Tässä viikko sitten alkoi läppäri hidastelemaan ja jumittamaan ja lopulta sitten meni aivan totaalisesti tukkoon. Käynnistyy ihan normaalisti mutta työpöytänäkymässä alkaa takkuilemaan. Ei pystynyt yhtikäs mitään tekemään, jos aloin käynnistämään jotain tai klikkasin jotain kuvaketta niin meni ikuisuus ennenkuin yhtikäs mitään tapahtui. Vikasietotilassa toimi jotenkuten. Palautin läppärin tehdasasetuksille (formatoin kiintolevyn ja asensin Windowsin uudestaan) jonka jälkeen lähti hyvin toimimaan. Mutta eipä tätä riemua kauaa kestänyt kun alkoi samalla lailla jumittamaan. Nyt ei suostu edes normaalissa käynnistyksessä kunnolla käynnistymään, viimeksi kokeilin niin mustaksi meni näyttö. Vikasietotilassa taas toimii jotenkuten. Kyseessä on siis HP Pavilion dv6-3000so, käyttiksenä Windows 7 64bit, kone on reilu 2½ vuotta vanha. Oisko tässä vielä jokin korjausvaihtoehto olemassa vai nakkaanko ihan suosiolla uuden läppärin tilaukseen?
Jos tuollaiset oireet alkavat äkisti, tulee ensimmäisenä mieleen joku virus eli haittaohjelma. Kannattaa ajaa vikasietotilassa oman virussuojaohjelman täysi tarkastus ja ladata ja asentaa lisäksi Malwarebytes Anti-malware (ilmainen versio, älä valitse maksullisen ilmaista kokeiluaikaa). Päivitä MBAM ja tee tarkastus myös sillä. Jos haittaohjelmia löytyy, poista ne. Jos poisto ei onnistu, kysy lisää. Virukseen viittaa siis se, että ongelma tuli äkisti ja paheni nopeasti, mutta korjaantui Windowsin uudelleen asentamisella. Se, että ongelma pian palasi, voisi johtua siitä, että virus oli pesiytynyt johonkin tiedostoon, joka palautettiin uudelleen asennettuun Windowsiin. Myös koneen pölyyntymisestä johtuva ylikuumeneminen voi joskus aiheuttaa tuon kaltaisia ongelmia (jumiutuminen ja näytön pimeneminen), mutta silloin ongelma ei korjaannu edes väliaikaisesti Windowsin uudelleen asennuksella. Selvitä siis ensin tuo virusasia.
Joo kiitoksia vastauksesta, pitääpä kokeilla josko tuo auttaisi. Uskon että pölyyntyminen ei ole vian aiheuttaja koska putsaan säännöllisesti läppärin tuuletusaukkoja paineilmalla.
Virukset ja haittaohjelmat aika harvoin hidastavat konetta. Kyseessä on joko ylikuumeneminen tai sitten jokin viallinen komponentti ja niistäkin todennäköisesti kiintolevy. Mikäli mahdollista, lataa CrystalDiskInfo ja tarkista levyn kunto sillä. Pitäisi onnistua myös UBCD:llä.
SMART-arvoista näkee onko siinä jotain hämminkiä vai ei. Automaattiset testit eivät sitä välttämättä kerro.
Vai niin. Onneksi minulla ei ole asiasta omakohtaisia kokemuksia, mutta ettei luultaisi, että kirjoitin aivan omiani, totean, että olen kyllä lukenut virusten vaikuttavan noinkin. Kaikki virukset eivät ole salassa pysyviä koodeja, jotka urkkivat salasanoja ja pankkitunnuksia. http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows7/how-can-i-tell-if-my-computer-has-a-virus
Latasin Crystal Disk Infon ja ohjelma sanoo "Kunto: varoitus" ja kun klikkaan tuota keltaista Varoitus-painiketta niin saan kolme ilmoitusta: "Uudelleensijoitettuja sektoreita", "Uudelleensijoitusta odottavia sektoreita" sekä "Korjauskelvottomia sektoreita". Suomentakaapa te viisaammat minulle nyt nämä että mitäs ne nyt tarkoittavat.
Lyhyt versio: Kiintolevy on rikki. Pitkä versio: Kiintolevyn jollain kiekolla on kiintolevyn sisäinen virheentunnistus havainnut viallisia sektoreita ja estänyt niiden käytön (Korjauskelvottomia sektoreita). Kiintolevy/käyttöjärjestelmä on tämän jälkeen siirtänyt tai yrittänyt siirtää dataa pois näiltä sektoreilta kiintolevyn ehjille alueille (Uudelleensijoitettuja sektoreita/Uudelleensijoitusta odottavia sektoreita). EDIT: Ehjällä kiintolevyllä ei ole ikinä viallisia tai korjauskelvottomia sektoreita. Mikäli niitä esiintyy kiintolevyllä, on se varma merkki siitä, että kiintolevy on rikki tai menossa rikki. Suosittelen ostamaan uuden kiintolevyn välittömästi ja lopettamaan nykyisen kiintolevyn käytön kunnes olet saanut otettua sen sisällöstä varmuuskopion tai kloonattua sisällön uuteen kiintolevyyn.
Siitä näkymästä voit säätää rajat minkä jälkeen varoitus kyseisestä arvosta annetaan. Oletuksena jokaisessa on 1