AfterDawn logo

Arhinmäki: piratismin torjunnassa keskityttävä enemmän laajamittaiseen laittomaan jakeluun

Teemu Laitila Teemu Laitila
19 kommenttia

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) keskittäisi piratismin torjunnan lähinnä laajamittaisempaa jakelua vastaan yksittäisten lataajien tuomitsemisen sijaan. Arhinmäen mukaan TTVK ry:n toiminta 9-vuotiaan tytön tapauksessa saattaa olla jopa haitallinen tekijänoikeuksien puolustamisen kannalta.

Ministerin roolissaan Arhinmäen alueeseen kuuluvat muun muassa tekijänoikeusasiat. Arhinmäki painottaakin tuoreessa blogikirjoituksessaan tekijänoikeuksien merkitystä ja korvauksien maksamista tehdystä työstä. Silti ministeri pitää 9-vuotiaan tytön piratismitapausta osoituksena siitä, että tekijänoikeuslainsäädäntö ei ole ajan tasalla nykyisen tekniikan kanssa.

Arhinmäki kirjoittaa, että tekijänoikeusjärjestöjen pistetarkistuksia ja yksittäisten, usein nuorten ihmisten tuomitsemista on vaikea ymmärtää. "Laajamittainen piratismi ja tekijänoikeuksien kaupallinen massariisto tulisi olla viranomaisten tähtäimessä, eivät yksittäiset ihmiset", Arhinmäki kommentoi blogissaan.


Ministeri pelkää, että vaikka tällä hetkellä suuri osa suomalaisista ei hyväksy piratismia, tekijänoikeusjärjestöjen ylilyönnit saattavat tehdä hallaa koko asialle eli tekijänoikeuksien puolustamiselle ja kohtuullisten korvausten maksamiselle.

Kirjoituksen lopussa peräänkuulutetaan uusia toimintatapoja, joissa tekijöille maksettaisiin kunnollinen korvaus tehdystä työstä ja jotka toisivat laillisen sisällön riittävän helposti kaikkien ulottuville.

19 KOMMENTTIA

jartar1/19

Paavo oikein yllätti tällä kertaa. Asiallinen ja järkevä kannanotto aiheeseen.

Tosin tuon pikkutytön tilanne, "pakottaa" antamaan tämän suuntaisia lausuntoja tai kansa ei ole kovin hyvällä päällä. Mahdollista kuitenkin on, että Arhinmäelle on tullut lisää järkeä päähän...

pkaksp2/19

Asiaahan tuo on. Piratismin kitkeminen ei kyllä vähene yksittäisten ihmisten kimppuun käymällä. Taitaapa vain olla pelkkää puheen sorinaa ja asialle ei oikeasti tehdä yhtään mitään.

Zoomst3/19

Paras lääke piratismin kitkemiseen on laillisten lähteiden parantaminen. Halusitko katsoa uusimman jakson <uusi sarja>? Too bad saat sen ensi vuoden syksyllä, hyvällä tuurilla. Jos silloinkaan.

himpo4/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zoomst:

Paras lääke piratismin kitkemiseen on laillisten lähteiden parantaminen. Halusitko katsoa uusimman jakson <uusi sarja>? Too bad saat sen ensi vuoden syksyllä, hyvällä tuurilla. Jos silloinkaan.

Seuraamme sarjaa Castle koska Nathan Fillon ja muutenkin hyvä sarja, kun uusi jakso esitetään jenkeissä kello 10pm/9pm c on se piratebayssa noin kello 03:00 meidän aikaamme joten jos esim netflix (joka meillä on) saisi jakson valikoimiinsa ennen ilta kymmentä niin kaikki voittaisivat ja piratismi vähenisi.

Hyvää ei kannata odottaa, eikä moni myöskään niin tee!

edit: http://castletv.net/watch/
Eli rahalla saat ostettua kaikki jaksot, jopa HD:nä, tämä muutamassa eri maassa, itse kanavan sivuilta voit ilmeisesti katsoa uusimman (ja vain uusimman) jakson ilmaiseksi mainosten kanssa mutta vain jos asut jenkeissä tai ommistat proxyn/VPN:n sieltäpäin.

Ainut toimiva ratkaisu minkä löydän on asentaa se täälläkin mainostettu mediahint lisäosa jolloin pääset katsomaan kaikki jaksot hulusta, vain noin viikon viiveellä, mutta hulun high-kuvanlaatu ei vastaa mitenkään 720p.mkv:tä minkä saa piratebaystä ja mainoskatkoja on 6 kappaletta eli joudut katsomaan noin 18 n.minuutin mainosta, piratebayn versiossa ei mainoksia ja 7 päivää odottelua päälle.

Onko väärin että en tahdo mainoksia ja maksan mieluummin kuukausimaksua siitä hyvästä että saan katsoa tätä hyvää sarjaa alle vuorokauden viiveellä, ehkä se on liikaa vaadittu ja rahat pitää ohjata tästä edespäin proxy/VPN-palvelujen pyörittäjille.

Kaikki uusiksi ja kuluttajille mitä kuluttajat tahtoo, kiitos.

Fulca875/19

Tästä tuli mieleen, kun olin ala-asteella monia vuosia sitten.
Näkyi kanavat 1,2,3..

Muistan, kun perheemme elämä meni 3 kanavan mukaan. Jotenkin söi meitä kaikkia ja tuli jonkinlainen rytmi. Ostin sitten Vhs elokuvia todella paljon. Ja sitten kun tuli DVD:eet oli todella siistiä, mutta jotenkin sitten tajusin, että miksi vitussa ostin elokuvia, kun ne vanhenevat. tajusin sen rytmin silloin. sen jälkeen en ostanut enään mitään elokuvia... Koska näin sen turhana luonnon varojen hyväksi käyttönä. Muovi paska roskaa.

En edelleenkään ole ostanut mitään elokuvia ja olen sanonut kaikille, että en halua lahjaksi, kun en tee niillä mitään.

Elokuvat, sarjat, musiikin katsonut sitten muulla tavalla. Suoratoistoilla, youtube ja jne.

Mutta minusta ei kyllä ikinä mitään ostajaa tule, olen perehtynyt näiden vuosia aikana näihin internet välityksillä tarjoaviin elokuvien, sarjojen näyttäjiin ja siinä näen hyödyn, josta maksankin, kun voin itse päättää sen, milloin halua katsoa, eikä ole rajoitettu, tiettyyn kellon aikaan. koska en tykkää, että elämääni rajoitetaan liikaa.

Että ostoni jäi VHS aikaan. 200-300 vhs elokuvaa... nykyään ovat jossain mökillä laatikossa.

Varmaan monella sama tapahtunut

teme5656/19

Suurin ongelmahan on nähdäkseni se, että TO-järjestöt, levy-yhtiöt ja elokuvayhtiöt (tai ainakin osa niistä) näkevät edelleen teknisen kehityksen vihollisenaan. Ne haluaisivat pitäytyä omassa menneessä maailmassaan ja yrittävät väkisin saada muutkin pysymään.
Asiat mitä pitäisi korjata:
1. Aiemmin mainittujen tahojen asenteen muutos tarvitaan. Maailma menee eteenpäin, halusivat nämä tahot sitä tai ei.
2. Edelleen lisää erinäisiä VOD-palveluja, musiikkikauppoja jne. myös siten, että niistä saa ladattua viihdettä omalle koneelleen. Mitään DRM-sontaa ei kannata näihin upottaa, niiden ainoa vaikutus on, että asiakas suuntaa kilpailijalle, joka tässä tapauksessa on warepuoli.
3. Warepuolella isojen tekijöiden nappaaminen. Myöskin tämän piratismin vastaisen taistelun pitää olla avointa ja oikeudenmukaista. Kotilaisen mielivaltaiset 600 euron laskut ja vaitiolon vaatiminen eivät mielestäni sovi oikeusvaltiossa tapahtuvaksi toiminnaksi.

