1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Tietoturva

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi jcmpk 09.06.2013.

  1. jcmpk

    jcmpk Member

    Liittynyt:
    30.04.2013
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tänään luin lehdestä, että USA:n viranomaiset urkkivat tietoja (ja onhan se jo ollut tiedossa)Googlelta, Applelta, Microsoftilta ja samoin myös skype ja youtube kuuluu kategoriaan. Aika huolestuttavaa. Eikä siinä, tulkoon urkkimaan vaan, mutta kyllä alkaa tuo yksityisyyden suoja olemaan historiaa.

    Onko esim. Linuxilla tmv. mitään tähän ongelmaan tarjota. Ja miten te muut käyttäjät olette asian ratkaissut. Kiitos etukäteen.
     
  2.  
  3. Joensuu

    Joensuu Active member

    Liittynyt:
    08.05.2007
    Viestejä:
    2,545
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    68
    Eipä siinä tavallinen netinkäyttäjä voi kun pitää suojaukset kunnossa ja järki päässä.
     
  4. Lumikki

    Lumikki Regular member

    Liittynyt:
    15.06.2003
    Viestejä:
    418
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Jos ei halua että USA:n viranomaiset pääsee urkkimaan niin ensimmäinen asia on luopua kaikista palveluita jotka ovat USA:n yritysten alaisuudessa. Kaikki nuo mainitsemasi asiat ovat USA:n alaisia palveluja.

    Joten ei se Linux auta mihinkään muuhun kuin tuohon Microsoft käyttöjärjestelmä ongelmaan. Ei se palvelu muutu siitä onko kyseessä Windows tai Linux, kun se palvelu on noiden yhtiöiden kontrolloimaa eli ne kulkee heidän kauttaan tai ovat heidän palvelimilla, USA:n viranomaisten saatavilla.

    Siis tietoturva lähtee aina käyttäjästä itsestään.

    1. Harkitse mitä teet, asennat ja käytät tietoturva näkökulmasta.
    2. Älä käytä palveluja jotka ovat kolmannen osapuolen hallussa ja eivät ole luotettavia.
    3. Älä asenna ohjelmistoa tai käytä palveluja joka vaatii online yhteyksiä epäluotettavaan tahoon.
    4. Huolehdi tietokoneesi tietoturva asetuksista ja päivityksistä.
    5. Älä siirrä yksityisiä asioita oman sisäverkkosi ja tietokoneittesi ulkopuolelle.
    6. Ole aina palomuurin takana, kontrolloi myös ulos menevää liikennettä.

    Kai noita on monia asioita, mutta tuossa yllä asia jo sanottiin, käytä järkeä ja harkintaa.
     
    Viimeksi muokattu: 31.07.2013
  5. Hate029

    Hate029 Member

    Liittynyt:
    07.08.2011
    Viestejä:
    93
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    18
    Kuten sanottua, Linux ei auta jos käyttää Skypeä, Hotmailia, Youtubea jne. edelleen. Palveluiden käytön lopettaminen on ainoa ratkaisu. Mikä on tietysti nykyaikana jossain määrin hankalaa. Yksi asia on kuitekin hyvä nostaa esille ja se on kännykät. Jos omistaa älypuhelimen niin ei se tietokoneen rajoittaminen vielä mitään auta. Kännykän käyttöjärjestelmä ja palveluiden käytön lopettaminen on myös hankalampaa.
    Itse käytän linuxia ja ensimmäinen (ja viimeinen) älypuhelin lähtee käytöstä viikonloppuna. Palveluista Youtube on kovassa käytössä mutta koska en ole rekisteröitynyt enkä kommentoi niin en pidä sen seuraamista pahana yksityisyyden menettämisenä. Eniten olen huolissani sähköpostiliikenteestäni jos jostain. Jos joku haluaa seurata mitä vilkuilen Youtubesta niin aivan vapaasti. Sähköpostit on kuitenkin ihan oma juttunsa.
     
  6. Lumikki

    Lumikki Regular member

    Liittynyt:
    15.06.2003
    Viestejä:
    418
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Joo tosiaan kaikki älykännykät kuuluvat samaan "vakoiltaviin" laitteisiin. Sitten on vielä kaikki pelien jakeluohjelmistot (Stream ja Origin Client) ja itse pelit jotka vaativat internet pohjaisia online yhteyksiä. Uutena asiana joukoon on tulossa äly TV:t ja muutenkin kaikki laitteet joita kytketään internetiin.

    Mutta jokainen itse päättää omasta yksityisyyden ja tietoturvan tasosta. Huonoja turvattomia palveluita on olemassa koska niin monet ihmiset niitä käyttävät. Omasta yksityisyydestä ja tietoturvasta huolehtimen estää sen että tapahtuisi jotain haittoja, mutta siinä myös menetetään monia käteviä asioita. Joutuu etsimään korvaavia asioita eli näkemään enemmän vaivaa tai sitten luopumaan kokonaan.

    Joten päätös ei ole mikään yksinkertainen.

