Olen etsinyt vastausta tähän kysymykseen tuloksetta eli minkä näistä laitan br-soittimeen jos haluan purkaa äänen jo soittimessa monikanavaääneksi Bitstream re-encode, Bitstream audiophile taikka PCM. Br-soittimeni jossa on 7.1 analoginen ulostulo on kytkettynä rca-piuhoilla vahvarin multi channel in liitäntään koska vahvarista puuttuu hdmi. Monessa paikassa kyllä puhutaan miten nuo uudet äänet saa vanhaan vahvariin mutta ei kerrota mikä äänimuoto valitaan br-soittimesta.
1) Monikanavaääntä ei pureta monikanavaääneksi. Ääniraita valitaan elokuvan valikosta ja soitin sitten sen lähettää eteenpäin vahvistimelle tai televisiolle joka sen purkaa ja toistaa. Joissain soittimissa voi olla jokin äänikanavien purkaja, mutta se vain poistaa äänikanavia ja toistaa analogista stereoääntä. 2) Soittimessasi ei varmasti ole 7.1 analogista ulostuloa. Kytket kaapeleita todennäköisesti komponenttivideon ulostuloreikiin. Mikäli tarkoitat coaxial s/pdif -liitäntää, niin se ei ole analoginen ja siinä menee vain yksi RCA-kaapeli soittimesta vahvistimeen. 3) On mahdotonta sanoa mitä nuo re-encodet ja audiophilet oikein tekevät siinä soittimessasi. Mikäli ne kuitenkin noilla nimillä valikoissa esiintyvät, voisi jo vähän alkaa kyseenalaistamaan soittimen laatua. Paras arvaukseni olisi... Re-encode: Muuntaa DTS/TrueHD/yms. -> AC3 (Dolby Digital) Audiophile: Välittää TrueHD/yms. ääniformaatit vahvistimelle siltään ilman koodaamista PCM: Muuntaa äänet PCM-muotoon (pakkaamaton muoto, yleensä vain stereona) Noista paras on todennäköisesti tuo re-encode, koska vanhat vahvistimet eivät tue uudempia pakattuja häviöttömiä äänimuotoja. Mikäli tuo PCM tosiaan lähtee ulos soittimesta vain stereona, niin se on myös ainoa vaihtoehto jos haluaa säilyttää monikanavaäänet.
Oon kyllä sen verran pelannut noiden laitteiden kanssa että tiedän mihin kaapelit kuuluvat mutta nää blu-ray asiat on vielä vähän alkuvaiheissa. Linkissä löytyy specsit jossa myös lukee Multichannel analogue out 8ch. http://www.whathifi.com/review/samsung-bd-c6900/specs Mutta itse kysymykseen jos elokuvasta valitsen 5.1 DTS HD ääniraidan ja vahvistin ei osaa tällaista purkaa eikä myöskään ole sitä hdmi-liitintä niin minkä näistä edellämainituista kolmesta ulostulosta valitsen? Ja haluan siis että soitin purkaa tämän 5.1 DTS HD äänen ja lähettää sen purettuna ja monikanavaisena niitä rca-piuhoja pitkin vahvistimeen. Onko näin että jos valitsee PCM.n niin 5.1 äänet tulee siitä huolimatta stereona niitä analogisia pitkin? MikroBitissä sanottiin että uusista ääniraidoista (DTS HD, DTS HD Master, Dolby TrueHD + muista) pääsee nauttimaan miltei samantasoisena jos purkaa äänen jo soittimessa ja lähettää ne analogisia (7.1) piuhoja pitkin vahvariin. Siinä myös sanottiin että soittimesta valitaan silloin LPCM mutta valitaanko se soittimessa vaiko leffan ääniraidassa? Soittimestanihan löytyy PCM ja nuo kaksi muuta.
