1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

WinXP asentaminen Ubuntun 12.04 jälkeen

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi patkis 11.07.2013.

  1. patkis

    patkis Member

    Liittynyt:
    11.09.2010
    Viestejä:
    40
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Pitäisi läppäriin asentaa XP Ubuntun rinnalle mutta kuinka tehdä se hukkaamatta Ubuntun tiedostoja. Löysin hyvän ohjeen How to dual boot linux and windows xp (linux installed first), ohjeesta ei ollut apua koska XP asennuksessa XP ei löydä kiintolevyä jollekka se voisi asentaa itsensä.

    Koneessa on siis tällä hetkellä asennettuna Ubuntu 12.04 ja Windows 7. Ylläolevan kuvan mukaisesti Win7 löytyy sda1 ja Ubuntu sda2. Tarkoituksena siis saada XP asennettua hukkaamatta Ubuntun tiedostoja ja mieluiten siten Win7 säilyy myös.


    EDIT: Asennus suoritettu onnistuneesti. Kiitos kaikille auttajille! Alla ohjeet ja linkit kuinka onnistuin:
    Tilanne oli siis se että koneessa oli asennettuna jo Win7 ja Ubuntu. Tässä ohjeet kuinka asennat WinXP tietokoneeseen, jossa on jo Ubuntu ja Windows 7 dual bootilla:

    Mitä tarvitsen? Kaikkia alla mainittuja tarvitaan.
    Windows XP -asennuslevy
    Windows 7 -asennuslevy
    Ubuntu LiveCD
    Muistitikku/ulkoinen kiintolevy
    Tyhjä CD/DVD, mieluiten -RW

    1. SATA-levyn konfiguraatio
    - Tarkista BIOS:sta onko asetettu SATA-levy "AHCI" vai "IDE" -modeen.
    - Mikäli SATA-levy on IDE-modessa voit hypätä tämän yli kohtaan "3. Windows XP:n asennus".

    2. SATA-ajurit XP:n asennuslevylle
    - Jotta XP:n voit asentaa SATA-levylle, joka on AHCI-modessa, sinun täytyy lisätä tarvittavat ajurit XP:n asennuslevylle, muuten XP ei "näe" kiintolevyä.
    - Tarvittavat ajurit yleensä löytyvät valmistajan sivuilta.
    - Ajureita voi olla vaikea löytää, mikäli käytössäsi on suht uudehko kannettava, jossa on ollut Windows 7 esiasennettuna.
    - Kun olet löytänyt tarvitsemasi ajurit, noudata SATA-Drivers - Slipstream into Windows XP CD ohjetta lisätäksesi SATA-ajurit XP:n levylle, käytä uudelleen kirjoitettavaa -RW levyä, säästyy CD:itä jos ajuri onkin väärä.

    JOS et löydä tarvittavaa SATA-ajuria XP:lle
    Vaihda BIOS:sta SATA-levy IDE-modeen. HUOM! Tällöin Win7 ei käynnisty ennenkuin vaihdat takaisin AHCI-modeen! Helpoin ratkaisu on asentaa koko Windows 7 uudelleen IDE-modessa. Googlesta löytyy ohjetta kuinka saada Win7 toimimaan AHCI -> IDE -vaihdon jälkeen, mutta toimivuus, se on eriasia..

    3. Windows XP:n asennus
    - Avaa tämä sivu Dual Boot Installation with Windows 7 and XP ja skrollaa kohtaan "Option Two".
    - Lataa ohjeen kohdasta 7. tarvittavat ohjelmat ja siirrä muistitikulle.
    - Noudata kyseisen sivun ohjetta "Option Two", kohdan yksi voit tehdä myös Ubuntun LiveCD:llä olevalla GPartedilla.

    4. GRUB palauttaminen
    - Noudata Scott Severance viestin ohjetta kohdista 1-9. How can I repair grub? - Ask Ubuntu

    Nyt sinulla pitäisi olla kolme toimivaa käyttöjärjestelmää :)
     
    Viimeksi muokattu: 30.08.2013
  2.  
  3. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Riippuen siitä, mihin XP:tä käyttää, hyvä ratkaisu olisi asentaa Ubuntuun VirtualBox ja sitten laittaa XP toimimaan sen avulla, jolloin ei tarvitse huolehtia häviääkö tiedot vai ei..

    Noh, mutta jos tuo virtualbox ei ole vaihtoehto niin sitten huomioi seuraavat asiat.

