1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kovalevy hajoaa?

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi e__ 14.04.2014.

  1. e__

    e__ Member

    Liittynyt:
    04.04.2011
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Omistan 3 vuotta vanhan Toshiban läppärin (jossa Windows 7) ja tänään olen useaan otteeseen saanut tällaisen ilmoituksen: "Windows on havainnut kiintolevyongelman" ja se kehottaa varmuuskopioimaan tiedostot tietohävikin varalta.
    Aloin tutkimaan asiaa ja latasin Crystaldiskinfon sekä HD Tunen ja aloin siirtämään tärkeimpiä tiedostoja ulkoiselle talteen.

    Crystaldiskinfo näyttää tällaista:
    [​IMG]

    Eli noita uudelleensijoittuneita sektoreita löytyy. Onko tuo 34/34/50 todella huono lukema?

    HD Tunen skannaus on vasta puolivälissä, niin hidasta on, mutta vielä ei ole ilmaanutunut punaista. Laitan senkin tulokset heti kun skannaus valmistuu. (Lämpötila hyppäsi yli 40 käynnistettyäni tämän ohjelman, muutoin pysyi aamun alle 40:ssä)

    Läppäri on tosiaan ollut kovassa käytössä ja on suurimman osan päivästä auki. Katson paljon videoita, jonkin verran pelaan, ja Adoben kuvankäsittely- ja taitto-ohjelmat ovat usein kaikki tässä yhtäaikaa auki.
    Syksystä huomasin, että kone rupesi hurisemaan lämmön noustessa vähän enemmän (elokuvia katsellessa) mutta vaikka sitten toisaalta käytin yhä useita ohjelmia yhtä aikaa en huomannut suurempia ongelmia. Nyt vuoden alusta jäi ostamatta Nortonin ja olen käyttänyt ilmaisohjelmia. Viime viikolla latasin Malwarebytesin, jonka avulla sain poistettua viitisen "saastunutta" tiedostoa. Tämän jälkeen uudelleen käynnistys oli vähän hitaampaa mutta mitään muuta en huomannut. Kunnes tänään sain tuon Windowsin ilmoituksen, nyt jo varmaan viidettä kertaa kuuden tunnin sisällä. Nyt hiirikin tahtoo vähän tökkiä.

    En ole mikään ekspertti näissä koneasioissa mutta ilmeisimmin kovalevy olisi menossa uusiin? Tosiaan latasin nuo 2 ohjelmaa ensimmäistä kertaa vasta tänään, joten en osaa niinkään "lukea" tuloksia. Vai onko mitään muuta keinoa saada kone kuntoon?
    Jos ollaan huonossa jamassa onko nyt mahdollista, ettei kone käynnistyisi enää jos sulkisin sen?
    Ja jos joku osa menisi uusiin, miten tässä nyt toimitaan seuraavaksi? Pieni paniikki iskee kun asiakastyö pitäisi saada painoon parin viikon sisään ja kone näyttää hajoavan.

    Kiitos avusta jo etukäteen!
     
  2.  
  3. Akentti

    Akentti Regular member

    Liittynyt:
    18.03.2010
    Viestejä:
    179
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ota nopeesti IMAGE kiintolevystäsi jollain kop ohjelmalla ja sitten kauppaan ostamaan uusi levy ja vaihdat sen ja palautat imagen; siinä se.


    Eipä tuosta muuta voi sanoa kuin että vikaa siinä on ja vaatii toimenpiteitä.
     
  4. e__

    e__ Member

    Liittynyt:
    04.04.2011
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Millaisella ohjelmalla tuo image pitäisi ottaa? Windows 7:sta löytyy tuolta ohjauspaneelista "Luo järjestelmän näköisversio", onko tämä sama asia? Katsoin kuitenkin, että tästä tulisi kooltaan varsin suuri kaikkine ohjelmineen eikä minulla ole enää tarpeeksi tilaa ulkoisella. Pitäisi hommata toinen?

