Nykyinen läppäri alkaa olemaan hajoamispisteessä, joten uudelle olisi pikaista tarvetta. Koneelta toivon tehokkuutta, kestävyyttä ja pienuutta. Tarkoitus käyttää konetta sekä kotona että matkustettaessa. Kotona koneen tulisi olla tarvittaessa kytkettävissä televisioon (HDMI), jos tarvitsee suuremmalta näytöltä katsella esim. ohjelmia. Matkustettaessa koneen tulisi olla helposti kuljetettavissa (rinkka) kestoltaan pidempilläkin (6kk) reppureissuilla. Valokuvausharrastukseni vuoksi valokuvien määrät ovat suhteellisen suuret ja kuvien käsittelyäkin tulee tehtyä. Vaihtoehtoisina olen pohtinut seuraavia: HP ProBook 430 G1 - 13.3" HD/Core i5-4200U/4 GB/128 GB SSD/Windows 7 Professional 64-bit -kannettava tietokonetta Lenovo IdeaPad U330p 13,3" HD/Core i5-4200U/8 GB/256 GB SSD/Windows 8, oranssi Kauheasti en koneiden päälle ymmärrä, mutta yrittänyt jotain ottaa selvää. Noiden osalta on herännyt seuraavia kysymyksiä: - Kannattaako ostaa kone SSD:llä vai perinteisellä kiintolevyllä? Onko HPn 128 Gb SSD liian pieni kooltaan? Vaatinee pidemmälle matkalle mukaan ulkoisen kovalevyn kuvien tallentamiseen, kenties toisenkin varmuuskopioille? - Onko HP:lla ja Lenovolla eroja kestävyyden suhteen? Muutenhan nuo ovat samanlaiset, paitsi, että Lenovossa olisi vähän enempi tilaa ja tehoa? Toisaalta HP:ssa 2xUSB3 kun Lenovossa vain yksi? - HPtä olen tottunut töissä käyttämään (EliteBook), mutta käytettävyyteen tottuu (nyk. kotikone Acer). HPn eduiksi luen Windows 7, sillä tietokonekaupassa testailtuani Windows 8 vaikutti hankalalta hallittavalta, ainakin noin kylmiltään. - Onko HPssä langallinen verkkoyhteysmahdollisuus? Lenovossa ilmeisesti ei? Toivoisin kokeneempien näkemyksiä siitä, kumpi olisi parempi/kestävämpi jne? Löytyykö jotain muuta, kenties parempaa saman hintaluokan vaihtoehtoa (MAC poissuljettu vaihtoehto)? Kovasti olisin kiittollinen, jos jotakin avustusta päätöksen teon tueksi saisin!
Ehdottomasti kannattaa SSD-levyyn panostaa - etenkin kun ottaa huomioon sen, että aiot konetta kuljettaa paljon matkassa. Valokuvien tallentamiseen kannattaa ehdottomasti olla vaikka parikin ulkoista levyä matkassa. 128GB levy on sen verran pieni, ette sinne kannata valokuvia tallennella. Perusdokumenttien, ohjelmien ja Windowsin tiedostojen tallentamiseen se riittää. Ajan myötä Windows-kansio syö helposti jopa 30GB levytilaa. HP:n kannettavien kanssa olen ollut paljon tekemisissä, ja hyvin luotettavaksi ovat osoittautuneet. Nuo 430G1:t ovat tosin ainakin kiintolevyllä varustettuina melko tahmaisen tuntuisia. Lenovossa on myös 2xUSB3.0-liitintä, joten siinäkään ei eroa koneiden välille saa. EliteBookin ja ProBookin ero on melko suuri. ProBook on kaikin puolin halvemman oloisesti tehty, mutta silti ihan laadukkaan tuntuinen laite. Windows 7 on myös omasta mielestäni merkittävä etu. Professional-versio sisältää myös Windows Backup -toiminnon, joka Windows 8 Pro:sta puuttuu. Kyllä on. Lenovo vaatii USB3.0-Ethernet -adapterin tai USB3.0-telakka-aseman, joka on myös HP:lle