1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

ubuntu 10.04 ja mokkula yhteyden siltaus

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi uketus 12.10.2010.

  1. uketus

    uketus Regular member

    Liittynyt:
    07.04.2006
    Viestejä:
    113
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Hei, kuis ubuntussa siltaus tapahtuu? Minulla on kakkoskoneeseen asennettuna ubuntu 10.04, josta pitäs saada jaettua saunalahden 3g internet yhteys toiselle tietokoneelle, wiille ja muille wlannia käyttäville. Kaikki nämä ovat kytketty A-Linkin RR24AP reitittimeen, jota olis tarkotus käyttää internet yhteyden jakamiseen. Näillä ohjeilla olen koittanut tehä: http://linux.fi/wiki/Bridge , mutta ei anna luoda ppp0:lle siltaa. Mites tämä siis onnistuu?

    selkeydeksi vielä, eli sama mikä mbnetin jutussa, mutta ubuntulla ja erillisellä reitittimellä.
     
    Viimeksi muokattu: 12.10.2010
  2.  
  3. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Vähän epäilen projektisi onnistumista. Yleensä reitittävässä koneessa on kaksi verkkokorttia tai -laitetta. Toinen sisäverkkoa varten ja toinen yhteyteen ulkomaailmaan.
    Epäilen näet, ettet voi virtualisoida standardia 3G-laitetta, jos siinä ei ole ko. ominaisuutta.
    Mitään erityistä faktaa minulla ei asiasta ole.
    PS. ADSL-laitteessani on _optio_ 3G-yhteydelle. Eli tuo tarkoittanee, että voisin jakaa 3G-yhteyden sisäverkon koneille aivan samoin kuin nykyisen piuhayhteyden.
    Kokemukseni 3G-yhteyksistä (UMTS/GPRS) ovat aika kuraa, joten yhteyden jakaminen "kaveripiiriin" tuntuu enemmänkin humoristiselta visiolta.
     
    Viimeksi muokattu: 13.10.2010
  4. jons81

    jons81 Regular member

    Liittynyt:
    29.07.2010
    Viestejä:
    229
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    28
    Yrität siis sillata kakkoskoneen mokkula yhteyden omaan wlan sisäverkkoosi?

    Koita toimisiko yhteyden jakaminen jos muutat RR24AP:n reitittävään tilaan ja reitittimen asetuksista gateway (oletusyhdyskäytävä) osoiteen tilalle kakkos koneesi IP osoite. Tämän lisäksi kakkos kone voi vaatia reititys sääntöjä, että se ymmärtää ohjata sisäverkosta tulevat paketit mokkulalle ja mokkulalta saapuvat paketit takaisin eri sisäverkon koneille.

    Hakusanoja milla voi etsiä lisätietoja:
    NAT
    Routing
     
  5. uketus

    uketus Regular member

    Liittynyt:
    07.04.2006
    Viestejä:
    113
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Niihän tuossa onkin, tuo 3g modeemi(mokkula) ulkomaailmaan ja verkkokortin kautta sisäverkossa.

    Onhan tuo koettu 3G:n yhteysnopeudet, mutta ainoana vaihtoehtona kun on niin ei muuta voi. Eikä tällä ole tarkoitusta kuin yhden laitteen kerralla käyttää, ei tarvitse koko ajan tuota tikkua vaihtaa koneesta toiseen.

    Niihän tuossa onkin, tuo 3g modeemi(mokkula) ulkomaailmaan ja verkkokortin kautta sisäverkossa.

    Onhan tuo koettu 3G:n yhteysnopeudet, mutta ainoana vaihtoehtona kun on niin ei muuta voi. Eikä ole tarkoitusta käytellä samaan aikaan, kuhan saa jaettua sillain ettei tarvitse koko ajan tuota tikkua vaihtaa koneesta toiseen.