Eihän nuo liittimet mitään harvinaisia ole vaan löytyi vuosi sitten joka toisesta soittimesta. Sanoisin että kaikissa laadukkaammissa vahvistimista löytyy tuo multi channel in ja pioneerin ohjeessakin lukee että tuo multi channel in on sitä varten jos haluaa purkaa äänet jo soittimessa. Minkä vuoksi tuossa soittimessa on 7.1 analogiset liitännät jos sieltä ei saisi ulos tuota ääntä monikanavaisena? Kyllä se silloin tarkoittaa että äänet puretaan jo soittimessa ja lähettää ne purettuna rca-piuhoja pitkin vahvistimeen ja se vahvistin vain vahvistaa äänen ja siitä edelleen kajareihin. Nyt kun olen hiukan testaillut niin Audiophile ja PCM toimivat monikanavaisena mutta kumman noista nyt sitten valitsisin ja ääniraitahan oli tuo 5.1 DTS HD?
Käsittääkseni nämä valinnat eivät oikeastaan liity analogiseen äänilähtöön, mikä oli kysymyksen aiheena! PCM moodissa soittimen olisi tarkoitus (tarvittaessa) "purkaa" levyn monikanavainen ääniraita monikanavaiseksi digitaaliseksi kompressoimattomaksi PCM-ääneksi. Tämä voidaan siirtää dekooderille/vahvistimelle HDMI 1.1+ -liitäntää pitkin. Ainakin Samsungilla Bitstream Re-encode tekee tietääkseni ensin saman kuin edellä, mutta pakkaa äänen sitten uudelleen (kompressoituun) DTS-muotoon. Tätä kai käytetään yleensä, jos vastaanottimessa ei ole HDMI-liitintä, johon voisi työntää digitaalisen pakkaamattoman monikava-PCM-äänen, jolloin ääni siirretään vahvariin esim. optista liitäntää pitkin DTS-muodossa, ja vahvarin oma dekooderi sitten purkaa äänen DTS-pakkauksen. Bitstream Audiophilessä soittimen pitäisi lähettää levyn primääri ääniraita sellaisenaan vahvistimelle, joka sitten tarvittaessa purkaa tämän äänen. Levyllähän ääni voi olla Linear PCM (LPCM), Dolby Digital (DD, 5.1), Dolby Digital Plus (DD+, 7.1), Dolby TrueHD (häviötön), DTS (5.1), DTS-HD (7.1) tai DTS-HD Master Audio (häviötön) -muodossa. HD-äänet vaativat tietysti niitä tukevan vahvistimen. Audiophilellä soitin ei edes lisää lähettämäänsä elokuvan ääniraitaan ns. secondary audiota eli esim. menuun mahd. lisättyjä efektejä tai joillain levyillä olevaa ylimääräistä komenttiääniraitaa. Se, mitä nämä vaikuttavat (vai vaikuttavatko lainkaan) soittimen antamaan analogiseen monikavaääneen, taitaa riippua valmistajan omista valinnoista.
No siihen lopputulokseen tulin minäkin ettei nuo valinnat vaikuta anlogisen ulostuloihin vaan soitin purkaa äänen ja lähettää sitä aina noihin analogisiin liittimiin oli ne kytketty vahvariin tai ei. Eikös tuo sitten tarkoita sitä että äänissä ei pitäisi olla mitään suurempaa eroa jos soitin purkaa ne äänet ja lähettää ne analogisista ulostuloista vahvarille joka vain vahvistaa ne kuin se että ääni lähetetään hdmi-johtoa pitkin vahvarille joka osaa purkaa nuo uudet äänet? Pahoittelen pilkkujen puuttumista.
