1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kaiuttimien osto/rakennus

Viestiketju Kotiteatterin äänentoisto -osiossa. Ketjun avasi PC_Markus 27.09.2012.

  1. PC_Markus

    PC_Markus Regular member

    Liittynyt:
    31.12.2009
    Viestejä:
    602
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Eli tarkoitukseni olisi ostaa/rakentaa kaiutin tai subwoofer. Nykyään minulla on M-Audion AV40/AV30, ja bassoa ei mielestäni tule tarpeeksi. Kaiuttimeni myös särisevät kajarista itsestään äänenvoimakkuutta säätäessä, joten jotain pientä vikaakin niissä on.

    Minä olen nyt ajatellut, että vahvistimenhan kautta nuo voisi saada toimimaan korkeammilla taajuuksilla ja ostaa erillisen subbarin alemmille taajuuksille? Kelpaisiko tähän joku halpa vahvistin vaikka huuto.netistä tai jostain? Rahaa ei kauheasti ole käytettävissä, ehkä about 300e koko projektiin.

    Koulussa taas voisin rakennussarjaan hyvin rakennella kotelon, mutta pitäisikö rakennussarjana tehdä sitten jotkut 2-tie kaiuttimet vai miten kannattaisi? Vai siellä subbari passiivisena tai aktiivisena ja joku huuto.netin 5.1 vahvistin?

    Koulussa kuitenkin rakentelen jonkunlaiset kajarit ihan vain tekemisen ilosta, joten voisihan siellä tehdä sitten ihan oikeaan hyötykäyttöönkin.
     
  2.  
  3. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,584
    Kiitokset:
    241
    Pisteet:
    93

    Vähemmän arvailua...

    T: Vesku
     
  4. PC_Markus

    PC_Markus Regular member

    Liittynyt:
    31.12.2009
    Viestejä:
    602
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tarvitsee nuokin vahvarin, ja yksittäisinä myynnissä. Ja tuskin noilla satasen kajareilla kaksin saa parempaa äänenlaatua kun nykyisillä m-audioilla, ei siltä nuo ainakaan vaikuta.
     
  5. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Omana mielipiteenä sanoisin, että kaiuttimien rakennus ei yleensä ole taloudellisessa mielessä kannattavaa, subbarin taas saattaa hyvinkin olla. Jos hyvä-ääniset kokoäänikajarit haluat tehdä, tee ne jonkun valmiin ohjeen mukaan, tyyliin Hifi-lehden vanhat rakennusohjeet.

    Hyvä subbari sen sijaan on helppo suunnitella itsekin, ellei tarvitse tinkiä koosta tai hinnasta - otetaan vaan riittävän iso tiivis suljettu kotelo ja asennetaan siihen riittävän iso laadukas elementti. Valitettavasti vain harvalla on käytännössä tilaa kuutiometrin laatikolle tai halua pistää useampaa satasta elementtiin/-eihin. Silloin joudutaan suunnitteluteknisin keinoin pyrkimään hyvään lopputulokseen vähän heikommillakin lähtökohdilla. ja silloin on taas järkevää joko opiskella suunnittelusta ainakin perusteet tai nojautua valmiiseen ohjeeseen.

    Subbari kuulostaisi oikealta ratkaisulta basson lisäämiseen ja pääkaiuttimien kuormituksen pienentämiseen. Kaiuttimien särinä äänenvoimakkuutta säätäessä tosin saattaa johtua säätövastuksen eli potentiometrin, kulumisesta, likaantumisesta tai heikosta laadusta, eikä välttämättä korjaannu subbarilla.

    Aika paljon bassoa saa aikaan kohtalaisella subbarilla ja pienitehoisellakin vahvarilla. Jollain nettilöydöllä pärjää vahvarina monesti hyvin. Riippuu tietysti pitkälti myös siitä:
    - paljonko äänenpainetta haluat
    - miten matalalle bassotoiston pitää ulottua
    - millainen (lähinnä miten suuri) kuunteluhuoneesi on.

    Ilman tarkkoja lähtötietoja voisin kuvitella järkeväksi tehdä koulussa subbarin (tai tarvittaessa vaikka kaksi), suljetussa tai refleksikotelossa, ehkäpä 12" elementillä tai mikä nyt oma tarve onkaan. Sen voi tehdä aktiiviseksikin jollain upotettavaksi tarkoitetulla vahvarilla, jossa on ehkä myös jakosuodin. Tai voi käyttää erillistä vahvaria ja joko pelkkää subbariin lisättyä kelaa leikkaamaan korkeita äänia, taikka linjatasoista jakaria. Sellainen taas voi olla passiivinen kondensaattori-vastus-kytkentä tai voi käyttää jotain valmista aktiivista jakaria (vaikka jonkun 5.1 vahvarin sisäistä).
     