    Täytyy myös myöntää, etten koskaan ole ottanut minkäänlaista varmuuskopiota enkä luonut järjestelmän korjausversiota levylle. Olen nyt vain siirtänyt tärkeät tiedostot ulkoiselle. Mietin siis, mitä kaikkea uuden kiintolevyn käyttöönotto vaatii. Jos tilalle tulee uusi tarvitsenko mitään muuta kuin tuon imagen entisestä levystäni? Onko olemassa jotain tutoraalia, joka kertoo miten homma toimii? Tahtoisin lukea, niin tietäisin paremmin osaanko homma itse.
    Vai.. pitäisikö suosiolla jättää kone ammattilaisen käsiin? Ja kuinka paljon uusi levy suurinpiirtein maksaa?


    --
    Tässä vielä HD Tunen tulokset:

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  5. zipperi

    zipperi Regular member

    Liittynyt:
    29.11.2004
    Viestejä:
    656
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    28
    Oman HD:ni siirsin SSD:lle käyttäen Easeus Partition Master Free - ohjelmaa. Eipä tuossa pahemmin älyä tarvinnut.
     
  6. xbkrypt0n

    xbkrypt0n Active member

    Liittynyt:
    16.06.2010
    Viestejä:
    3,154
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    73
    Nuo ovat ehkä ne hyödyttömimmät lukemat tai yleensä tiedot mitä noilla softilla voi lukea. Tärkein tieto on se Raw eli Data-kentän tieto. Uudelleensijoitettujen sektoreiden määrä eli reallocated sector count tulee olla ehjässä kiintolevyssä aina 0. Viallisen kiintolevyn sektoreiden testaaminen (eli kiintolevyn rääkkääminen), varsinkin kun varmuuskopiota ei ole tehty, ei ole kovin järkevää toimintaa.

    Nykyinen levy on 640GB, mutta jos käytössä on tyyliin vain 80GB niin tuskin on järkevää ostaa 320GB suurempaa kiintolevyä kun menee vaan rahaa hukkaan. Lisäksi kannattaa harkita myös SSD:n ostoa jos tosiaan ei paljoa levystä ole käytössä. Halvimmat 256GB SSD-levyt ovat noin satasen luokkaa. Tällöin imagen ottaminen ei onnistu, vaan koko käyttöjärjestelmä pitää asentaa uusiksi, tai ainakin kovasti sitä suosittelen.
     
  7. e__

    e__ Member

    Liittynyt:
    04.04.2011
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    ok, löysin pöytälaatikosta 4 DVD-levyä, jotka koneen hankittuani olin polttanut. Näissä lukee Windows-ympäristön palautus (64-bit.) Jos siis uuden kiintolevyn hankin ja aloittaisin puhtaalta pöydältä pystynkö asentamaan Windowsin näiden levyjen avulla? Toimiiko tämä SSD:n kanssa? Vai kannattaisiko palauttaa imagen avulla ja hankkia samanlainen levy kuin nykyinen?
    Aika hyvin saan tiedostot koneelta talteen mutta ongelmana on sitten ohjelmat. Jos aloitan puhtaalta pöydältä täytyy kaikki ohjelmat hommata ja asentaa uudestaan. Ei se ohjelmien uudelleen asennus kylläkään mahdoton juttu ole, mutta vie tietenkin aikaa.
     
  8. Akentti

    Akentti Regular member

    Liittynyt:
    18.03.2010
    Viestejä:
    179
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tuolla sulle asennusohjeet.

    http://keskustelu.hardware.fi/t.cfm...telman_asennus_suomenkielinen_windows-878453/

    Jos sulla sattuu olemaan HP:n kone niin tässä palautusohjeet tehdas asetuksiin:

    https://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=fi&lc=fi&dlc=fi&docname=c03470970

    Niin sullahan olikin Toshiban läppäri, tuli lukihäiriö :/
     
    Viimeksi muokattu: 15.04.2014

Jaa tämä sivu