1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

LCD -televisioiden ominaisuuksista

Viestiketju Televisiot -osiossa. Ketjun avasi rjpaavil 16.11.2011.

  1. rjpaavil

    rjpaavil Member

    Liittynyt:
    01.01.2011
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tarkoitus on vaihtaa lopultakin Sony 29" kuvaputki -tv uudempaan. Se toimii mutta 4:3 kuvasuhde alkaa kyllästyttää kun on ne leveät mustat palkit ylä- ja alareunassa...

    Eniten kiinnostaa 32-42 tuumaiset FullHD -telkkarit. Telkkarin käyttökohteina on television katselu kaapeliverkosta, digiboksi tallenteet, jotain lasten dvd -elokuvia, PlayStation 2 pelit ja PC -tietokoneen näyttönä. PC -näyttönä käyttäminen asettaa vaatimuksen FullHD -tarkkuudesta.

    Olen jo lukenut afterdawnin taulu-tv osto-oppaan, mutta haluaisin kommentteja ja keskustelua joihinkin asiohin. En ole kotiteatteriharrastaja, joten mielenkiinnon painopiste on hinta-laatusuhde, käyttökustannakset (sähkönkulutus) ja kestävyys.


    LCD -näytön taustavalo: kylmäkatodiputket vai LED ?
    LED -taustavalo vie vähemmän virtaa ja jos ne on näytön takana eikä reunoilla, musta väri toistuu kuvassa paremmin. Onko LEDeillä muita etuja, kestävätkö ne pidempään ? Ilmeisesti jos yksikin kylmäkatodiputki hajoaa, on kuvassa leveä tumma raita koska putki on luokkaa 6-10 kpl ??? Entä esim. reunaledit, jos yksi hajoaa näkeekö sitä silmällä? Auttaako alhaisempi virrankulutus telkkarin virtalähteen kestävyyteen, se on ilmeisesti yleisesti hajoava osa.


    Input Lag.
    Telkkaria tullaan käyttämään myös PC -tietokoneen näyttönä ja PlayStation 2 peleihin. Huom siis vanha PlayStation 2. Mitä ominaisuuksia kannattaa telkkarista etsiä, jotta input lag on pieni? Ilmeisesti Game Mode oltava, jolloin jotain kuvanparannuspiirin toimintoja kytketään pois päältä? Entä kuvan virkistystaajuus, vaikuttaako 50Hz tai 100Hz tähän asiaan? Entä vasteaika 2 vai 5 ms? Vasteaika ilmeisesti EI vaikuta input lagiin?
    Nopeatempoista urheilua kuten jalkapallo tai jääkiekko katsotaan vähän.


    Liitännät.
    HDMI on itsentäänselvyys. VGA tarvitaan nykyistä tietokonetta varten. Miten tietokoneen äänet saa telkkariin jos ei ole DVI- eikä HDMI -lähtöjä tietokoneessa? Punainen ja valkoinen A/V -liittimilläkö?
    PlayStation 2 :lle tarvitsen komponenttivideo YPbPr- tai RGB -scart liitännän. Onko taulutelkkareidin scart -liitin yleensä RGB-signaalille, nettikauppojen tekniset tiedot ei tätä kerro? Komposiittivideona tuotu PS2 -kuva on hirveää, huomasin sen nykyisellä kuvaputkitelkkarillakin.


    Valmistaja.
    Samsung ja Philips -merkkisiä löytyy hankintabudjettiin sopivalla hinnalla. Onko niiden laatu ok? Esimerkiksi Samsung LE40D504 40" hinta 399 ja Philips 42PFL3606H/12 42" hinta 399, Samsung 40" LED-TV UE40D5004 hinta 495.


    Koko.
    Katseluetäisyys on 3-4 metriä. Onko 40...42 tuumaa liian iso? 37 tuumaa vaikuttaa olevan koko joka on jäämässä pois. 32 tuumaakiin voisi olla riittävä?


    Tämä sepustus voi kuulostaa tyhmältä niuhotukselta, mutta todellakin haluaisin löytää kestävän laitteen jota ei tarvitse 5 vuoden kuluttua romuttaa. Enkä haluaisi olla maallikoiden "isompi luku on parempi" -asiantuntemuksen armoilla...
     
  2.  
  3. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Paljon pohdit:) Arvataan nyt muutama vastaus.
    Myös reuna-LEDeillä voidaan niitä dynaamisesti himmentämällä jonkin verran parantaa mustan tasoa. Useissa, varsinkin halvoissa malleissa, reuna-LEDeillä kuvan valoisuus ei ole erityisen tasainen. Se saattaa näkyä pimeässä huoneessa tummaa kuvaa katsottaessa. Tausta-LED-näyttöjä taas ei paljoa myynnissä (vielä?) ole, kun näytön ohkaisuus tuntuu olevan kuvanlaatua tärkeämpi markkinointikeino.

    LEDeillä voidaan myös saavuttaa hieman parempi väritoisto. Mutta loisteputketkin kestävät luultavasti kauemmin kuin mikä telkan oletettava käyttöikä nykyään on. Niiden teoreettinen käyttöikä lienee 10 000 - 50 000 tuntia, kun LEDien on 10 000 - 100 000, riippuen mm. niiden valmistajasta, kuinka suurella virralla niitä ajetaan ja missä lämpötilassa niitä käytetään.

    Input Lag: joutunet etsimään tiedon jostain testisivustoilta, mitään varmaa tuskin voit päätellä valmistajan ilmoittamista arvoista.

    Pienitehoinenkin virtalähde voidaan tehdä huonosti ja suuritehoinen hyvin. Tuskin merkittävää vastaavuutta kestävyyteen löytyy tehon perusteella.

    Yleensä ellei aina VGA:n vieressä on tosiaan pun. ja valk. RCA-liitin tätä varten.

    Ainakin yksi SCARTeista on mielestäni kaikissa telkkareissa aina sellainen ollut.

    Riippunee, mitä ominaisuuksia arvostat ja mihin vertaat. Sinänsähän kumpikin on ihan laadukas merkki. (Tosin henk. koht. en osaa uskoa Philipsin valmistavan mitään mekaanisesti kestävää ennen kuin itse jonkun sellaisen laitteen näen. Mutta tämä juontaa juurensa jostain parin vuosikymmenen takaa, eikä varmaan liity tämän päivän laitteisiin.)

    Osittain tottumiskysymys, mutta luutavasti ei ole liian iso. Itse katson nyt 50" kuvaa istuen yleensä 3.5 m päässä ja ruutu alkaa jo mieluumminkin näyttää turhan pieneltä. Useimmilla ihmisillä tuntuu olevan samanlaisia kokemuksia, näyttö "kutistuu" kotona aika nopeasti alkujärkytyksen (Onpas se iso!) jälkeen.

    Kukapa ei haluaisi. Tosin 5 vuodessa tv-tekniikka on taas luutavasti kehittynyt niin, että vanha töllö ei ehkä tunnu kovin hyvältä, vaikka olisikin ehjä. Kestävyyttä vaan ei taida kukaan voida taata eikä edes ennustaa, se selviää sitten 3-10 vuoden päästä, mitkä nyt myytävät mallit olivat niitä hyviä ja kestäviä, mitkä taas täyttä sutta. Suomessa on sentään tuotevastuulaki, joka pitää valmistajan ja myyjän vastuussa odottamattoman suurista vioista ainakin kolmen vuoden ajan, TV:n kohdalla varmaan hieman pidempäänkin.

    edit: Sähkönkulutsta ei kustannusten kannalta oikeastaan kannata miettiä, erot ovat sen verran pieniä, ettei ostohintojen eroa juuri sähkölaskussa saa kurottua kiinni.
    Itseäni toisesta paikasta (plasmatelkkarin kulutusta LCD:hen verrattuna) lainaten:
    "vaikka päivässä kuluisi puolikin kilowattia LCD:tä enemmän sähköä (~8 h katselua), se ei montaa kymppiä vuodessa tee, n. 6 senttiä x 350 päivässä = 21 EUR."
     
    Viimeksi muokattu: 17.11.2011

Jaa tämä sivu