  6. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,584
    Kiitokset:
    241
    Pisteet:
    93
    Et tainnut viitsiä vierittää sivua vähän alemmas?
    Ja löytyy sieltä nuokin....
    Ja nuo.
    Valitettavasti hyvää ja halpaa ei löydä kuin erittäin harvoin samasta paketista...

    T: Vesku
     
  7. PC_Markus

    PC_Markus Regular member

    Liittynyt:
    31.12.2009
    Viestejä:
    602
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ajattelinkin tuollaista rakennussarjaa jossa on ohjeet mukana, tulee parempi tulos kun itse suunnittelemalla :) No mutta jos subbarin rakenteluun lähtisin, niin tila on kyllä hieman rajattu, huone on about 5m x 5m. Joskus tapana on kuunnella niin kovalla että koko talo soi mukavasti, mutta tosiaan niin kovalla kuunnellessa vain basso erottuu, koska ilmeisesti ei saa riittävästi virtaa diskantit. Näin päättelin vain siitä, että äänenvoimakkuuden säätönappulassa oleva valo hiipuu basson lyödessä.

    Vesku, viitsin kyllä vierittää sivua alas, mutta budjetti tulee vastaan aika nopeasti jos sitä rullailee. Ja olin tosiaan katsonut nuo lähes kaikki jo läpi. Linkkisi ei taida oikein toimia oikein.

    Kyllä subbarille tilaa saisi, mutta häiritsisiköhän se kovasti kuuntelua, että kajarit tuossa pöydällä ja subbari olisi sivulla? Pöydän alle ei saa oikeen mitään isoa laitetta, koska jalkoja pitäisi sillon pitää sen päällä, joka ei luultavasti olisi aina hyväksi.

    Jakosuotimet ja nämä vähän outoa juttua minulle, mutta jos tosiaan sitten tekisi/ostaisi subbarin, niin käytetyn 5.1 vahvarin toiminnoilla saisi M-audioiden kuormaa laskettua ja subbarille annettua matalat äänet?

    Äänenpaineeseen en osaa sanoa, koska en ole ikinä vertaillut mitään kaiuttimia joiden äänenpaineet tietäisin. Bassotoiston ei tarvitse ulottua mihinkään hifistelylukemiin, pitäisi vain kuulua ne normaalimusiikkiin kuuluvat bassot hyvin.
     
  8. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Sitähän se yleensä tarkoittaa, että vahvarista alkaa loppua teho, sen virtalähde notkahtaa. Välttämättä niistä ei kuitenkaan kovin paljon lisää ääntä tule saamaan millään järjestelyllä, mutta äänenlaatu voisi parantua.

    Välttämättä ei, sillä korva ei erota hyvin matalien äänien suuntaa. Jos siis saisit jakotaajuuden subbarin ja pääkaiuttimien välillä tarpeeksi matalalle, tuo ei varmaankaan olisi ongelma. Käytännössä tarkoittaisi n. 60-80 Hz:n jakoa, mutta voi olla, ettei onnistu nykykaapeillasi (AV40 luvattu alarajataajuus näyttää olevan 85 Hz, mutta jos niiden kuormitusta pyrkii vielä vähentämään, jakotaajuus saisi olla luokkaa 100 Hz). 100 Hz:llä äänen suunnan huomaa jo puukorvaisempikin kuuntelija ja väärästä suunnasta tuleva ääni voi häiritä. Sekin toki riippuu kuuntelijasta ja tavasta kuunnella.

    Subbarin voi rakentaa myös pöydäksi, jossa elementti vaikkapa lattiaa kohti ja tietysti nostettu hieman irti lattiasta. Jalkojen pito subbarin päällä ei haittaa paitsi elementin ja mahd. refleksiputken kohdalla. Tai subbari voi olla vaikka kolmionmuotoinen ja sijoitettu johonkin nurkkaan (nurkka vieläpä vahvistaa bassoa, mutta voi myös saada sen kumisemaan). Ja on niitä muotoitu sohvienkin alle.

    Jos nyt olet korostanut paljon bassoa, basson ohjaaminen pelkästään subbarille luultavasti parantaisi M-audioiden ääntä selvästikin ja vähentäisi niiden kuormitusta. Subbari vaatinee 5.1 vahvarin lisäksi oman vahvistimen, sillä yleensä noissa kotiteatterivahvareissa ei subbarivahvaria ole sisällä, pelkkä jakosuodin ja siitä ns. linjatasoinen subbarilähtö. Koska käytät aktiivikajareita (nuo M-audiot), joissain 5.1 vahvareissa on mahdollsta käyttää niiden pääkaiuttimien vahvareita vaikka subbarille, eli niiden etuaste ja pääteaste olisivat irrotettavissa toisistaan. Mutta löydätkö sellaista laitetta ainakaan käytettynä ja halvalla... EOS.

