1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ohjelman ajo Ubuntu Live-cd:llä

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Kutseri 07.01.2012.

  1. Kutseri

    Kutseri Member

    Liittynyt:
    19.02.2007
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Yritän päivittää OCZ SSD aseman firmwarea Ubuntun live-cd:n avulla. Olen kopioinut OCZ:n sivuilta firmwaren päivitysohjelman USB tikulle, mutta en saa sitä millään suoritettua tuossa live-cd linuxissa.

    Olen siis avannut sen linuxin terminaaliohjelman joka on saman näköinen kuin windowsinkin vastaava ja olen myös onnistunut pääsemään kansioon (/media/CRUZER/fw/linux32) jossa kyseinen päivitysohjelma (fwupd) on. En vain saa sitä millään komennolla suoritettua.

    OCZ:n ohjeissa kerrotaan:

    Type fwupd <device>
    Ex.
    For one drive, sdb,
    fwupd /dev/sdb

    mutta kun tuon fwupd /dev/sdb kirjoittaa siihen kometoriville niin ei tapahdu mitään. Olen kokeillut sudo ja chmod komentoja mutta ei auta. Olen kokeillut myöseri asematunnuksia (sda, sdb, sdc).

    ELI KAKSI KYSYMYSTÄ:

    1. Mitä siihen komentoriville täytyy kirjoittaa jotta saan ajettua tuon päivitysohjelman (fwupd) ?

    2. Mistä ihmeestä tiedän mikä asematunnus on oikea eli sda, sdb vai sdc ? Tunnistaako linux edes SSD levyäni kun se on formatoitu Windows käyttöön ?
     
  2.  
  3. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Ensiksi tarkista onko fwupd tiedostolla suoritusoikeudet. Jos näin ei ole muuta oikeudet sopivaksi. blkid komenolla saat selville levysi. Jos suoritettava ohjelma ei ole "polussa" (esim /bin /usr/bin home kansion /bin usein) niin pitää kirjoittaa ./fwupd <device> konsolissa, jos ollaan oikeassa hakemistossa. Ja tässä tarvitaan varmaan rootin oikeudet eli sudo ./fwupd <device> toiminee. Suosittelen konsolissa suorittamista, niin näkee mahdolliset ilmoitukset.. eikä käytä tiedostonhallintaa esim nautilusta.
     
  4. Kutseri

    Kutseri Member

    Liittynyt:
    19.02.2007
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Suurin ongelma on ilmeisesti juuri tuo että ei ole suoritusoikeuksia tiedostoon. Jos niitä yrittää muuttaa siinä graafisessa käyttöliittymässä properties valikossa niin muutoksen kyllä voi tehdä mutta se ei tallennu. Mutta jos tuo sudo komento toimii niin sittenhän niitä oikeuksia ei ilmeisesti tarvitse ensiksi muuttaa.

    Tarkoitatko konsolilla sitä ubuntussa olevaa terminal ohjelmaa ?
     
  5. Kutseri

    Kutseri Member

    Liittynyt:
    19.02.2007
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Ei toiminut tuo "sudo fwupd /dev/sda" komento. Tulee ilmoitus että "sudo: fwupd: command not found"

    Kokeilin ajaaa tuota suoraan USB muistin kansiosta ja lisäksi kopioin sen sinne home kansioon, mutta kummassakin tulee sama virheilmoitus.

    Jos jättää tuon sudon pois niin tulee ilmoitus access denied.

    Täytyykö tuon sudo komennon perään laittaa vielä jokin kirjain ? Kokeilin sudo --help komentoa ja siinä tuli listaus useammasta eri kirjain vaihtoehdosta, mutta ei siitä saanut selvää mitä mikin tekee.

    Kyllä on outo tämä linux maailma kun on tottunut käyttämään windowsia.
     
  6. Kutseri

    Kutseri Member

    Liittynyt:
    19.02.2007
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    No niin, nyt sain päivitettyä.

    Eli piti ensiksi kopioida se tiedosto home kansioon ja antaa sen jälkeen sille oikeudet (jotka nyt myös tallentuivat kun ei ollut USB tikulla). Tämän jälkeen toimi tuo "sudo ./fwupd /dev/sda" komento :)

    Kiitos avusta!
     
  7. jons81

    jons81 Regular member

    Liittynyt:
    29.07.2010
    Viestejä:
    229
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    28
    Selvitetään ensin asematunnut että ei tule tehtyä vahinkoa väärälle asemalle "df" komento ilman lainausmerkkejä kertoo perustietoja osioista mitä järjestelmässä on käytettävissä.

    Toinen ehkä varmempi tapa on "sudo fdisk -l" joka näyttää kaikki järjestelmästä löytyvät kovalevyt ja niille luodut levyjärjestelmät. (esim /dev/sda1 on "/dev/sda" aseman ensimmäinen osio).

    Noilla voi varmaan päätellä mitä asemaa haluat päivittää.


