Meillä on semmonen LG:n DVD-VHS systeemi. No. VHS toimii moitteettomasti. MUTTA DVD-soitin on kai sökönä. Voisko olla lukupäässä häikkää ku laittaa DVD-levyn sisään, se käy pyörimään. Mutta mitään DVD:n valikoita ei tuu näkyviin. Tekstityksiä ei saa päälle eikä muuten kieltä voi vaihtaa. Ei mitään valikkoja saa auki. Se vaa pyörittää sitä miten tahtoo. Et onko lukupäässä vika vai jossai muualla?
Lukupäässä. Voit kokeilla putsata lukupäätä ja säätää etuvastusta, mutta ainoa toimiva ratkaisu on todennäköisesti ottaa yhteyttä LG:n huoltoon. E: Voit toki selvittää myös DVD-lukupään mallikoodin. Sillä saattaa löytyä jostain päin maailmaa putiikki mikä niitä myy.
Sama laite on täälläkin alkanut oikkuilla: Ei tunnista kaikkia levyjä ja tunnistetuissakin on ongelmia menun kanssa. Tekeekö sellaisella puhdistuslevyllä mitään?
Puhdistuslevyt puhdistavat lukupään pölystä ja muista roskista... ainakin periaatteessa. Käytännössä voi olla että joutuu vanupuikolla ja kemikaaleilla läträämään. Lisäksi syynä on yleensä joko itse laaserin tai lukupääyksikön hajoaminen, joten puhdistuksesta ei mitään hyöytyä ole. Lukupäästä voi muutaman päivän, kuukauden tai jopa vuoden saada lisää toiminta-aikaa säätämällä lukupään etuvastusta pienemmäksi (pot tweak tai pot adjustment). Säätö kannattaa aloittaa erittäin maltillisesti. Liian alhainen etuvastusarvo rikkoo lukupään lopullisesti. E: Lukupäissä on erikseen CD- ja DVD-levyjen säätöruuvit. Isomman vastusarvon omaava säätöruuvi on DVD-levyille ja pienemmän CD-levyille. Mittauspisteet ovat potikan reunassa olevat metalliset jalat. Mittausvälineeksi käy normaali yleismittari.
Tuollainen jopa yhden vuoden luokkaa oleva toiminta-ajan jatkuminen on kokeilemisen arvoinen, jos pelkkä puhdistus ei auta. Koska asia on minulle aivan uusi, varmistan vielä: Säädetäänkö tuolla etuvastuksena toimivalla potentiometrillä lukupään käyttöjännitettä, eli onko kyseessä pelkkä tasajännitemittaus, vai millä perusteella säätöä tehdään?
Mittausta ei sitten pidä tehdä virrat laitteessa päällä, menee vain mittari... Vielä tuomoisesta mittauksesta, välttämättä ei mitään "järkevää" arvoa ei saa, syy: Sen mittarin mittaukseen käyttämä heikko virta "karkaa" jotakin muuta kautta piiriä, kuin sen säätövastuksen kautta... T: Vesku
Ööh... se yleismittari antaa sen pienen sähkövarauksen sinne jonka avulla se sitten mittaa ko. komponentin vastusarvon. Voit mitata vaikka yksittäisten elektroniikkakaupasta saatavien vastuksien arvoja ilman, että ne ovat missään piirilevyssä kiinni.
Tietysti piirilevyssä kiinni olevan vastuksen mittaaminen ohmimittarilla näyttää kokonaisresistanssin vastuksen navoissa. Riippuu sekä mitattavan vastuksen suuruusluokasta että muista komponenteista, missä määrin lukema on pienempi kuin mitattavan vastuksen todellinen arvo. Tässä ei välttämättä mitään "järkevää arvoa" haetakaan, vaan selvitetään säätövastuksen nykyinen arvo ja säädetään sitä hieman pienemmäksi. Jos muu kuorma on resistiivistä, homma onnistuu, vaikka lukema ei välttämättä ole "oikea". Jos taas mitattavan vastuksen rinnalla on esimerkiksi pieniresistiivinen induktiivinen kuorma (=kela), ei mittaus onnistu ollenkaan.