Orobash7/19

Tuo TTVK ry:n toiminta mediassa ja muualla on vähän liioiteltua ja
kohdistuu ihan väärään suuntaan, jos halutaan taata artisteille ja suomalaisen viihteen tekijöille heille kuuluvat korvaukset.

Kotilainen saisi erota ja tilalle vois tulla joku ketä osaa edes minimaaliset sosiaaliset taidot ja omaisi ees pikkaisen tilannetajua.

Verkko ja streamaus on nykypäivää, siitä ei voi rahastaa 3-4 kertaa toisin kuin vanhoista medioista, koska sen tuottaminen ei oikeasti ole enään niin kallista, ainoastaan markkinointi.

PS. Olin ostamassa Chisun levyä, mutten enään.. artistin kommenttien takia blokkauslistalle.

Lumikki8/19

Mitä tähän nyt sanoisi kuin, kyvä että asiaan kiinnitetään huomiota. Yksittäisten kansalaisten vainoaminen ei ole kenenkään etujen mukaista, se vain kääntää kansalaiset omaa valtiota vastaan.

Etenkin TTVK ry:n toimintaa saisi tutkia koska ainakin minusta se hipoo laillisuuden ja kunniallisuuden rajoja. Esimerkiksi kun yksityinen järjestö antaa sakkoja ja vaatii vaitiolo sopimusta? Kuka hitto on antanut yksityiselle järjestölle sakottamisoikeuden? Mitä salaista sakottamisessa on? Puhumattakaan että miten edes poliisi voi ratsata tekijäoikeus RIKKOMUKSEN täyttävän tilanteen. Onko poliisia tai tuomareita harhaanjohdettu jonkun toimesta vai ylittikö poliisi tai tuomarit valtuutensa?

Koko TTVK ry:n toiminta saisi joutua tarkistettavaksi eli ovatko he edes kykeneviä suorittamaan tehtäviään suomalaisia kansalaisia kunnioittaen.

Viranomaisen tulee käyttäytyä asiallisesti ja informoida kansalaisia virheistä joita he tekevät. Tuollaiset pelottelut, uhkailut, kiristämiset ja tuulesta temmatut sakot eivät kuulu "viranomaisten" toimintaan.

mjk9/19

Kerrankin joku puhuu "asiaa"...Pavella tullut muutama aivosolu lisää. Kotilaistahan on osa artisteista jo yrittänyt eroon..tuloksetta ja tämä viimeinen "rutistus" (lue chisu) ei varmasti avita palilla pysymistä. Toivottavasti joku johtokunnassa ottaa "järjen" päähän, tosin eihän mafiassa sillai ajatella vaan mulle.mulle.mulle....ja paljon.

FrostRose10/19

Aivan sama mitä Paavo sanoo, kun mafia itkee, että tarvii lisää rahaa. Eli ei kannattavaa musiikkibisnestä internetissä kellekkään. Kaikki yksittäiset piraatit velkavankeuteen.

cpenter8311/19

TTVK RY:n toiminna kritisointi on näköjään noussut viimenkin kunnolla esiin myös valtamediassa. Iltalehti näyttää käyttävän ensimmäisenä näin isona mediatahona termiä tekijänoikeusMAFIA :)

jartar12/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:

TTVK RY:n toiminna kritisointi on näköjään noussut viimenkin kunnolla esiin myös valtamediassa. Iltalehti näyttää käyttävän ensimmäisenä näin isona mediatahona termiä tekijänoikeusMAFIA :)


Hieno juttu :)

himpo13/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:

TTVK RY:n toiminna kritisointi on näköjään noussut viimenkin kunnolla esiin myös valtamediassa. Iltalehti näyttää käyttävän ensimmäisenä näin isona mediatahona termiä tekijänoikeusMAFIA :)

Edistystä, nyt kun alkavat puhua asioista niiden oikeilla nimillä niin seuraavat asiaan liittyvät sanat ovat varmaankin uhkailu ja kiristys.

kasakka114/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:


2. Edelleen lisää erinäisiä VOD-palveluja, musiikkikauppoja jne. myös siten, että niistä saa ladattua viihdettä omalle koneelleen. Mitään DRM-sontaa ei kannata näihin upottaa, niiden ainoa vaikutus on, että asiakas suuntaa kilpailijalle, joka tässä tapauksessa on warepuoli.