    Mitä tulee sähköpostiin niin sehän on ihan selkokielistä eli jokainen viesti joka on siellä sähköpostipalvelimella on kenen tahansa luottavissa joka vain siihen palvelimeen pääsee käsiksi. Yleensä palvelun ylläpitäjät tai hakkerit. Koska tuohon ei oikein korvaajaa ole niin kannattaa vain olla säilyttämättä posteja siellä palvelimilla pitempää, etenkin niitä joita ei halua muiden lukevan.

    Tässä on kaksi asiaa jotka pitää tiedostaa. Se että onko todennäköistä että joku käyttää tietojasi johonkin, sekä se onko mahdollista että niihin tietoihin pääsee käsiksi joku ulkopuolinen. Koska jos ulkopuolinen ei pääse asiaan käsiksi, niin ei siinä ole mitään potentiaalia väärinkäytöllekään. Joten tietoturvassa pyritään estämään pääsy niiden asioiden osalta joissa riskit ovat suurimmat. Mitä kovemmat vaatimukset tietoturvan oasalta laittaa sitä enemmän joutuu asian eteen näkemään vaivaa. Yleensä käytettävyys ja mukavuus kärsii hyvästä tietoturvasta.

    Itse sanoisin että laittakoon jokainen rajansa asian suhteen mihin haluaa, kunhan vain ymmärtää missä ne riskit ovat.

    1. Internet, puhelinverkkot eli koko maailman kattavat kommunikaatio verkot.
    2. Valtion tai kaupallisten yritysten palvelut ja verkot.
    3. Paikalliset verkot, kuten esimerkiksi WLAN langaton kotiverkko.
     
    Viimeksi muokattu: 01.08.2013
  7. Datanen

    Datanen Guest

    Liittynyt:
    21.09.2010
    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
    Itse en välitä ollenkaan tuosta NSA vakoilu hommasta. Se on aiheuttanut aikapaljon kohua mutta tavallisen suomalaisen ei tarvitse hätääntyä tuosta. Suomessa kun on yli 5 miljoonaa asukasta ja maailmma huomattavasti enemmän joten NSA tuskin kiinnostaa juuri minun tietoni.
     
  8. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,574
    Kiitokset:
    72
    Pisteet:
    78
    Komppaan tässä Vingerin näkemystä. NSAta tuskin todella kiinnostaa se mitä tavallinen suomalainen tallukka koneellaan tekee (yleensä random nettikusoilua, laskujen maksamista, sähköpostien lukua ja satunnaista muuta käyttöä). Edes pankkitietojen kohdalla NSA tuskin osoittaa kiinnostusta tavalliseen suomalaiseen tallaajaan, jolla on moitteeton luottoluokitus ja joka saa elantonsa tekemällä palkkatyötä tai nostamalla valtion eläkettä erinäisistä syistä. Pankkitietojen ja nettikauppaostosten turvallisuudesta huolehditaan jo ihan tarpeeksi järjestävien liikeyritysten(pankkien ja sopimuksen tehneiden yritysten) puolesta, ei siinä mielestäni käyttäjän tarvitse enää sormeansa soppaan työntää.

    Useimmat käytetyimmät ilmaispalvelut ovat turvallisia käytettäväksi, koska niissä ei käsitellä mitään elintärkeitä tietoja. Samoin on henkilökohtaisen sähköpostin laita, mitä yhdysvaltalaista byroota kiinnostaa Pirkko-tädin kesäterveiset Mallorcan matkalta liitteeksi kasattuine kuvakollaaseineen.

    Jos kyse on yritysten pankkipalveluista ja liikesalaisuuksia sisältävistä yritysten sisäisistä sähköposteista, asetelma muuttuu, mutta yksityishenkilön kohdalla en näe mitään syytä huolestua tietoturvasta ja yksityisyyden suojasta.
     
  9. Hate029

    Hate029 Member

    Liittynyt:
    07.08.2011
    Viestejä:
    93
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    18
    Kysymys on enemmänkin periaatteesta kuin pelosta, että joku niitä minun tietojani siellä tutkisi. Toinen ongelmahan on tietoturvastakin tuttu. Mitä useammassa paikassa tiedot ovat tallessa, sitä helpompi ne on saada. Jos nyt jostain syystä sähköpostitietoni tallentuisivat NSA:n palvelimille ja sieltä saataisiin tietoon joidenkin sivustojen salasanat (joissain varmistusviesteissähän ne näkyvät ihan tekstinä), en olisi millään tavalla tyytyväinen.
    Typerä vertaus mutta pakko laittaa: Asennetaan kaikkien kotien kaikkiin huoneisiin ja varastoihin ja ullakoille yms. kamerat. Valtiolle tai NSA:lle tai poliisille 24/7 jatkuvasti elävää kuvaa mitä tapahtuu. Eihän ketään kiinnosta mitä juuri minun kotonani tapahtuu, mutta olo olisi silti epämukava. Toisaalta rikokset olisi mahdollisesti helpompi ratkaista jos kaikki tallentuisi kovalevyn uumeniin.
     