    Jos kyseessä on SATA -väylässä oleva kiintolevy ja se on BIOS:ista ACHI -moodissa niin xp:n asennus ei lataa SATA-piirin ajureita. Ne voi ladata kyllä asennuksen alkuvaiheessa mutta XP taitaa vaatia, että ajurit on KORPULLA eli disketillä! Teoriassa voisi toimia myös se, että jos XP:n asennuksen ajaksi vedät biosista SATA-levyn IDE-moodiin, asennat XP:n ja sen jälkeen XP:hen SATA-piirin oikeat ajurit, JA sen jälkeen väännät BIOSista kiekot takaisin ACHI -moodin..

    Toinen mikä osuu silmään on se, että sinulla ei ole tuolla /dev/sda kiintolevyllä osioimatonta tilaa, jonne sinä sen XP:n voisit edes asentaa. XP:tä varten pitää tehdä tilaa pienentämällä ubuntun käyttämiä osioita. Ja koska kyse on järjestelmälevyjen ( / -osio ja swappi) niin pienennykset pitää hoitaa käyttämällä gpartedia liverompulta. Kun saat gpartedin live-romputa käyntiin, sinun pitää pienentää /dev/sda5 -osiota, sen jälkeen tuo swappi (/dev/sda6) pitäisi saada pienennetyn sda5:n perään. Saattaa onnistua siirtämällä tai sitten tuhoat swapin ja luot sen uusiksi sda5:n pienennyksen jälkeen. Sen jälkeen kutistat tuota /dev/sda2:sta. Ja sitten jos tuota winxp:tä asennat, niin se jyrää todennäköisesti tuon ubuntun bootloaderin alleen, joten sitä varten linkkaamassai ohjeessa on "restore grub loader" -osio.
     
  4. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Näin nopeesti sanottuna, sullahan on Win7 ekana asennettuna. Eikö?
    Ja siellä (sda1) ei oo ku 3,27GB tilaa. Kyllä siihen xp mahtuu justiinsa, mutta eikö se oo jo liian vähän sille win7:llekkin? (Vai osaako se käyttää linuxin ext4 osiota talletuksiin?)

    No tosta sda5:stä sun pitää riipiä GPartedilla osio sille xp:lle.

    Linkittämäsi ohje sanoo: 'XP bootloader is fairly clumsy when it comes to dualbooting and will overwrite GRUB completely.'
    Tuo itsessään on juttu joka hankaloittaa xp:n asentamista pelkän win7:n rinnalle. XP:n grub tuhoaa myös win7:n boottauksen. Eli ohjetta etsimään xp win7 jälkeen. Miten niiden kanssa kikkaillaan tai korjataan boottaukset jälkikäteen.

    Vähän googlattuani tässä yksi ohje korjata win7 xp:n asennuksen jälkeen.
    http://desktopreality.com/installing-xp-after-windows-7/

    Ton jälkeen sitten seuraat ohjeita tyyliin joilla ubuntun asennus korjataan win7 asennuksen jälkeen. Kokska sen toi win7 korjaus tekee vaikka ubuntu on alunperin asennettu 7:n jälkeen.
    Winukat kun eivät tykkää asentua linuxin rinnalle dual-boottiin.
     
    Viimeksi muokattu: 11.07.2013
  5. patkis

    patkis Member

    Liittynyt:
    11.09.2010
    Viestejä:
    40
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Totta, ei ole, kieltämättä kuva on harhaanjohtava. Olisi pitänyt ottaa ruudunkaappaus livecd:llä. Pienensin sda5 osioita 30gt jolloin sda2 alla oli sda7, osioimatonta tilaa 30gt.

    Kiitos vinkistä! Täytyy kokeilla.
     
  6. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Tuo ei ole mikään ongelma. Windows XP olisi täysin vaivattomasti asennettavasti /dev/sda1 -osiolle (Windowssin C: -osio). Windows-asennuksen jälkeen pitäisi taas päivittää grub käynnistyvän levyn MBR:ään, jotta Windows-asennuksen jälkeen Ubuntu käynnistyisi.
    Todellinen ongelmasi on siinä, että haluat Windows 7:n lisäksi asentaa toisen Windows-käyttöjärjestelmän koneeseesi. Erityisesti, kun asiaa ei ole etukäteen suunniteltu levyosioita tehdessä!
     
  7. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Sori jos jotkut termit vanhasta muistista eivät ole aivan täsmällisen oikein.

