Tilanne tämä: internet-yhteys 8 meganen laajakaista (kaapeli). Yhteys pitäisi jakaa kahden koneen välille siten, että kummankin käytössä olisi 4 megan yhteys, eli yhteyden puolitus. Millä lailla tällainen onnistuu? Boksina toimii Buffalon G54.
Tässä modeemisi tietoja: http://www.buffalotech.com/files/downloads/WBR2-G54 Data Sheet.pdf Modeemissasi on valmius neljälle koneelle, joko johdolla tai langattomasti Wlanin kautta. Ei nopeus puolitu jos liität siihen toisen tietokoneen, sinulla on koko kaista käytössä molemmilla koneilla. Käytännön nopeus riippuu sitten koneiden yhteisestä samanaikaisesta kuormitusasteesta. Pitää hankkia toinen verkkokaapeli tai sitten voit liittää langattomasti, edellyttäen että liitettävässä tietokoneessa on langaton yhteys. Johdolla liitettäessä tarvitset verkkokaapelin: http://www.vertaa.fi/verkkokaapelit/ Langattomasta liitettävyydestä voi kertoa, kun kerrot minkä koneen aiot toiseksi laittaa.
Siis homman pointtihan on nimenomaan tässä kuormituksessa. Eli tarkoituksena välttää tilanne, jossa käyttäjä X esim. lataa netistä jotain ja vie koko kaistan, jolloin toisen käyttäjän Y yhteysnopeus laskee huomattavasti. Haen ratkasua sille, miten jaan sen 8 mb:n yhteyden niin, että kumpikin saisi 4 megasen yhteyden, jolloin sitä omaa puoliskoaan saisi kuormittaa huolletta? Langattomien verkkojen luominen yms. perusasiat asiat kyllä hoituu iteltä. Onko olemassa esim. modeemi, jossa voit asettaa maksimi kaistan varauksen jokaiselle asiakkaille?
Tähän voisit tutustua, itsellä tuosta ei ole kokemuksia. http://www.netlimiter.com/ PS. anna palautetta onnistuiko.
Netlimitterillä voit tosiaan koneilta itseltään rajoittaa niiden yhteyden maksiminopeuksia, mutta tuollaista jako-ominaisuutta ei ainakaan kuluttajaluokan modeemeista löydy. Jos tuossa välissä olisi vaikka linux-kone palomuurina, sillä saattaisi onnistua, en tosin ole koskaan asiaan itse perehtynyt.
Jees, kiitoksia vastauksista! Netlimiter tuttu ohjelma, mutta tähän se ei sovellu. Taidan jättää asian hautumaan vähäksi aikaa..
Tuollainen verkonrajoitusohjelma on hyödyllinen harvoissa tapauksissa ja vielä harvemmin lähelläkään optimaalista tapaa ratkaista ongelmaa. Suurin osa verkkoprotokollista on toteutettu siten että kaista jaetaan automaattisesti tasan kaikkien kaistaa käyttävien koneien/ohjelmien/yhteyksien kesken jolloin mikään yksittäinen yhteys ei pysty kaappaamaan kaikkea kaistaa. Lähinnä poikkeuksena voisi olla p2p tekniikoita käyttävät yhteysohjelmat (torrent, skype, suoratoisto musiikki ja videopalvelut, jne) jotka muodostavat niin monia yhteyksiä että mikä tahansa kaista voi tukkeutua. P2P ohjelmissa on yleensä nopeuen rajoitustoiminnot, mitkä on ihan ok, mutta usein tehokkaammin toimii muodostettavien yhteyksien maksimi määrän rajoitus (muutamiin kymmeniin tai satoihin) tilanteesta riippuen. P2P liikenteessä saattaa saada säädettyä myös dataliikenteen prioriteettiä jolloin muuta liikennettä suositaan p2p:n kustannuksella.