    Tämä on kovin yksilöllistä ja riippuu tosiaan myös mm. kuunteluhuoneesta (koko, materiaalit ja kajareiden sijoitus). 5 m x 5 m huoneessa monille voisi jo ihan hyvin riittää kohtuulaatuinen 1x 12" elementti, ellei ihan matalimpia ääniä tarvitse saada kuuluviin. Silloin bassotoiston saisi ulottumaan ehkä (edit) oikeastikin 30 Hz:iin (/edit) ja subbarista saisi tehtyä vielä melko pienikokoisen.
     
    Viimeksi muokattu: 03.10.2012
  9. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,584
    Kiitokset:
    241
    Pisteet:
    93
    Kyllä kunnon kajarit yltää ilman subbariakin 25 Hz:iin...
    [​IMG]
    Käytetyt Hifi 50/3:t Anti-Mode 2.0:lla korjattuna, NAD-C350:n vahvistamana 36 neliön betonibunkkerissa...

    T: Vesku
     
  10. PC_Markus

    PC_Markus Regular member

    Liittynyt:
    31.12.2009
    Viestejä:
    602
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Miten paljon arviolta sitten pitäisi panostaa subbarin ostoon/rakentamiseen? Siis vahvarit ja muutkin kulut mukana, arviolta. Eli tarvitsisi 5.1 vahvarin ja erillisen subbarivahvarin+ subbarin? Olisiko heittää linkkiä mistään tuollaisesta tavarasta?
     
  11. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Joo, pitää korjata edellisen viestini 35 Hz:n tilalle 30 Hz. Ja samaan syssyyn voin todeta, että itse pidän "ihan hyvän" ja "välttävän" kotisubbarin rajana suunnilleen 110 dB äänenpainetta 30 Hz:llä ilman paniikkia rikkoutumisrajoilla olosta.

    Yltää, mutta kyllä se sitten maksaakin pikkusubbarin hinnan (2x 6,5" basso a 90 EUR, eli yhden kaapin sähköisiä osia ei taida saada vielä parilla sadalla?). Ja käytännössä paljon alle 30 Hz:n ääniä ei helpolla taida saada kuuluviin (vaikka huone matalia ääniä saattaa vahvistaakin, varsinkin jos sopivinta sijoituspaikaa on mahdollista hakea äänentoiston ehdoilla).
    Nimittäin 26 Hz:llä noilla Seasin elementeillä 50 l kotelossa saadaan n. 104 dB max jatkuva äänenpaine (@160 W), liikepoikkeaman puolesta silloin hajoamisrajoilla, eli myös säröä on äänessä jo paljon, ja tuota matalammat äänet pitäisi ehdottomasti suodattaa pois. Kotikuunteluun kuitenkin jo hyvin riittää, useimmille. Harva biisi kärsii, vaikkei alle 30-35 Hz ääniä kuulisikaan.

    Halvan 12" subbarin vastaavasti tekee ~satasen sähköisillä osilla ja sillä saa pari debbaa enemmän ääntä ko. 26 Hz taajuudella, tuplateholla (300 W) kylläkin. Elementti voisi olla esim. Eminence Delta-12LFA. Erillisen subbarin äänellinen etu on juuri se, että pääkaiuttimen elementit voivat toistaa muut äänet puhtaammin, kun matalien äänten suuri liikepoikkeama ei rasita niitä.

    Riippuu taas kerran, millaiset ovat omaat vaatimuksesi. Kuten yllä mainittu, satasella saa ihan kohtalaisen subbarielementin. Puuosat saa ilmaiseksikin, jos ulkonäöllä ei ole väliä tai koulu maksaa. Pakkelit, maalit, suojaritilät, liittimet, johdot, mahd. refleksiputket... 0-100 EUR käytännössä. Suunnilleen vastaavat aktiiviset kotisubbarit saanee kaupasta alle 300 eurosta alkaen, sisältäen siis myös vahvistimen.

    Käytetyn n. 2x 50-100 W @ 8 ohm kotivahvarin voi saada muutamalla kympillä ja sillä ajaa jo vaikka kahtakin subbaria, mikäli äänenpainetarve joskus kasvaa. Satasella saa myös 2x 120 W @ 8 ohm / 2x 190 W @ 4 ohm PA-vahvarin uutenakin (t.amp E400), mutta tuulettimen hurina voi häiritä kotikäytössä. Subbarikoteloon upotettavat vahvarit taas ovat käsittääkseni yleensä melko kalliita.

    5.1 vahvareiden hintoja voit katsella itsekin vähän sen mukaan, millaisia liitäntöjä yms. ominaisuuksia kaipaat - tehoahan siinä ei tarvita, jos käytät aktiivikaappeja, ellei sitten esi- ja päätevahvari ole erotettavissa, kuten aiemin mainittu, ja siitä saisi subbarivahvarin. Parista satasesta kai vähintään puhutaan, jos uuden ostat, käytettyjä luulisi löytävän alle satasella.
     
    Viimeksi muokattu: 03.10.2012

Jaa tämä sivu