hyvä hankinta mikäli konetta käyttää paljon kotiolosuhteissa. Noiden kahden välillä tekisin päätöksen lähinnä käyttöjärjestelmän (Win7 vs Win8.1) ja Ethernet-liitännän tarpeellisuuden välillä. Muut erot (tallennustila 128GB vs 256GB) ja muisti (4GB vs 8GB) voi halutessaan myöhemmin korjata levyä tai muistia päivittämällä. Mikäli mahdollista, kannattaa koneita käydä hypistelemässä ihan liikkeessä, jolloin saat paremman kuvan esimerkiksi näppäintuntumasta. 430G1:n kansi on kumipinnotteinen, kun taas U330p on käsittääkseni alumiinipintainen. HP:n näppäimistössä ei taustavaloa ole toisin kuin Lenovossa, joten myös sen merkitystä kannattaa pohtia. Oletkin varmaan näihin jo tutustunut, mutta alla melko kattavat arviot molemmista koneista: http://www.notebookcheck.net/Review-HP-ProBook-430-G1-Notebook.104999.0.html http://www.notebookcheck.net/Review-Lenovo-IdeaPad-U330p-Notebook.99952.0.html
Kiitos kattavasta vastauksesta, hyvistä huomioista ja linkeistä noihin arvioihin! Kyllä noiden arvioiden ja vinkkiesi perusteella kallistun noista vaihtoehdoista kyllä tuohon HP ProBookiin. Vaikkakin tuo taustavalon uupuminen on pieni miinus HP:ssa. Koneita oon kerran käynyt katselemassa Helsingissä (valikoima asuinpaikkakunnalla ei ole kovin suuri..), ja näppäimistöjen osalta omasta mielestäni esim. HP oli huomattavasti mukavampi kuin Asus. Tässä olen vielä pyörittänyt kuitenkin vaihtoehtoa Mac -koneen hankinnasta ( esim. Apple MacBook Air 11" 256 GB SSD kannettava tietokone, MD712K/B), koska niitä on sen verran kaveritkin kehuneet. Tuossa olisi kyllä etuna mm. pienuus, tehokkuus ja akun kesto, mutta hieman epäilyttää, että miten käyttö onnistuu windowsiin tottuneelta? Office-paketin tuohon kaiketi saa, mutta onko windows-puhelimen (Lumia) käyttäjän mitään järkeä ostaa Mac-konetta, saako puhelinta ja konetta millään tavalla kommunikoimaan? Olisiko kellään asiasta kokemusta? Kone ilmeisesti mahdollista saada TV:seen kiinni tuolla Mini Display-post liitännällä? Langallista verkkoyhteysmahdollisuutta ei taida olla..
Kiva jos vastauksesta oli apua. =) HP:n näppäimistön tuntuma on tosiaan ihan kelvollinen, ja kosketuslevykin toimii ihan OK. Uskoisin että Macin käytön oppii siinä missä vaikkapa Windows 8:nkin. Riippuu tietysti hieman siitä, mitä on tottunut koneellaan tekemään. Perushommat hoituvat ihan hyvin, ja myös oikeanpuoleinen hiiren nappula löytyy nykyään. Sisältöä Windows Phoneen saa kyllä synkronoitua myös Macistä. Ks. http://www.windowsphone.com/fi-fi/how-to/wp8/music-and-videos/sync-with-my-mac . Muu integrointi (esim. oneDrive, Live-tunnukset (kalenterit, sähköposti) ym.) toimii toki sujuvammin Windows Phone + Windows 8.1 -yhdistelmällä. Mini DisplayPort -> HDMI -adapterilla Airin saa kiinni televisioon, ja Ethernet-verkkoon Thunderbolt->Ethernet -adapterilla. En tiedä toimivatko USB3.0-porttitoistimet miten Macien kanssa, mutta Thunderbolt väylään löytyy kyllä omia telakointilaitteita. Ovat kyllä melko suolaisen hintaisia (n. 2x USB3.0-telakan hintaisia).