  10. Lumikki

    Lumikki Regular member

    Liittynyt:
    15.06.2003
    Viestejä:
    418
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kysymys on ihan jokaisen ihmisen oikeudesta vapauteen ja yksityisyyteen.

    USA on tiellä josta ei seuraa mitään hyvää. Olisi tyhmää lähteä kulkemaan samaa pelon ja uhkailun tietä, kun voisi valita parempiakin tapoja hoitaa asioita.

    Eli valtion asiat eivät parane sillä että laitetaan kamerat/mikrofonit jokaiseen kotiin. Pidätetään ne kaikki jotka on potentiaalisia uhkia muille ihmisille ja täytetään vankilat poliittisilla toisinajattelijoilla. Sensuroidaan uutisia ja informaatiota niin että se antaa ihmisille turvallisemman olon että kaikki olisi valtakunnassa hyvin, vaikka asiat olisi kuinka perseestä.

    Onko maan asiat nyt muka paremmin?

    Hyvinvoiva kansalainen ei tee rikoksia tai ole väkivaltainen tai mitenkään muuten vaarallinen. Vain se että kohdellaan kaltoin kansalaisia aiheuttaa ongelmia.

    Joten kysymys ei ole siitä että minulla olisi jotain salattavaa, vaan kysymys on vapaasta valtiosta jossa asiat olisi hyvin, ilman että kansalaisia täytyy valvoa kameralla perseessä. Joten ei kannata sanoa että ei sillä ole väliä, kyllä sillä on väliä. Jos vain viitsisi ajatella hieman mihin tämä kaikki valvonta ja kontrolli johtaa.
     
  11. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Voihan sitä ottaa asenteen, että ei se mua liikuta jos Aasian maissa rikotaan ihmisoikeuksia tai ei mitään väliä miten ja kuinka paljon USAssa tarkkaillan kansalaisten ja turistienkin tekemisiä (jota FBI, CIA, NSA on tehnyt hamasta historiastaan lähtien), koska en kyseisiin paikkoihin matkusta. Äänestäisivät paremmet politiikot ja lait.
    Ei mua liikuta kun onn suomalainen ja Suomessa.
    Mutta kun pitää muistaa että internet ei ole mikään valtion rajoihin sidottu paikka. Se on maapallon laajuinen.
    Sitä ei pidä hyväksyä että USA urkkii vapaasti mitä internetissä ja matkapuhelin verkossa tapahtuu.
    Täytyy kehitellä keinoja jolla se estetään, jota ketjun aloittaja kydelee. Tai pitäisi aloittaa laajamittainen haitanteko, valeterrori viestien lähettely niin, että USAlta loppuu resurssit tutkia sitä mahdollista dataa.
    En kuitenkaan ole mikään terrosimin tai rikollisuuden kannattaja. Keinot vaan noiden asioiden ehkäisyyn ovat menneet väärään suuntaan.
    Vertauksen heitän ettei kuolemantuomiotkaan ole poistaneet murhien tekemistä. USA johtaa murhat per kapita maailman ei sotaa käyvissä maissa.
     
  12. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Big Data. Tuo on miljoonabisnes. Kun on tarpeeksi dataa kerättynä, niin siitä tilastollisilla menetelmillä voi tehdä vaikka mitä ennusteita. Jos on tietoa tarpeeksi monesta taviksesta niin kyllä siitä voi ennustaa tulevaa.

    Facebook, Google ja monet palvelut ovat siitä hankalia, että niistä ei saa mitään pois. Vanha hyvä paperi katoaa kun sen repii tai polttaa. Paperinen tiliote ei niin helposti lipsahda verkkoon mapista tai muut yksityiset asiat.
     
  13. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Kerran netissä, aina netissä.
    Paperinen tiliote eksyy kyllä helposti nettiin sieltä pankin koneelta ennen tulostusta. Että täysin turvassa ei oo tollakaan. Liksa tilipusissa käteen ja laskut maksutiskeillä käteismaksuina, niin hakkeri ei yhdestä paikasta saa kuin yhden tilitapahtuman, ei kk-tiliotetta.
     
  14. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Saa sen tiliotteen vielä postiluu
    Ei lipsahda kuin korkeintaan naapuriin jos tiliote tulee postiluukusta.

    Lumikin kanssa olen paljolti samaa mieltä. USA on huonolla tiellä. Jo naapurissa Kanadassa asiat paljon paremmin tai jopa kommunistisessa Kuubassa.

    Useimmat laitteet/ohjelmistot sisältävät jonkinlaisen "takaoven" jonka kautta valmistaja tai viranomaiset pääsevät systeemiin käsiksi. Esimerkiksi ovikoodilla ei ole mitään merkitystä jos on saanut tietoonsa ns. viranomaiskoodin joka on tarkoitettu palokunnalle ym. Sillä pääsee liki joka taloyhtiön alaovesta sisälle. Tuon saa helposti tietoonsa. Samoin joidenkin puhelimien tai autojen koodit. Tai vaikka miten jukeboxista saa ilmaisesksi musaa ulos.
     

Jaa tämä sivu