Ensimmäiseki, jos vaikka vaihteeksi lukisit mitä kirjoitan, etkä ala paasaamaan siellä omiasi. Totesin jo, että tuollainen laite on kuin onkin olemassa. Toiseksi, Samsungin C6900 ei todellakaan ole mikään laadukas laite, joten se on vähintäänkin rajoittava tekijä tässä tapauksessa äänentoistossa. Pidän myös kyseenalaisena tällaisen halpissoittimen kykyä muuntaa digitaalinen ääni analogiseksi. Todennäköisesti paremman äänenlaadun saa tuosta soittimesta HDMI-liittimen kautta viedyillä äänillä ja halvimmalla mahdollisella vahvistimella kuin analoogista äänen ulostuloa käyttämällä. Pikaisella googletuksella: Samsung BD-C6900 -soittimessa näyttää olevan jokaista kahta äänikanavaa kohden oma DAC-piiri, eli 4 kappaletta Cirrus Logic CS4353 -muuntimia joilla digitaalinen monikanavaääni muunnetaan analogiseen muotoon. Sivuilta näkee suoraan, että tuo kyseinen piiri ei ole edes ko. firman lippulaivamalleja tai edes sieltä parhaimmasta päästä. Edelleen, sillä ei ole mitään merkitystä minkä valitset. Analoginen ääni on pelkkää ääntä, eikä tuo valitsemasi äänen pakkaus vaikuta siihen millään tavalla. Ainoa rajoittava tekijä on tuon soittimen sisältä löytyvän ohjelmiston kyky purkaa valittu monikanavaääniraita. Vahvistimissa on yleensä monta kertaa paremmat DAC-piirit käytössä kuin tällaisissa halpissoittimissa. Eli ero voi olla erittäin suuri.
Äänen laadun kannalta valinnoilla ei pitäisi olla vaikutusta analogisia liitäntöjä käytettäessä, mutta Bitstream Audiophile -asetuksella saattaa olla, että secondary audio tai effect audio eivät kuulu. Riippuu siitä, kuinka juuri ko. valmistaja on asian päättänyt toteuttaa. PS. Vanhalle vahvarillekin äänen voisi kai silti siirtää myös optista- tai koaksiaalista digiliitäntää pitkin? Etuna voii olla se, että voimakkaatkaan magneetti- tai sähkökentät eivät silloin aiheuta ääneen häiriöitä, mutta jossei äänessä ole häiriöitä analogisenakaan, niin mitäs sitä turhaan vaihtamaan. Optisen johdon ehkä suurin etu on se, että laitteiden maatason erostakaan ei aiheudu ääneen hurinaa, mikä varsinkin tuotaessa äänet tietokoneesta voi olla iso etu. edit: Ja kyllä xbkrypt0n:in mainitsema ero DA-muuntimien laadussa soittimen ja vahvarin välillä pitää omankin käsitykseni mukaan yleisesti ottaen paikkaansa. Eli vahvarin de-kooderin käyttö saattaa parantaa äänenlaatua. Siis jos antaisit soittimen pakata äänen DTS-muotoon, siirtäisit sen optisena vahvariin, ja antaisit vahvarin purkaa ja muuntaa äänen, äänessä voisi olla eroa soittimen tekemään DA-muunnokseen ja analogiseen äänensiirtoon verrattuna.
Sama juttu sullekin että lukisit mitä kirjoitan! En ole kehunut soitinta laadukkaaksi vaan vahvistinta jonka ostin juuri silloin kun nuo hdmi liitännät yleistyivät. En haluaisi vaihtaa hyvää vahvistinta koska se maksoi 7-8 vuotta sitten vajaa kaksi tonttua ja sen vuoksi jouduin ostamaan tuollaisen soittimen missä oli nuo analogiset liitännät. Ne analogiset ulostulot ovat noista soittimista poistumassa koska valmistajat ajattelevat että tuo HDMI on jo niin yleinen ettei niitä tarvita. Sitä juuri kysyin että VAIKUTTAAKO nuo valinnat mitään! Ja vaikuttaako nuo valinnat siihen analogisen ulostulon ääneen? Olisit heti vastannut noin niin sunkaan ei tarvitsisi repiä hiuksia. [/quote] Kyseessä on keskihintainen eikä halppis soitin ja halusinkin tietää miten tuosta saa parhaan irti. Minua ei kiinnosta kuinka huonoja nuo piirit sitten ovat koska olen jo laitteen ostanut. Jos et osaa/tiedä oikeita vastauksia niin miksi sitten tänne kirjoittelet? Ja joillakin vaan sattuu olemaan tuollaisia laitteita koska kaikki ei ole hifistelijöitä. Se on sun oma asia jos ostat vain parasta ja kallista.