    Historista johtuen kovalevyssä voi olla 4 primary osiota, joista yksi voi olla aktiivinen = boottiosio. Yksi primary osio voi olla jatko-osio, extended (sda2 tässä linuxissa, GPartedin näytössä), jossa voi olla rajaton määrä loogisia asemia (alkaen sda5). sda3 ja sda4 ovat tuossa edelleen varattuna primary osioiden käyttöön, joka kikkailen GPartedilla pitäisi olla mahdollista.

    Linuxin järjestelmäosio, swappi tai muu, sekä toisen windowsin asentaminen extended osioon ei ole mikään ongelma tai rajoite.
    Winukan asennuksen levyosiointi yleensä tekee suoraan extended osion ja siihen loogisia asemia. GPartedilla taas syntyy primary tai extended osio ja siihen loogisia asemia. Riippuen mitä luodessa tekee.
    (Näin omat muistikuvani)

    Tosiaan xp:n asennus sata levyyn vaatii disketti asema ja sata ajurit disketillä ja F6 näppäimen painallusta 'Kolmannen osapuolen laiteajurit'. Sitten diskettä pyydetään asemaan A:
    Kierto on toi asennus IDE moodissa jne.
    Tai ympätään sata-ajurit asennus cd:lle nLitellä.

    juylikin huomautti isoimmaksi ongelmaksi xp:n asennuksen win7:n jälkeen.
    Linux puolella kun on huomioitu ja neuvottu ajat sitten linuxin grubin palauttaminen winukan asennuksen jälkeen (sen tuhotessa MBR vain omakseen). Winukka puolella ei M$:n toimesta ole neuvottua win7 bootin palautusta ja korjausta dualbootiksi vanhemman winukan asennuksen jälkeen.
    Mutta edellisessä viestissäni oli yksi linkki koskien sitä.

    p.s.
    xp:n asennus cd:n pitäisi nähdä osioimaton sda7 tilana johon se voi mennä. Linux osioidut sda5 ja sda6 pitäisi näkyä 'tuntematon' levytyyppi. Tosin voi olla että toi 'tuntematon' sotkee ja sda7 jää "näkymättömäksi".
     
    Viimeksi muokattu: 12.07.2013
  8. patkis

    patkis Member

    Liittynyt:
    11.09.2010
    Viestejä:
    40
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Testasin IDE modella, nyt XP näkee kiintolevyn ja sen osiot.

    Pikaisen selailun perusteella tämän ohjeen avulla asennuksen pitäisi perjaatteessa onnistua Dual Boot installation with Windows 7 and Windows XP, tietysti noudattaen ohjetta kohdasta "Option two" koska Win7 asennettu ensin..
     
  9. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Okei siin sata kovo oli syynä ettei xp:n asennus kovoa nähnyt.

    Ohjetta olet itsekkin löytänyt. Mutta lue ja tee ensiksi toimet (esim. oma linkkisi aloituksessa) millä linuxin grub otetaan talteen kun winukoita asennellaan linuxin jälkeen. Lopuksihan sun pitää korjata ubuntu käynnistämään kaikki kolme eri käyttistä. (Ohjaamaan käynnistys 3:een eri käyttikseen eli boottaamaan triplana.)
    Ellei linkissäsi ole ohje millä win7 osaa ohjata linuxin boottaukseen.
     
  10. patkis

    patkis Member

    Liittynyt:
    11.09.2010
    Viestejä:
    40
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Epäilin vahvasti että windowsin boot loaderilla pystyisi linuxia käynnistämään mutta ilmeisesti olin väärässä: Boot Linux using Windows 7 boot loader..

    Ei ole ollut aikaa nyt säätää tuon asennuksen kanssa mutta täytyy tässä nyt joku päivä koittaa kun on aikaa. Vaikka nyt tuon ylläolevan ohjeen löysinkin niin kyllä silti aijon pitäytyä grubissa :)
     
  11. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Onhan touhu onnistunut jo xp:n aikana mutta se on vaan vaatinut enemmän "manuaalista tekemistä" eli linuxissa dd:n käyttöä boottisektorin nappaamiseksi tiedostoon ja sen tiedoston kopiointia winukan puolelle.. boot.ini:n editointia tms.

    onneksi easybcd auttaa nykyään.
     
