AfterDawn logo

Yhdysvaltojen DMCA-lakiin mahdollisesti muutoksia

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
6 kommenttia

Yhdysvaltain kongressissa puidaan Freedom And Innovation Revitalizing U.S. Entrepreneurship Act -nimellä kulkevaa lakiesitystä, jonka tarkoitus on hieman parantaa kuluttajien oikeuksia digitaaliseen sisältöön. Rick Boucherin ja John Doolittlen esitys lisäisi nykyiseen Digital Millennium Copyright Act (DMCA) -lakiin kuusi uutta kohtaa. Nämä mahdollistaisivat mm. kopiosuojauksien kiertämisen opetus- ja tutkimuskäytössä, mainosten ja muun sisällön ohittamisen (eli esim. vuokra DVD-elokuvan alussa olevat mainokset saisi ohittaa) sekä kulutuselektroniikan valmistamisen ilman pelkoa oikeusjutuista, jos laitteen käyttäjät kopioivat sillä luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia.

Esityksessä on kuitenkin muutama isompi ongelma. Se ei edelleenkään salli kopiosuojauksien kiertoon tarkoitettujen ohjelmien levitystä tai kehittämistä, joten vaikka uudistus tulisi voimaan tekisi se silti kopiosuojauksien kiertämisestä hankalaa tavalliselle käyttäjälle. Toinen kohta johon myös Recording Industry Association of America (RIAA) on puuttunut on esityksen monitulkintaisuus, joka hankaloittaisi oikeusjuttujen nostamista mahdollisten tekijänoikeusrikkomusten kohdalla. Eniten RIIA vastustaa muutosta kuitenkin Grokster vs. MGM tapauksen takia, sillä mahdollisen uudistuksen myötä Groksterin kaltaisen palvelun pyörittäminen Yhdysvalloissa olisi taas laillista.


RIAA:n mielestä DMCA-lailla on tärkeä merkitys tekijänoikeuksien suojaamisessa ja monet palvelut kuten iTunes, digitaaliset kirjakaupat ja verkkopelit voivat omien kopiosuojauksiensa lisäksi luottaa tarvittaessa lakiin suojellakseen oikeuksiaan. Esityksen saaminen läpi ilman mediateollisuuden tukea on käytännössä todella hankalaa, joten ehdotukset saattavat vielä muuttua useampaan kertaan ennen esityksen hyväksymistä. Todennäköisempää on ettei uudistuksia hyväksytä. Sama kohtalo on käynyt suurimmalle osalle ehdotuksista, joiden on ollut tarkoitus muuttaa DMCA-lakia. Boucher on koettanut aikaisemminkin saada muutoksia DMCA-lakiin, mutta toistaiseksi menestys sillä saralla on ollut heikkoa.

Lähteet:
Ars Technica
ITviikko
BetaNews

6 KOMMENTTIA

BlasterX1/6

Lainaus:
esim. vuokra DVD-elokuvan alussa olevat mainokset saisi ohittaa
JES, tätä on odoteltu!

sarkasmia... :)

Attin2/6

Lainaus:
[quote]esim. vuokra DVD-elokuvan alussa olevat mainokset saisi ohittaa
JES, tätä on odoteltu!

sarkasmia... :)[/quote]:D

No juu, tämä ehkä vähän helpottaa mutta miksi niitä kopiosuojauksia ei saisi normaalit ihmiset kiertää... tehdään asiat nyt niin vaikeiksi...
:(

ramu20003/6

mun mielestä esim. mainokset vuokra elokuvissa vois olla pakollisia jos vuokrahinta olis se 1-2$ elokuva.

LaLLi804/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ramu2000:
mun mielestä esim. mainokset vuokra elokuvissa vois olla pakollisia jos vuokrahinta olis se 1-2$ elokuva.

No perkule mistä mä nyt dollareita kaivan vuokrausta varten.. :)

DMCA on Bush hallinnon aikaisia ihan naurettavia lakeja jotka palvelee vain isoja yrityksiä. Siinä sen taas näkee, kun laki on ajettu läpi sen kumoaminen on mahdotonta ja muutoksia saadaan vain aikaan monimutkaistamalla lakia lisä pykälillä...lopulta kukaan ei osaa tulkita lakia.

Agent_0075/6

http://en.wikipedia.org/wiki/DMCA
tuon mukaan on kyllä Clintonin hallinnon tuote.

LaLLi806/6

Lainaus:
tuon mukaan on kyllä Clintonin hallinnon tuote.

I stand corrected. W tulikin valtaan vasta 1989. Sitä jotenkin tuppaa pistämään kaikki viimevuosikymmenen mokat W kontolle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT