1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ohjelmatiedostoja hävinnyt - virus?

Viestiketju Virukset ja haittaohjelmat -osiossa. Ketjun avasi Wisp 13.01.2014.

  1. Wisp

    Wisp Newbie

    Liittynyt:
    13.01.2014
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Noin puolet program files -kansiossa olleista kansioista (ohjelmista) on hävinnyt. Mikään kyseisten ohjelmien pikakuvakkeista ei toimi, eikä kansioita tai tiedostoja löydy, vaikka laittaisi piilotetut kansiot asetuksista näkyviin.

    Windowsin recovery väittää, että sillä ei ole palautuspisteitä (ovatko menneet siinä samassa?). Erillisellä recovery-ohjelmalla joitain vanhoja tiedostoja näyttäisi levyllä kuitenkin olevan.

    Vaikka levyltä pitäisi siis olla poistunut tiedostoja, niiden viemä tila ei kuitenkaan vaikuta vähentyneen. Kyseinen levy on OCZ:n SSD-levy. Vahinko näyttäisi keskittyneen ainoastaan 64-bittisten ohjelmien program files -kansioon.

    Ongelma vaikutti alkavan kun poistin EVE onlinen. Tämän jälkeen F-secure alkoi valittaa, jolloin yritin uudelleenkäynnistää sen siinä onnistumatta (tiedostot ilmeisesti jo tällöin hävinneet). Muistaakseni jo ennen tätä olin nettipiuhan kiskaissut irti. Muutaman uudelleenkäynnistyksen ja selvittelyn jälkeen olen päässyt tähän pisteeseen.

    Kone on nyt skannattu Symantecillä, Malwarebytesillä ja F-securen online skannauksella ilman, että muutamaa keksiä enempää on löytynyt.

    Tässä muutama kysymys:
    - mitä ja miksi on tapahtunut?
    - voiko kyseessä olla virus/vastaava?
    - voisiko windowsin recovery-tiedostot kaivaa jostain?
    - jos windowsin asentaa uudelleen, miten käsitellä E-levy?
    - jos ei asenna, miten hävinneet ohjelmat saa kunnolla poistettua?
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,078
    Kiitokset:
    1,201
    Pisteet:
    243
    Tässä muutama puutteellinen vastaus:
    En tosiaan tiedä mitä tapahtui. Ajallinen yhteys ei välttämättä tarkoita, että EVE Onlinen poisto liittyisi ongelmaan, mutta ei missään tapauksessa poissuljekaan sitä. Miksi näin kävi, jää joka tapauksessa arvoitukseksi.

    Kyseessä voi olla virus.

    Mitä tarkoitat Windowsin Recovery-tiedostoilla ja mikä Windows-versio on kyseessä? Jos järjestelmän palautuspisteet ovat kadonneet, niitä ei enää mistään löydy. Jos järjestelmästä on tallennettu varmuuskopioita, ne ovat varmaankin palautettavissa. Jos kyseessä on esiasennettu Windows, sen recovery-osio on todennäköisesti tallessa, vaikka kyseessä olisi viruskin.

    Windows lienee C-levyllä. E-levyn tilanteeseen vaikuttaa mm. se, miltä medialta tuo uudelleen asennus tehdään. Windowsin asennuslevyltä asennus voidaan tehdä pelkästään C-levylle ilman, että E-levyyn kosketaan. Recovery-osiolta tai palautuslevyiltä tehty palautus yleensä saattaa tietokoneen siihen tilaan, missä se oli käyttöönotettaessa. Joskus palautusasetuksissa voidaan valita, miten toimitaan.

    Näkyvätkö kadonneet ohjelmat yhä ohjauspaneelin Poista ohjelmia -luettelossa?
     
  4. Wisp

    Wisp Newbie

    Liittynyt:
    13.01.2014
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Koneessa on Windows 7 professional (64 bit). Windows on asennettu C-levylle, missä myös kyseiset tiedostot olivat. Ohjelmat näkyvät myös ohjauspaneelin poista ohjelmia -luettelossa, mutta ainakin kun yritin yhtä poistaa, windows ehdotti "ohjelma on ehkä jo poistettu, poistetaanko luettelosta?". Kuvittelisin tämän johtuvan siitä, ettei ohjelman uninstalleria löydy?

    Tarkoitin järjestelmän palauttamista. Windows kuitenkin sanoo, että palautuspisteitä ei ole, vaikka mielestäni sen pitäisi niitä luoda. Ilmeisesti palauttaminen ei siis ole vaihtoehto.

    Jos niikseen on, Windowsin asennan uudelleen cd:ltä ja ajan ehkä ensin koko C:n tyhjäksi. Ajattelin myös varmuuden vuoksi irroittaa tuon E:n (missä siis omat tiedostot yms.) asennuksen ajaksi. Kysymys koskikin enemmän sitä, että virus jäisi E:lle ja iskisi uudelleen asennuksen jälkeen. Vaikka onko se kovin todennäköistä?

    Mielenrauhaa tietysti saisi kun tietäisi että vika johtuu todennäköisesti jostain muusta kuin viruksesta.
     

Jaa tämä sivu