  12. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Miksi XP? Tuki on loppunut jo aikoja sitten. Helpoin ratkaisu olisi erillinen levy. XP tykkää olla ekalla levyllä ja se pitää olla käynnistyvä. Eli sda7 tai vastaava ei käy. Jos halutaan XP ja Win7 samalle koneelle tarvitaan kaksi primaarilevyä ja joku softa kikkailuun eli vaihtamaan käynistyvä levy koska primaari levyjä voi olla vain yksi. Itse luopuisin ajatuksesta tai pistäisin Ubuntun virtuaalikoneeseen. Itse lopetin XP:n käytön vuonna 2004 vanhanaikaisena.... enkä tajua miksi joku sitä kaipaa. SP-paketit kyllä korjanneet monia vikoja. Vanhat XP asennusmedia eivät osaa isoja levyjä. SATA-levyt vaativat ajurin... Pelko että sotkee kovalevyn ja menettää tiedostot on suuri. Ikinä en unohda sitä kun XP sekoitti yhden levyni. XP osiointi ohjelma todella heikkotasoinen. XP asennusmedioita satajo erilaisia. Kannattaa tarkistaa että levyltä löytyy SP3 niin ollaan jo melko turvallisella pohjalla.
     
  13. sardelli

    sardelli Regular member

    Liittynyt:
    18.02.2013
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    28
    Pisteet:
    38
    http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows/end-support-help

    "Windows XP:n tuki päättyy 8.4.2014. Jos käytät tätä versiota tuen päättymisen jälkeen, et enää saa Windows-tietoturvapäivityksiä."

    XP ja Win7 asennus onnistuu helposti samalle koneelle (samalle kovalevylle eri osioille tai eri kovalevyille), jos XP:n asentaa ensin, jolloin Win7 asennusohjelma asentaa käynnistysvalikon josta valitaan käynnistettävä käyttis. Jos Win7 asennetaan ensin ja sitten XP, silloin käynnistysasetukset pitää korjata EasyBCD -ohjelmalla.
     
    Viimeksi muokattu: 20.07.2013
  14. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Itsellä Win7 asennus teki jonkun piilotetun levyn.
    fdiski -l listaa
    /dev/sdc1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sdc2 206848 204802047 102297600 7 HPFS/NTFS/exFAT

    Jos jostain syystä haluaisin asentaa XP:n minun pitäisi tehdä sdc3 (joku livecd), merkata se käynnistyväksi ja asentaa XP. Lopuksi sitten grub uusiksi, jotta ubuntu käynnisttyy. Muistaakseni grubin saa vaihtamaan primaari levyn jolloin sillä voi käynnistää Win7, XP ja Ubuntu. Mutta en muista/ en ole kokeillut osaako Ubuntun asennusmedia tuon. Tietoturvapäivityksille tukea XP:lle on. Mutta ei muuta tukea. Monet uudet laitteet eivät toimi XP:ssä ja MS ei taatusti auta siinä jos uusi printteri ei toimi. XP:tä käytössä niin paljon, että tietoturvapäivityksille voi tuki jatkua. Onhan sitä jo siirretty. Tiedä sitten koska SP paketit ja päivitykset katoaa verkosta. Win 98 asennus alkaa olla jo haastava tehtävä kun siinä niin vanha IE jolla päivitys sivulle ei pääse.
     
    Viimeksi muokattu: 20.07.2013
  15. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Ei kukaan järkevä käytä mitää (minkään) winukan mukana tulevia ohjelmia. Ilmaisia parempia ohjelmia on joka lähtöön. Osiointiin vaikka GParted, joka on linux pohjainen ja löytyy näppärästi monessa live linuxissakin = Niille jotka eivät halua asentaa linuxia koneeseen, mutta hyötyä ...

    M$:n tyhmyydestä ja nuivasta suhtautumisesta johtuen täytyy tietää, että oikea järjestys asennukseen on, vanhimmasta winukasta uusimpaan ja lopuksi linux. Näin ei tule boottiongelmia.
    Jos on tullut asennettua jälkimmäisiä ensin (kuten ketjun aloittaja), niin toimenpiteitä on edellä neuvottu.
    Radikaalein ja "helpoin" on ottaa tarvittavat talteen (tai osioida turvan GPartedilla) ja format c: alkavalla asenuksella aloittaa xp:stä ja sitten muut perään.