Äänenlaatu määräytyy heikoimman lenkin mukaan, joka on tässä tapauksessa se soitin. Hyväkään vahvistin ei voi vahvistaa sitä mitä ei äänessä ole. Samsungin käyttämän piirin tietojen mukaan sen valmistajan ilmoittama (yleensä vieläpä optimistinen) taajuusvaste on vain 20-20000 Hz. Huononkin vahvistimen saa ostettua kalliilla. Erityisesti Suomessa vahvistimien hinnoissa on erittäin paljon ilmaa. Suomessa yli 1000 euroa maksavan vahvistimen voi saada Euroopasta jopa alle 500 euroon. HDMI on yleistynyt voimakkaasti mm. siksi, että siinä on vahvat, tai ainakin ameriikan elokuvateollisuuden mielestä vahvat suojaukset käytössä (DRM) ja se on digitaalinen. Eli sitä levyn digitaalista tietoa ei tarvitse muuntaa välissä analogiseksi ja näin virheiden mahdollisuus tiedonsiirrossa pienenee. Mikäli viestejä oikein luen, niin vastasin kysymykseen tuossa aiemmin, mutta ilmeisesti tämä meni jostain syystä ohi. EDIT: Kiroitusvireh
Nyt ei oikein ajatusmaailmat kohtaa. En todellakaan ole parantamassa sitä ääntä millään vahvistimella vaan vahvistaa vain sen äänen koska jos lykkään tosta soittimen perästä piuhat suoraan kajareihin niin aika tarkkaan saa kuunnella. Vahvari on ostettu verkkokaupasta ja sattui olemaan silloin eisa palkittu vuoden tuotteena. En halua siitä luopua koska se on minun mielestäni kuin "uusi" ja "vähänkäytetty" ja tärkeimpänä HYVÄ! Mitäs minä laajemmalla taajuusvasteella teen kun sitten pitäisi ostaa jo uudet kajaritkin? Tuo toinen kaveri vastasi heti ekalla viestillään mitä halusin tietää ja vastauksesi oli pikemminkin jossittelua ja itse aiheeseen liittymättömiä. Olet ymmärtänyt homman jotenkin niin että haluaisin samantasoiset äänet kuin uusimmissa ja paremmissa laitteissa käyttämällä näitä vermeitä kun minulla nyt on. Halusin vain tietää miten saan ne ns. maximit irti laitteistostani enkä sitä että kuinka paljon vahvistimien hinnoissa on ilmaa ja kuinka paska piiri on. Kun laitteistoni on vähän vanhentunut niin ostan sen ajan vaatimat vermeet mutta kun nekin on sitten taas muutaman vuoden päästä vanhat niin minun täytyy taas kysyä täältä ohjeita että miten saan vanhan ja uuden yhdistettyä.
Jos nyt lopettaisit sen räyhäämisen ja keskittyisit olennaiseen. wipe2000 heitti tuossa ehdotuksen, että käyttäisit optista äänikaapelia sen äänen viemiseksi vahvistimelle, mikä on erittäin hyvä idea. Itse en sitä heittänyt, koska kuvista en tuota liitintä nähnyt, mutta tarkemmista lisäkuvista sitten se liitin näkyikin siinä verkkoliittimen vieressä. Suosittelen myös käyttämään sitä. Tarkoitin tuolla vahvistimella ja piirin tiedoilla sitä, että pelkästään analoginen äänen sisäänvienti ja kallis hinta eivät tee vahvistimesta automaattisesti hyvää. Lisäksi elokuvissa ja musiikissa 20-20000 Hz taajuusvaste tarkoittaa mm. puutteita korkeissa ja matalissa äänissä. Niitä et saa hyvälläkään vahvistimella korjattua, koska tietoja ei vahvistimelle lähetetä. Kukaan ei tässä nyt käske ostamaan uutta vahvistinta, vaan pointtina on, että tuo analoginen ääni ei välttämättä ole se paras ratkaisu. Tämäkään ei johdu vahvistimesta, vaan tuosta Samsungin soittimesta ja sen käyttämistä piireistä ja niiden rajoituksista. Kukaan ei kuitenkaan estä käyttämästä niitä analogisia ääniliittimiä äänen viemiseksi vahvistimelle. Ihmettelen kovasti ketjun tarkoitusta. Onko tässä vain tarkoitus hakea siunausta niille analogisille äänikaapeleille vai mitä ihmettä oikein haet takaa? Siis haluat parhaan mahdollisen äänen ulos laitteistosta, mutta et kuitenkaan sitten halua... vai mitä hemmettiä? Mielestäni on tärkeää perustella väitteet ja mahdollisesti tukea näitä väitteitä valmistajan ilmoittamin tiedoin tai hyvin perusteluin. Tokihan sitä voi vaan heittää vastauksia, että "joo" tai "ei" tai "osta tää", mutta se ei kerro kysyjälle juuri mitään eikä opasta tätä vastaavan tilanteen varalta. Itse toivoisin aina, että mahdollisiin kysymyksiini vastattaisiin samanlaisella periaatteella mitä itse noudatan, jotta saisin lisätietoja aiheesta sekä käytetyistä tekniikoista. EDIT: Vastaavien kysymysten varalta kannattaa ilmoittaa mahdollisimman kattavasti mitä laitteita on käytössä. On todella vaikea lähteä arvailemaan käytettyjen laitteiden teknisiä tietoja ja ominaisuuksia jos niistä ei kerrota yhtään mitään.
Lue se teksti sieltä alusta ja siinä on se kysymys edelleen. Kuten olen jo useaan kertaan kysynyt SAAKO SITÄ VITUN ÄÄNTÄ (TRUE HD YMS.) NOITA ANALOGISIA PITKIN JA MITÄ SÄÄTÖJÄ TARVII SOITTIMESTA TEHDÄ JOS TARVII JA JOS TULEE NIIN VOINKO SANOA ETTÄ KUUNTELEN SILLOIN HD-ÄÄNIÄ VAIKKA VAHVISTIMESSA EI SE VITUN HD VALO PALAKKAAN? Tuohon alkuperäiseen kysymykseen ei tarvita minkään laitteiston specsejä koska siinä on jo mainittu että löytyy tuo 7.1 analoginen ulostulo, valikoista se mitä ehkä mahdollisesti pitää tietää (nuo PCMät ja bitstreamit) sekä vahvarissa multi channel in. Tuo wipe2000 kirjoitti heti sen mitä halusin tietää mutta sinä puhut täysin eri asioista niin että menen itsekin jo sekaisin. Nyt huopaat ja soudat sellaisia asiota kokoajan mitä en ole missään vaiheessa kysynyt. En halunnut tietää mistään vahvistimesta en DAC-piireistä en sitä että mahdollisesti suuri osa vahvistimista on huijausta enkä suomen välistäveto hintoja koska toki ne liittyvät ääneen mutta niin miljoona muutakin asiaa. En ala käymään koko laitteiston kokoonpanoa läpi kun kysymys on noin yksinkertainen. Teetkö nyt tahallasi kiusaa noilla sepustuksilla kun alkaa menemään jo niin uskomattomaksi? Kysyin koko asiaa sen vuoksi kun en tiennyt että ääni tulee kokoajan purettuna niistä analogisista ja luulin että muuttamalla noita bitstreameja ja PCMää se vaikuttaa myös analogisen ulostamiseen. Nyt varmaan haukut tuon MB-lehdenkin kun sanon mitä siellä luki. Eli mb väki sanoi että normaali käyttäjä ei huomaa eroa siinä että puretaanko se HD-ääni vahvarissa (eli hdmi vaihtoehto) vaiko soittimessa jonka ääni lähetetään analogisia pitkin vahvistimeen. Tietysti ääneen vaikuttaa tuo käytetty piiri jota ei tekstissä mainittu. Ainoa kysymysmerkki tekstissä oli että "pitäisi valita ulostuloksi LPCM jos noita analogisia liittimiä käyttää". Tuota em. en oikein käsittänyt. Tarvii laittaa facebookiin tästä ketjusta linkki kavereille että näkevät miten helpon asian voi tehdä mahdollisimman hankalasti.
En nyt tuota ala lainaamaan, mutta TrueHD/yms. digitaalisia ääniä ei voi siirtää analoogisena. Se BD-soitin saattaa muuntaa ne analoogisiksi tai sitten ei. Mahdotonta sanoa ja pitäisi vaan yksinkertaisesti kokeilla miten käy. Soitin siis käytännössä vähintäänkin huonontaa niitä ääniä kun se kääntää ne digitaalisesta analogiseksi, joten siksi se muunnostyö kannattaisi jättää sille vahvistimelle mikäli vain mitenkään mahdollista. Saat ihan itse sitten määritellä onko soittimen analooginen monikanavaääni sitten HD:ta vai ei. En tuota BD-C6900 -laitetta omista, joten en voi sanoa miksi siihen pitäisi se LPCM-ulostulo valita. Kovin loogiselta se ei ainakaan vaikuta, koska sen ei pitäisi vaikuttaa millään tavalla analoogiseen äänen ulostuloon. MB:n artikkelin kirjoittaja on saattanut vain kuvitella sen valinnan vaikuttavan jotenkin analoogisen äänen ulostulon laatuun ja on siksi kirjoittanut, että se pitäisi pistää asetuksista päälle... eli kuten wipe asian ilmaisi: EDIT: Vastauksena viestin otsikon kysymykseen, "mikä äänimuoto analogista pitkin?". Ei mikään. Ainoa jolla on väliä, on lähdemateriaalin mahdollisimman vähäinen pakkaus, joka olisi tietty joku häviötön muoto. Analoginen ääni on analogista. Se ei ole AC3, DTS, DTS HD, DD Plus tai mitään muutakaan. Se on vain ääntä sähköisessä muodossa. Ei siis ykkösiä ja nollia. http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_audio http://www.aanipaa.tamk.fi/analog_1.htm http://www.ficom.fi/tietoa/tietoa_4_1.html?Id=1067586322.html Kyseisen Samsungin soittimen tapauksessa valinnalla ei käytännössä ole merkitystä, koska soitin hävittää joka tapauksessa suurimman osan ns. ylimääräisistä äänitiedoista jotka ovat saattaneet pakkaukselta välttyä häviöttömässä tallennusmuodossaan.
Miten perustelet sen että soitin hävittää suurimman osan äänitiedoista? Sen tajusin jo että ne äänen ulostulo valikon valinnat ei vaikuta analogisen ulostamiseen.
Kyllä. Eroja syntyy siinä miten se vahvistin tai soitin ne ykköset ja nollat tulkitsee. Lisäksi mahdolliset ulkoiset häiriöt voivat vaikuttaa tähän ääneen, koska analogisessa äänessä ei ole virheenkorjausta, toisin kuin digitaalisessa äänessä. Näemmä linkissä on 54-piirin tiedot eikä 53-piirin tiedot. 53 näyttää olevan 10 Hz kuten nuo paremmatkin piirit, mutta yleisesti ominaisuuksiltaan se on silti heikompi. Ilmoitettu 20 kHz taas on jokaisessa piirissä, joten valmistaja vaan ei ole vaivautunut noita testailemaan sen pidemmälle. Googletuksien mukaan kuitenkin CS4353 -piirin laitteiden taajuusvaste on tosiaan rajoitettu aika pieneen 10-20 Hz ja siitä noin 30 kHz alueeseen laitteissa joihin sitä on laitettu. Tämän lisäksi harmoninen kokonaissärö (THD) näyttää olevan näissä laitteissa korkeahko. Piirin tiedot ovat myös erittäin rajalliset verrattuna kilpailijoiden piireihin. Perustelen siis väitteeni sillä, ettei Samsungin soittimen käyttämä piiri ole ns. high-end -piiri mitä esimerkiksi vahvistimien valmistajat laittaisivat vahvistimiinsa. Siinä 5-7 vuotta vanhassa vahvistimessasi on varmasti parempi DAC-piirisarja kuin tuossa Blu-Ray -soittimessa oleva (vuonna 2008 kun tuo piirisarja julkaistiin, se maksoi $1.28 eli noin 0,90€). Suosittelen kuitenkin testaamaan kumpi niistä kuulostaa parhaimmalta. Eli kytke testiksi soitin optisella äänikaapelilla kiinni vahvistimeen ja sitten analogisiin liittimiin. Vaihtelet kahden ulostulon välillä ja vertailet ääntä.
Testailin nyt tuota optista vaihtoehtoa ja ainakin takakajarit kuuluvat sillä huonommin eli äänen muuttaminen analogiseksi jo soittimessa kuulostaa paremmalta. Muissa kajareissa en nopean testin aikana huomannut eroja. Soittimen purkamana takakaiuttimien äänet voimistuivat sekä pieni kohina hävisi ja ääni ei ole sellaista tasapaksua kuin tuolla optisella vaihtoehdolla. Optisena vedettynä vahvistimeen syttyi dts sekä thx valot joten ainakin optista pitkin tuli oikeaa informaatiota. Pitäisi varmaan käydä kaverilla hakemassa testilevyä lainaksi.
Hyvä se tosiaan on verrata molempia vaihtoehtoja (analoginen vs. optinen siirto), jos hakee parasta laatua, ja luonnollisesti järkevää valita se itseään enemmän miellyttävä vaihtoehto. Sekin, että soitin muuntaa puretun äänen häviölliseksi DTS:ksi luultavasti huonontaa ääntä hieman, mutta onko sen vaikutus sitten suurempi kuin esim. analogisesta siirrosta mahdollisesti lisääntyvät häiriöt, riippuu varmaan kuuntelijasta, laitteista ja ympäristöstä. Vertailussa tosin tulee helposti ongelmia ellei esim. äänen tasoa saada samaksi, koska kovempaa soiva kuulostaa korvassa lähes aina paremmalta kuin hiljaisempi. Tasapaksuksi DTS-ääntä on kyllä vaikea mieltää, jos soitin tekee muunnoksen oikein. Tulee mieleen, että monissa vahvareissa ja joissakin soittimissa on säätö dynamiikan kompressointiin, eihän se ole päällä? Takakaiuttimien äänen tasoahan voinee kyllä tarvittaessa säätää vahvarista. Sen verran kyllä kritisoisin xbkrypt0n:n hifi-intoa, että valmistajan ilmoittamalla taajuusvasteella ei mielestäni ole juurikaan virkaa arvioitaessa äänentoistolaitteiden (ehkä kaiuttimia lukuunottamatta) tai äänipiirien hyvyyttä. Tosi harvalla on edes kaiuttimia, jotka toistaisivat käytännössä mitään kuultavaa 30 Hz - 20 kHz:n ulkopuolelta. Myöskään THD-särö ei yleensä kuulosta korvassa pahalta lähelläkään niillä arvoilla mihin kaikkein halvimmatkin hifi-käyttöön tehdyt muuntimet nykyään pystyvät. En väitä, etteikö muuntimien eroja voisi kuulla, mutta sen väitän että vain ehkä (hihasta ravistaen) parilla prosentilla kuuntelijoista on sekä laitteet, kuunteluhuone, korvat että kokemus niitä erottaa.
Niin no itse en ole huomannut noissa dvd-julkaisujen DTS ja DD ääniraitojen laaduilla mitään eroa jos niillä sellaista on. Hankalaksi menee myös tuo vertailu tähän uuteen ääniformaattiin kun en ole mikään timanttikorva. Soittimen muuntama ääni kuulostaa vain paremmamalta mutta onko se oikeasti sitten parempaa vai onko minulla valikoiva kuulo? Mielestäni äänissä on nyt enemmän syvyyttä ja taustaäänet erottuvat selvemmin. Hankala selittää!