    Näin ois tarkoitus

    Eihän sitä tuohon a-linkiin tarvitse koskea, jos vain yhdistetään erit laitteet keskenään? sehän kumminkin toimii vain hubina tässä, jakaen sisäverkon ja tuon mokkula yhteyden muille laitteille.

    Niihä se tarttee et kuis tämä tehdään tuossa kakkos koneessa eli ubuntussa?
    Kokeilin tätä toisinpäin eli tekemällä seuraavat muutokset windows xp koneeseen:
    verkkoyhteydet --> määritä koti- ja tai pienyritysverkko --> Tästä tietokoneesta on suora yhteys internetiin. seuraava --> valitse internet yhteys 1.3g --> valitse sillattava yhteys lähiverkkoyhteys --> valmis. Tämän jälkeen toimii niin kuin pitääkin, mutta väärässä tietokoneessa. Windows haluaa asettaa tuolle lähiverkkoyhteydelle 192.168.0.1 osoitteen, jonka jos muuttaa 10. alkuiseksi lakkaa toimimasta, eikö se ole ihan sama mikä osoite tuossa on? Ubuntu koneelle siis toimivuutta testattaessa asetin hakemaan dhcp:ltä, jonka jälkeen ip-osoite olikin 192.168.0.254. Mutta siis kuinka tuo sama mikä tein windows xp:hen, tehdään ubuntussa? pelkästään /etc/network/interfaces muuttamalla?
     
    Viimeksi muokattu: 14.10.2010
  6. jons81

    jons81 Regular member

    Liittynyt:
    29.07.2010
    Viestejä:
    229
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    28
    Asiat voi tehdä monella tavalla. Ymmärsin aikaisemmasta viestistäsi että bridge ei onnistunut mokkulan ja wlanin välille, joten toinen vaihtoehto on reitittää wlan verkosta lähetetyt paketit mokkulan kautta ulkomaailmaan ja paluu paketit takaisin. Googlella löysin muutaman foorumi viestin joiden mukaan ppp0 yhtyestyyppi ei tue siltausta ilman muutoksia kerneliin.

    Ajatus muokata a-linkin asetuksia perustuu siihen että saisit a-linkin jakamaan asetukset automaattisesti dhcp:n avulla sisäverkkoosi. Jos a-link toimii jo reitittimenä ja jakaa osoitteet dhcp:n avulla niin ainoa asia mitä pitää muuttaa on sen jakama oletusyhdyskäytävä (default gateway), johon tulisi laittaa ubuntu koneesi osoite. Jos et halua tai voi koskea a-linkin asetuksiin, niin myös Ubuntu koneesi voi toimia dhcp palvelimena.

    Onko sinulla jotain erityistä syytä miksi haluat käyttää juuri siltaa (bridge) reitityksen (routing) sijaan?

    En ole kokeillut juuri tuota ao. ohjetta, mutta se vaikuttaa hyvin samanlaiselta mitä olen käyttänyt aikaisemmin.
    http://www.revsys.com/writings/quicktips/nat.html

    Ohjeessä eth0 on ulkomaailman verkko laitteen nimi (sinulla kai ppp0) ja eth1 on sisäverkon verkkolaite (olisiko sinulla wlan0 tjms).

    Ei se nyt ihan sama ole mitä osoitetta käytät.
    Käytä sisäverkossasi vain sisäverkoille varattuja osoitelohkoja (esim 192.168.x.x). Kaikkien samaan sisäverkkoon kuuluvien koneiden tulee käytätä samaa osoiteavaruutta esim juurikin 192.168.1.x, netmask 255.255.255.0. Sisäverkkosi asetuksissa määrätään oletusyhdyskäytävä, eli osoite jonka kautta ne voivat keskustella ulkomaailman kanssa. Ip osoiteen vaihtamisen myötä sinun tulisi vaihtaa myös tarjoamasi oletusyhdyskäytävän osoite.

    Toimiko tuossa kokeilussasi kaikki koneesi samanaikaisesti, vai pelkästään ubuntu sekä windows?
     

Jaa tämä sivu