X) on erittäin hyvä laatuinen. Valmistajia on mm.:FUJIFILM/Prodisc (pitäisi olla hyvä, CMC/MMC (vaihtelee hyvin paljon), RITEK/G0x (hyvä), PRINCO (vaihtelee,yleensä hyvä),jne...

    [bold]DYE[/bold]
    kertoo pinnan laadun ja "värin". Pinnoitteen tekijällä voi olla joissakin tapauksissa erittäin suuri merkitys. Voi olla nimittäin hyvä brandi ja valmistaja mutta heikko pinnoite ja lopputulos on heikkolaatuinen levy. Tätä ei myyjä aina läheskään ilmoita, mutta jos sellainen tuodaan julki esim. MMC dye eli mitsun valmistama pinta, voisi olettaa pinnanlaadun olevan hyvän.

    Perehtymällä myytävissä levyissä näihin kolmeen edellä mainittuun seikkaan pääsee lähemmäksi parempaa kauppaa. Merkki/brandi ei yksinään sano/takaa yhtään mitään, esimerkiksi Datawriten TTG01 (4X) printable levyt on allekirjoittaneella huonoimpia levyjä mitä vastaan on tullut, keskimääräinen tallennuskapasiteetti levyillä oli 3.5Gt, jos aina sitäkään. Vaikka brandi oli hyvä ja vaikka TTG01 kielii hyvästä valmistajasta ei lopputuote ollut kohdallaan. Ennen valintaa kannattaa varmuuden vuoksi käydä katsomassa täältä kokemuksia:
    http://www.videohelp.com/dvdmedia

    [bold]HUONOT VALINNAT[/bold]
    Sitten ne sudenkuopat eli oikeasti kyseenalaiset kiekot. Varmojen kauppojen toivossa seuraavia kannattaa välttää
    - Kaikki "uudelleenbrandätyt" (reprinted,rebranded,...)
    - Halvat printable levyt
    - Ylihalvat merkkilevyt, voivat olla feikkejä
    - Myyjän dumppaamat super-hyper halvat levyerät/promot

    [bold]LISÄKSI...[/bold]
    Tulee muistaa että vaikka levy olisi kaikin puolin hyvä ei se tarkoita sitä että polton kokonaisuus toimisi. Siihen vaikuttaa polttava asema, sen firmware ja polttimen sekä levyn keskeinen sopivuus. Jostakin kumman syystä yhteensopimattomuuksia ilmenee jonkin verran vaikka kyse on jonkinlaisista standardeista. Aseman toiminnassa keskeisiksi asioiksi nousee laserin kalibrointi ja levyn pyörimisnopeus. Jo olemaan asemaan kannattaa aina yrittää hakea viimeisin firmware.

    [bold]OSTAMINEN[/bold]
    Kauppoja EUn sisällä nykyään on useita. Harvat niistä enään hirveemmin kiukuttelee jos kaupankäynnissä tulee kömmähdyksiä tai tuotteessa on jotain vikaa. Palautukset jne toimii suhteellisen hyvin.
    Suosittuja paikkoja nykyään taitaa olla kolme: verkkokauppa.commin Tallinan levyt (ei kokemusta), Saksa ja Englanti. Itse ostaminen VISAlla on helppoa, valitsee vain tuotteet nettisivuilta ja noudattaa ostoohjeita.
    Yksi asia mihin kannattaa aina perehtyä on firman ehdot, ettei tule ikävimmässä tapauksessa yllätyksiä. GBstä näyttäisi saavan halvimmalla, mutta siihen tulee yleensä kuluja valuutan vaihdosta,yms keskieurooppaa enemmän.

    [bold]ONGELMAT[/bold]
    Ongelmatilanteissa kannattaa olla mahdollisimman paljon yhteydessä firmaan, ennen kuin alkaa kiukuttelee mihinkään kuluttaja-asiamiehelle. Vasta sitten yhteys kolmanteen osapuoleen jos firma ei selkeästi tahdo sovittelua tai räikeästi on toiminut vasten ehtoja. Myyjä ei suoranaisesti ota vastuuta siitä mitä levyt todellisuudessa ovat, vaan yleensä asiaan suhtaudutaan niin että ostaja on ollut tietoinen ostoksistaan ja valinnoistaan.
    JA TÄRKEÄÄ:jos tulee huonoja levyjä eteen niin niitä ei kannata kokeilla sen enempää jos haluaa vaihtaa/palauttaa. On turhaa 500 levystä poltella pilalle sataa levyä jos 10-20 levyllä asia tulee selväksi, firmat eivät hyvitä poltetuista levyistä mitään.

    Kannattaa siis valita levyt huolella, maksaa siitä levystä ehkä hiukan enemmän kuin mitä se halvin vaihtoehto on, nimittäin yksinomaan täältä kotimaasta GBn lähetys sinne maksaa 37euroa, joten palauttaminen/vaihtaminen ei koidu ihan halvaksi.

    Toivottavasti tästä on jokaiselle halpojen DVD -keikkojen ostajille jotain hyötyä.

    EDIT:kirjoitusvirheitä korjattu...
     
    Viimeksi muokattu: 14.01.2005
  2.  
  3. tatemus

    tatemus Regular member

    Liittynyt:
    20.05.2004
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    tuohon ongelmatilanteeseen vielä,siinä ei kannata ärräpäitä pistää mukaan...
    vastaavat huomattavasti paremmin asiallisiin reklamaatioihin.
    eli ensin suurin raivo pois ja sitten tekemään reklamaatiota,jos käy huono tuuri oston yhteydessä.
     

Jaa tämä sivu