    Ohjelman suorittaminen:

    Anna ensin suoritus oikeudet tiedostolle eli (huomaa "./" tiedoston nimien edessä on tärkeä)
    sudo chmod +x ./fwupd

    sen jälkeen tiedoston voi suorittaa, operaatio todennäköisesti vaatii pääkäyttäjäoikeudet eli:
    sudo ./fwupd <asematunnus>

    Tuo chmod komento ei välttämättä vaadi pääkäyttäjän oikeuksia, mutta ei niistä oikeastaan ole haittaakaan. Tiedoston suorittamisessa kortaa "<asematunnus> aiemmin päättelemälläsi tunnuksella.
     
  8. Kutseri

    Kutseri Member

    Liittynyt:
    19.02.2007
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tuo oli selkeästi kerrottu, kiitos avusta.
     
  9. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Selvennykseksi vielä miksi ./fwupd eikä fwupd. "." eli piste laajentaa oletuskansion. Jos fwupd-tiedosto on esimerkiksi hakemistossa /home/pekka/lataukset ja konsolin hopute vilkkuu samassa hakemistossa niin komennot /home/pekka/lataukset/fwupd ja ./fwupd ovat sama asia. ./fwupd on nopeampi kirjoittaa. Jos kirjoitetaan fwupd, niin komenonto tulkki etsii tiedostoa PATH ympäristömuuttujan osoittamista kansioista. Esim kansioista /usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/opt/bin: ja usein myös ~/bin. "~" on taas lyhennys käyttäjän kotikansiosta. Eli ~lataukset on sama kuin /home/pekka/lataukset. Root käyttäjällä on hieman eri polku kuin normikäyttäjällä. Linuxin komentotulkki on tehokas ja jos piste on väärässä paikassa voi tulla hyvinkin suuria tuhoja...

    PS
    sudo blkid on turvallisempi ja parempi kuin sudo fdisk -l. Itse kartan fdisk ohjelmaa. Ei tukea isoille levyille, historiallista painolastia ym. Sopii vain erikoistarkoituksiin.
     
  10. jons81

    jons81 Regular member

    Liittynyt:
    29.07.2010
    Viestejä:
    229
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    28
    Miten isoissa levyissä tuossa fdiskissä tulee raja vastaan?
    Ainakin mun 2TB levy osioitui ihan hyvin ilman ongelmia. En ole kyllä koskaan muita osiointiohjelmia tarvinnut, Playstation 2 kovalevykin osioitui ongelmitta. Mieluummin tuolla fdiskillä osioi kuin Ubuntun graafisella virityksellä, joka tosin on parantunut paljon viimeisen parin vuoden aikana (toisin kuin ubuntu itse). :)
     
  11. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    En muista tarkasti. Olisko jotain 1,6T- 2T. Riippuu tietty koneestakin. Ainakin yli 2T levyt ei onnistu - loppu jää käyttämättä.
    Fdisk osaa vain MBR osiotaulun. Uudempi GPT eli GUID Partition Table ei ole tuettu, jolla onnistuu isotkin levyt. Tosin kaikki systeemit eivät moiselta käynnisty. Vanhemmat Windowssit voi unohtaa. Linux vaatii Grub2 ja paikattu Grub1 on olemassa myös GPT-levylle.

    Esim joka SSD-levy jossa sektorin koko on 1024 tai 4096 sektorikoko normaalin 512 sijaan saadaan fdiskillä "peukaloitua" toimimaan nopeammin. Sektorikokoa en lähtisi suurentamaan jos vaikka siten saisi yli 2T levyn tehtyä.


    PS. Monissa systeemeissä fdisk on linkki gfdisk ohjelmaan. GNU Parted osaa ne isot levyt.
     
  12. jons81

    jons81 Regular member

    Liittynyt:
    29.07.2010
    Viestejä:
    229
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    28
    Piti tarkastaa juttu kun aina sitä joutuu oppimaan uutta.
    http://www.cyberciti.biz/tips/fdisk-unable-to-create-partition-greater-2tb.html

    Linkin mukaan fdiskillä ei pystyisi luomaan osiota joka olisi suurempi kuin 2Tb, se on hieman eri asia kuin osioimaan kovalevyä jonka koko on yli 2Tb. Hyvä huomio joka tapauksessa pitää kai ruveta opettelemaan GNU Partediä, harmi kun fdisk oli helppo käyttää ja komennot on jo oppinut ulkoa. :)
     
  13. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    3Tb levyjä on jo markkinoilla. En moista lähtisi fdiskillä osioimaan. Data levynä 3Tb levy ei liene vaikea ottaa käyttöön, mutta ainoana levynä siis käynnistyvänä voi tulla hankaluuksia. Itsellä ei ole kokemuksia. Ainakin pitäisi valita jakelu, jossa GPT tuki (kernel & GNU Parted) ja Emon levyohjain pitää olla tarpeeksi uusi tai täytyy korvata erillisellä ohjainkortilla. Sektorin koko on noissa yleensä 4096, mikä kannattaa huomioida tiedostojärjestelmää luodessa. Ext3 koko raja voi tulla vastaan (muistaakseni 2T). Ext4 tai XFS varmempi valinta.
     

Jaa tämä sivu