1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ulkoilma yö-videokuvaukseen tehokas valaistus?

Viestiketju Videokamera -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi NoGravity 14.10.2010.

  1. NoGravity

    NoGravity Member

    Liittynyt:
    04.10.2009
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Hei.

    Tässä syksyn jo saavuttua (ja kohta talvenkin) olen suurissa ongelmissa kuvauksieni kanssa.
    Tarkoitus olisi saada jollain tavalla monen metrin kokoinen valaisematon alue valaistua, pimeästä tarpeeksi valoisaksi kameraa varten, jotta kuvassa ei olisi kohinaa. Jonkin tyyppinen raksavalo olisi loistava ratkaisu, mutta pulmana onkin että tämän valon tulisi toimia akulla/paristoilla tai muulla halvalla virtaratkaisulla pistorasian sijasta.
    Jos jollain olisi tietoa mahdollisista ratkaisuista (tietenkin suht edullisin hinnoin) olisin erittäin kiitollinen jos vaivautuisit jakamaan tietosi.

    Vielä lopuksi esimerkkiä mitä tarkoitan: http://vimeo.com/13640366 kohdassa 1:17 toteutettu valaistus.
     
    Viimeksi muokattu: 14.10.2010
  2.  
  3. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Hyvälläkin hyötysuhteella ongelma taitaa silti olla suuri kokonaisvalontarve. 500 W halogeenilamppu voi tuottaa valoa n. 10 000 lm. Esimerkkivideossa niitä taisi olla ainakin kaksi.

    Tämän hetken yleisesti saatavilla olevista valonlähteistä paras hyötysuhde taitaa edelleen olla suurpainenatrium-lampulla; LEDeillä, monimatallilampuilla ja loisteputkilla (niillä suorilla, pitkillä, ei ns. energiansäästölampuilla) päästään tosin jo lähes yhtä hyvään tulokseen.

    Jos sitten pohditaan lyhyesti eri lampputyyppejä, eli purkaus-, loiste- ja LED-valaisimet:

    Natrium-lampun valo on hyvin keltaista ja värintoisto surkeaa, se ei sovellu videokuvaukseen, ainakaan mikäli tarkoitus on kuvata värillistä kuvaa. Parhailla monimetallipurkauslampuilla (esim. HIT) päästään myös melko hyvään hyötysuhteeseen ja valon värikin on paljon pelkkää natriumia parempaa. Yksi 250 watin monimetallilamppu antaisi yli 20 klm valoa, eli saman kuin 2 kpl 500 W halogeenia. Luultavasti jo kahdella 70 W:n HIT-lampulla (a' >6000 lm) saisi riittävän samalta näyttävän määrän valoa kuin mitä kahdella "raksahalogeenilla". Yhden 70 W HIT-lampun voi käsittääkseni saada n. 20 eurolla, siihen valaisin kuristimella tietysti päälle, mutta jos valaisimen pitää toimia akkujännitteellä, ei valmista valaisin luultavasti löydykään helposti. Ylimääräinen invertteri (muuntaa 12 VDC -> 230 VAC) taas pilaa hyötysuhteen ja vie idean koko lampputyypin käytöltä.

    Purkauslampuista kyseeseen voisikin mieluummin tulla auton "ksenonit" eli oikeammin HID-lamput. Parin n. 40 W:n HID-lamppuja + niiden vaatimat sytyttimet (ballastit) saa n. satasella, valovirta n. 3000 lm/lamppu. Yhdellä parilla päästäisiin siis samaan kuin 70 W:n monimetallilampulla, mutta käyttö voisi olla helpompaa, kun ballasti toimii suoraan auton akun jännitteellä. 3 paria "ksenoneita" vastaisi siis suunnilleen kahta 500 W halogeeniheitintä.

    --

    36 W (tavallinen, 120 cm pitkä) loisteputkesta voi saada (värilämpötilasta ja värintoistosta riippuen) jopa yli 3000 lm (jopa >100 lm/W), eli viimeistään 250 watin teholla (= 6-7 kpl) loisteputkilla saa saman määrän valoa kuin kahdella 500 W:n halogeenilla. Tämä edellyttää tosin elektronisten kuristimien käyttöä, muuten tehoa hukkuu jonkin verran kuristimiin. Muistelen valmiita valaisimia (elektr. kuristimella) myydyn jossain jopa parilla kympillä + putken hinta muutaman euron siihen lisää. Se kannattaa vielä muistaa, että loisteputket toimivat yleensä huonosti kylmässä.

    Energiansäästölamppujen eli pienloiste(PL)-putkien hyötysuhde on luokkaa 60-65 lm/W, sekin paljon parempi kuin halogeenilampulla. Työmaavalonheittimiä saa valmiina myös loisteputkimalleina.

    Loisteputkille akkujännite pitää kuitenkin esim. invertterillä muuttaa verkkojänniteiseksi, mikä syö pahasti kokonaisuuden hyötysuhdetta. Asuntovaunukäyttöön myydään myös suoraan 12 V:lla toimia loisteputkia ja valaisimia, niiden hinnoista ja valikoimista minulla ei ole kunnollista käsitystä.

    --

    Parhaat tämän hetken tehoLEDit (esim. Cree XP-G bin R5) tuottavat jopa 130 lm / W, mutta jonkun verran hukkatehoa pitää varata niiden virtalähteeseen. 20 klm:iin mäitä LEDejä tarvittaisiin siis ~150 watin edestä + virtalähteeseen hukkuvat 10-20 %, toteutuksesta riippuen. Käytännössä alle 200 W olisi kuitenkin ihan realistinen lukema. Valitettavasti ko. LEDit toimivat tuolla hyötysuhteella vain suhteellisen pienellä teholla, eli niistä jokaista pitäisi ajaa korkeintaan hieman reilun watin teholla, mikä tarkoittaa vähintään 100 kpl LEDejä. Kun halvimmillaan olen nähnyt noita myytävän hintaluokassa 5 eur/kpl (+ ajurielektroniikka päälle), vaihtoehto lienee turhan kallis.

    Suunnilleen HID-lamppujen hyötysuhteeseen kyllä päästään, vaikka ajetaan LEDejä niiden maksimiteholla, jolloin em. LEDejä tarvitaan alle 50 kpl. LEDien hyvä puoli on niiden pieni toimintajännite (n. 4 V), eli käyttö akuilla on helppoa ja turvallista. Myös valmiita LED-taskulamppuja ja -valaisimia on tietysti saatavilla, mutta suuri valomäärä tulee silloin melko kalliiksi, halvimmillaan kai n. 50 EUR/1000 lm + tarvittavat patterit/akut. LEDit toimivat hyvin viileässä ja kylmässä, kovin lämpimällä säällä niiden jäähdytys vaikeutuu.

    --

    Tavallisessa auton lyijyakussa on sähköä n. 60 Ah / 12 V, eli ~700 wattitunia. Tarkka määrä riippuu mm. purkausvirrasta, akun lämpötilasta ja kunnosta. Periaatteessa yhdelläkin akulla voisi kuienkin ajaa edellä mainittuja ratkaisuja kohtuullisen aikaa. Hyvän hyötysuhteen valaisimille sen pitäisi riittää ainain pariksi tunniksi noinkin suurilla valomäärillä. Lyijyakku tosin menettää merkittävän osan nimelliskapasiteetistaan jo pakkasia lähestyttäessä.

    Muut akkuvaihtoehdot olisivat kai lähinnä NiMH tai litiumakut. Valikoimaa on jos minkälaista, samoin hintaa.

    --

    Melko lyhytaikaiseen valontarpeeseen valoa voisi tuottaa myös esim. magnesiumia tai alumiinia polttamlla. Vanha kuplavolkkarin kevytmetallilohko valaisee hienosti muutaman minuutin, kunhan sen saa jollain syttymään. Polttaminen saattaa tosin vaatia viranomaisten luvan, jonka saaminen voi esim. julkisiin paikkoihin olla melkoisen hankalaa. Savunmuodostuksesta ja loimottavasta valosta johtuen turhia paloilmoituksia voi ilmetä lähialueilta. Savun kulkeutuminen pitää ottaa huomioon myös kuvausta ajatellen.

    --

    Kokonaan toinen lähestymistapa olisi käyttää sähkön tuottoon akkujen sijaan polttomottorilla toimivaa agregaattia, jolloin tehonkulutuksella ei ole kovin suurta merkitystä lyhytaikaisessa kuvauksessa. Tai ajaa pari-kolme autoa sopivaan paikkaan valaisemaan, siinähän on agregaatti (moottori + laturi) ja valaisimet näppärästi samassa paketissa.
     
    Viimeksi muokattu: 14.10.2010

Jaa tämä sivu