Tulee muutettua tuossa vähän ajan päästä sellaiseen taloyhtiöön(rivari) missä on satelliitti-antennijärjestelmä, eli tod.näk. katolla lautasantenni tmv. Kysymys kuuluukin, että tarvitsenko satelliittidigiboksin (DVB-S) TV:n lisäksi? Sen tiedän, että televisiossa ei ole ainakaan satelliittivastaanotinta.
Todennäköisesti. Sen näkee siitä, onko huoneiden antennirasioissa TV- ja R-antennin lisäksi kolmas Sat-liitäntä. On nimittäin mahdollista myös muuttaa (transmoduloida) DVB-S-muotoinen satelliittisignaali kaapelitelevisiomuotoon DVB-C. Tällöin kaikki kanavat näkyvät samalla kaapelijärjestelmän eli DVB-C tyypin digiboksilla tai televisiolla.
Mutta mutta ihemettelmpä nyt että mikälainen mikropää on lautasessa? Oletetaampa näin että katsotaan vaikka MTV3 MAX kanavaa joka on esimerkiksi nipussa A niin ei yhellä miropäällä pysty kattelee yhtäaikaa kuin sitä sitä nippua mihin MTV3 MAX kuuluu esimerkiksi vaikka c-moren kanavat kuulus nippuun B niin kaikilla asukkailla opitäs kattoa jompaa kumpaa nippua yhtäaikaa. Veikkaampa että se lautas anatenni on jonkun rivassissa asuvan yksityisen käytössä. Vanhalla analogisella kyllä pysty tuohon mitä olet tuossa kertonut.
Mikropää, eli LNB vastaanottaa kaiken mitä voi ja viritin sitten digiboksin päässä valitsee tästä sekasotkusta taajuuden mitä kuuntelee. Polarisaation vaihto on se mikä tuossa tulee ongelmaksi. Signaali myös kärsii jos sitä lähdetään jakamaan kovin monelle (siksi olemassa esim. Multiswitch). http://en.wikipedia.org/wiki/Single_cable_distribution Esimerkissäsi MTV3 Max ja C More kanavat ovat kumpikin H polarisaatiota, joten niihin ei edes kahta mikropäätä tarvitse. E: Saksalaisessa wikissä vähän enemmän tietoa, mutta, noh... saksaksi
Täsmennetään pikkasen asioita. Satelliitti puolella kanavia on niin paljon että se on jaettu neljään osaa vastaanottimille. Mikropää vastaanottaa 10.75-12.75 GHz taajuusaluetta kahdella polarisaatiolla ja muuttaan sen vastaanottimelle sopivaksi 950-2150 MHz taajuudeksi. Tämä alue on vain niin suppea että siihen ei mahdu kuin 1/4 osa koko satellittikanavista. Se mikä näistä alueista on siinä kaapelissa valitaan satellittivastaanottimella eli siellä kulkee ohjaussignaaleja myös mikropäälle. 1. Vertikaali 10.75-11.70GHz 2. Horisontaali 10.75-11.70GHz 3. Vertikaali 11.70-12.75GHz 4. Horisontaali 11.70-12.75GHz Antenni ja kaapeli kanavat toimivat alle 950Mhz taajuuksilla, UHF 470–862Mhz, VHF 174-216Mhz. Josta johtuen satellitti (S/S2) vastaanotin ja C/T/T2 vastaanottimet eivät pysty vastaanottimaan toisiaan. Ne ovat siis täysin eri taajuusalueilla vastaanottimissa. On erillaisia tapoja hoitaa mikropäältä tulevia signaaleja, mutta se ei muuta tätä asiaa, koska loppujen lopuksi on kyse siitä kuinka suurta kaistaa vastaanotin pystyy käsittelemään. Multikytkin mahdollistaa sen että satelliittin signaalit voidaan tuoda neljällä johtimella kytkimelle josta niitä voidaa sitten jakaa usempiin vastaanottimiin, mutta samoilla säännöillä kuin se mikropää olisi muutenkin toiminut. On myös olemassa mikropäitä jotka siirtää kaikki neljä aluetta samassa yhdessä kaapelissa mutta ne erotetaan erikseen taas ennen vastaanotinta. On myös mahdollista muuttaa S-kanava ryppäitä C/T-kanava muotoon. Mutta ei sinne C/T kanava alueelle mahdu kuin tietty rajoitettu määrä kanavia. Kaapeli (C) puolella kaistaa syö myös laajakaistat. Myös tuo muutos ei ole mikään halpa, koska siinä pitää vastaanottaa se kanava ja uudelleen moduloida se toiselle taajuudelle. Joskus tätä kuitenkin tehdään kerrotaloissa. Jotta saadaan jotkut kanavat sinne normaaliin T/C -vastaanottimelle ja muiden T/C-kanavien joukkoon. Tärkeä on ymmärtää että sateliitti puoli on ihan oma maailmansa verrattuna kaapeli- tai antennijärjestelmiin. Antenni ja kaapeli maailmassa puhutaan yleensä noin 50 kanavan maksimi kokonaismääristä. Yksi satellitti voi lähettää muutamasta kanavasta useisiin satoihin kanaviin, jopa yli tuhat.