    XP on ihan helkutin hyvä käyttis vanhempaan softaan ja peliin. Kaikki eivät kaipaa moneen kertaan kopsattua peli ideaa vähän parannetulla grafiikalla (johon tarvitaan viimeisimpiä näyttiksiä).
    xp ja linux rinnakkain. Juuri tällä systeemillä xp käytössä kun nyppää nettikaapelin irti, siis linuxilla toimii netissä ja muuta. xp on peli alusta, ei tarvi välttämättä edes SP3:sta asentaa, joka sekin on levykuvana imuroitavissa netistä, ei tarvi olla asennusmediassa ja jos ajoissa imuroi ei haitta koska katoaa tuen takia.
    Muutenkin tämmöisen netittömän xp:n voi riisua monesta tarpeettomasta ja parantaa siten käyttiksen tehoa, nopeutta.

    Outoa että linux osiossa aletaan luokittelemaan mikä winukka koneessa kannatta olla tai mikä ei.
    Ketjun aloittajallahan on ongelma = "väärässä järjestyksessä" asentaminen helpoiten.

    p.s. Ettei vaan se levyn sekoaminen ollut enemmän kiinni käyttäjästä kuin käyttiksestä tai ohjelmasta.
     
    Viimeksi muokattu: 22.07.2013
  16. patkis

    patkis Member

    Liittynyt:
    11.09.2010
    Viestejä:
    40
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Samaa mieltä BforeDusk:n kanssa, kieltämättä vähän kummastuttaa väittely eri windowsien paremmuudesta.

    Mutta ihme kyllä on vielä asioita joita pystyy tekemään vain windowsilla, linuxille kun ei välttämättä löydy mitään vaihtoehtoista keinoa, mahdollisesti myös wine/vmware on pois suljettuja vaihtoehtoja jolloin on pakko asentaa se windows. Windows 7 ja XP on vielä se ero että tietyt ohjelmistot vain toimivat XP:ssä luotettavammin kuin win7.

    EDIT: Olisihan se hyvä ollut jos joskus aikoinaan olisin tiennyt että täytyy asentaa win7 ubuntun rinnalle, täytyi osioinnit tehdä jälkikäteen. Olisipa silloin myös tiennyt että tarvetta tulee myös xp:llekin.. No, kaikkea ei voi tietää etukäteen :)
     
    Viimeksi muokattu: 22.07.2013
  17. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Ekoilla XP versioilla oli oikeasti pahoja ongelmia isojen levyjen kanssa. Korjaus tuli vasta SP1 ja SP2. Noin 10 v. sitten 200 G levy oli iso ja XP osasi vain n. 128 G. Mikä tuntuu tänä päivänä naurettavalta. No DOS 3.3. maksimi levykoko oli noin 30 megaa. Mikä oli oikeasti ongelmallista. Linuxilla ei ole ollut ongelmia levynkäytön kanssa. Ongelmat ovat olleet BIOS ja käynnistyslataajissa. Vanhassa koneessa Linux osaa käyttää isoa levyä, vaikka BIOS ei tunnistaisi, kunhan saa joltain pikku levyltä käyntiin. XP:n paras käyttö on tosiaan vanhat pelit ja ilman verkkoa. 2G muistia ja levytilaakaan ei saa olla liikaa. Isot limput voi unohtaa.
     
  18. Kaizora

    Kaizora Newbie

    Liittynyt:
    23.07.2013
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Ensi vuoden puolella windows xp :tä ei tueta enään. pysy ubuntussa. windows pelitkin toimii minulla ainakin moitteettomasti :)
     
  19. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,405
    Kiitokset:
    218
    Pisteet:
    93
    Helpoin reitti olisi asentaa xp kokonaan toiselle levylle ja myöhemmin ajaa ubuntussa grub-update. Vai onko kyseessä kannettava?
     
  20. patkis

    patkis Member

    Liittynyt:
    11.09.2010
    Viestejä:
    40
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kannettava kyseessä. Yksi ulkoinen kiintolevy kyllä löytyy, mutta ei auta koska kannettava?

    @Kaizora Ubuntusta en ole mihinkään vaihtamassa! :) enkä xp:tä pelien takia tarvitse.. Mutta itselläkin suhteellisen hyvin toiminut pelit winellä, nyt winen käyttö jäänyt vähemmälle kun Steamin linux valikoima on alkanut kasvamaan, muutenkin nykyään on aika vähän aikaa pelata mitään.
     
  21. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Kummanka viaksi se on laskettavissa jos ei tiedä käyttiksen rajoituksia?
    Win95/98 aikaan ja FAT levyjärjestelmässähän täytyi tietää että suurin osion koko on 2GB.

    Turha se on autoa haukkua jos bensan loppuessa lainaa joltain farmarilta traktorin tankista dieseliä tai paloöljyä.
     

Jaa tämä sivu