Minä en niitä ehkä toisaalta enempää tarvisi. Nythän tilanne on se, että yhdessä palvelussa on jutut X ja Y, toisessa taas A ja B. Olisi hyvä, jos palveluiden valikoimaa saataisiin yhtenäistettyä, jolloin voisi valita sen, jossa on paras käyttöliittymä, paras toimivuus esim. konsoleilla tai yksinkertaisesti sopivin hinta. Tulee nopeasti kalliiksi pitää useampaa vaihtelevanlaatuista palvelua kuukausimaksulla vain erilaisen valikoiman takia.

Mielestäni Netflixissa on kaikki muu paitsi valikoima kohdallaan. Kuvanlaatu on HD:na mielestäni ihan hyvin torrenttien 720p videoiden kanssa vertailukelpoista. Sen sijaan valikoima on vanhaa ja vielä kaiken lisäksi vaihtelee maakohtaisesti. Mediayhtiöt voisivat edelleenkin katsoa internetia vain yhtenä globaalina markkina-alueena sen sijaan, että jokaisessa maassa on eri sopimukset eri elokuvista/sarjoista.

J-lalli15/19

...

yourJoost16/19

Pave tekee vaan politiikkaa tällä 'chisu' asialla. Ei häntä varmaan kiinnosta ees koko waretus kuin poliittiselta kannalta. Ja vassari oikeistohallituksessa? Antaa kyll todellisen kuvan Pavest.

min5sevaan17/19

Kyllä, parempia palveluja kiitos.

AhKeefas18/19

Osaisikohan joku kertoa voiko poliisi tehdä kotietsinnän pelkästä näpistyksestä?
Jos ei, niin minkälaisen rangaistuksen tutkintaa johtava komisario saa.
Tutkitaanko tekijänoikeusjärjestön toimintaa kiristyksenä ts. suojelurahojen vaatimisena.
Onko poliisikomisario nyt sitten osallistunut tällaiseen mahdolliseen kiristystapaukseen?
MINKÄLAISEN VALTION KANSALAISET HALUAVAT?
Minä en ainakaan sellaista missä näitä asiaoita ei kunnolla tutkita ja hutkita.
AInakin verovaroja on käytetty väärin eli poliisien käyttö näpistyksessä, johon ei edes laillisesti voi puuttua kotietsinnällä. Oliko edes näyttöä vai ainoastaan epäilys.
Kammottavaa miten yksityinen firma voi astua kansalaisoikeuksien yli.
Toki tyty on hyvinkin saattanut näpistää, mutta kyse onkin nyt sekä TTVK:n että kyseisen poliisikomisarion PALJON isommista rikosepäilyistä.
Rankaisematta jää, mutta jos Jumala on, niin jotkut kärventyvät ahneuksissaan pahasti ja esivalta se vasta tuomiolle joutuukin.

Toivottavasti asia pysyy muistissa vaaleihin asti ja nousee jopa vaaliteemaksi

yourJoost19/19

Ei suomalainen äänestäjä muista ees ketä äänesti, kun kopista poistuu! WEikä ees miksi juuri ko hlöä äänesti. Mut tua 'chisugate' saisi kyll tulla enempi esiin, notta nyt saataisiin jotain tolkkua tuan kotilaisen yhdistuksen käytöstapoihin.
Ja älkääs sitte ostako mitään to -mafian tuotteita lahjaksi!-

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT